Τα κουνούπια δεν πάνε διακοπές: Ο Δρ. Μαζάνης προτείνει τρόπους προστασίας για τα παιδιά

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η αγαπημένη εποχή όλων μας, αλλά υπάρχει και ένα στοιχείο του που σίγουρα όλοι θα θέλαμε να λείπει: τα κουνούπια! Αυτοί οι ανεπιθύμητοι καλοκαιρινοί επισκέπτες, όμως, είναι ένα από τα αναγκαία “κακά” και για αυτό είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τα παιδιά από το ενοχλητικό τσίμπημά τους! Πώς; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:

Παρ’ ό,τι πλέον σχεδόν όλο τον χρόνο η παρουσία των κουνουπιών είναι σταθερή, εξαιτίας της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών, ωστόσο το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν περίοδός τους.

Διάφορα κουνούπια, μικρά και μεγάλα, αλλά και σκνίπες τσιμπάνε πολύ εύκολα τα παιδιά, αφού βρίσκονται παντού μέσα και έξω από το σπίτι.

Το τσίμπημα των κουνουπιών μπορεί να προκαλέσει δύο βασικά προβλήματα:

1) Αλλεργία: ακόμα και αν το παιδί δεν είναι αλλεργικό, το τσίμπημα μπορεί να του προκαλέσει τοπικό ερεθισμό, κοκκίνισμα, πρήξιμο, φαγούρα και πόνο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να γενικευθούν σε πρήξιμο των αυτιών, του προσώπου, του λάρυγγα και να προκληθεί δυσκολία στην αναπνοή.

2) Μόλυνση: αν το κουνούπι είναι μολυσμένο ή αν το παιδί ξύσει την περιοχή, τότε μπορεί να εισχωρήσουν διάφορα μικρόβια και να προκληθεί τοπική ή γενική λοίμωξη, όπως σταφυλοκοκκίαση. Αυτό θα έχει συνέπειες, όπως πυρετό, εμετό, ίλιγγο, διάρροια, αλλά ακόμη και εγκεφαλίτιδα αν το μικρόβιο κινηθεί προς τον εγκέφαλο.

 

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να παίρνονται όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να αποφεύγονται τα τσιμπήματα και μάλιστα καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Χρησιμοποιούμε άοσμα αντικουνοπικά σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου, αλλά με ανοιχτά παράθυρα, ώστε να αερίζεται ο χώρος. Συνήθως τα αντικουνουπικά προϊόντα δεν σκοτώνουν τα έντομα, αλλά τα ζαλίζουν ώστε να μην τσιμπάνε.

2. Για τα βρέφη μέχρι έξι μηνών, η καλύτερη προστασία είναι οι κουνουπιέρες.

3. Οι σίτες στα παράθυρα είναι απαραίτητες, αλλά και οι ανεμιστήρες δαπέδου ή οροφής, διότι ο αέρας απομακρύνει τα έντομα.

4. Δεν αφήνουμε νερά και υγρασία στον ευρύτερο χώρο, όπως ποτήρια, μπιμπερό, πιπίλες. Ποτίζουμε τα λουλούδια τις πρωινές ώρες.

5. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι απομάκρυνσης και αποθάρρυνσης των κουνουπιών με φυσικά προϊόντα όπως:

◊ Λεμόνι: είναι αθώο και η επάλειψη σημείων του σώματος με σκέτο λεμόνι διώχνει τα κουνούπια.

◊ Ξύδι: βρίσκεται σε κάθε σπίτι και η επάλειψη στο δέρμα απομακρύνει τα έντομα. Επίσης, η μυρωδιά του δεν είναι τόσο δυσάρεστη, όσο ενδεχομένως νομίζουμε.

◊ Λεβάντα: μπορείτε να φυτέψτε στον κήπο ή τις γλάστρες. Επίσης, το έλαιο λεβάντας μπορεί να απλωθεί στα έπιπλα ή το καρότσι ή να αλειφθεί σε σημεία του σώματος.

◊ Βασιλικός: τρίψτε λίγα φύλλα σε ένα μπολ με νερό και ξύδι και βάλτε το στο χώρο που κοιμάται το παιδί.

◊ Βανίλια: μερικά κλαράκια βανίλιας μπορεί να κάνουν καλή δουλειά. Τρίψτε το δέρμα του παιδιού ή αφήστε τα δίπλα στο κρεβάτι του.

◊ Μαγική συνταγή: σε ένα μπολ βάζουμε ισάριθμη ποσότητα δεντρολίβανου, λεβάντας, φασκόμηλου και μελισσόχορτου και τα σκεπάζουμε με λευκό ξύδι. Το αφήνουμε τέσσερις ημέρες σε σκοτεινό ντουλάπι και κάθε τόσο το ανακατεύουμε. Το σουρώνουμε και μετά προσθέτουμε λίγο καθαρό οινόπνευμα. Το αλείφουμε στο δέρμα και τα κουνούπια εξαφανίζονται.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More