Τα πράγματα που θα κάνεις εντελώς διαφορετικά, όταν γίνεις μαμά για δεύτερη φορά

Η πρώτη σου φορά, ως μαμά, περιλαμβάνει άγχος, νέα ξεκινήματα, αλλαγές και άγνοια. Όσες συμβουλές και αν σου είχε δώσει η μαμά, η γιαγιά και οποιαδήποτε γυναίκα που υπάρχει στο γενεαλογικό σου δέντρο και έχει γίνει μητέρα, παρατήρησες ότι η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Γεμάτη από εκπλήξεις και ανατροπές. Αν σκέφτεσαι να γίνεις μαμά για δεύτερη φορά, η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό σου είναι σίγουρα τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά. Να αλλάξεις. Να βελτιώσεις. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να θυμηθείς τι έκανες στην αρχή, να το καταγράψεις και να σκεφτείς, με το πολυμήχανο μυαλό σου, τι μπορείς να διαφοροποιήσεις.

 

Για να σε βοηθήσω, λοιπόν, σου έχω σήμερα μερικές αλλαγές, τις οποίες θα παρατηρήσεις μόλις το δεύτερο παιδί σου έρθει στη ζωή!

 

– Θα διαλέξεις πιο ωραία ρούχα και πολύ πιο minimal. Αρκετές μαμάδες παραδέχονται ότι την πρώτη φορά που πήγαν να αγοράσουν ρουχαλάκια, δεν ήξεραν τι ακριβώς να διαλέξουν. Αποτέλεσμα; Να παίρνουν αρκετά ρούχα, τα οποία, μετά δεν άρεσαν ούτε στις ίδιες, ούτε στα μικρά τους. Ήταν και λίγο υπερβολικές οι επιλογές σου. Ίσως επιδίωξες να φοράς τα ίδια με το παιδάκι σου, για να δείχνεις matchy – matchy. Στο δεύτερο μωράκι τους, κινούνται σε πιο απλές αποχρώσεις, με minimal στοιχεία και (φυσικά) το κλασσικό γαλάζιο, σε περίπτωση που περιμένουν αγοράκι και το ροζ, αν ένα κοριτσάκι έρχεται στη ζωή τους.

– Θα φοβάσαι λιγότερο τα… μικρόβια. Δεν είναι λίγες οι μαμάδες, που μόλις φέρουν στον κόσμο το παιδάκι τους, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τα μικρόβια ως μικρούς εχθρούς, που μόνη τους δουλειά είναι να επιτίθενται στο μικρό τους. Έτσι, διπλοκαθαρίζουν τις πιπίλες, τα μπιμπερό και σφουγγαρίζουν τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα το δωμάτιο του. Όμως, και η υπερβολή δεν κάνει καλό…

– Θα οργανώσεις καλύτερα το χρόνο σου. Όταν οι υποχρεώσεις αυξάνονται και οι προτεραιότητες αλλάζουν, στην αρχή, βρίσκεσαι σε αδιέξοδο. Τώρα, όμως, η εμπειρία είναι με το μέρος σου. Μέσα από τα λάθη σου μαθαίνεις και, πλέον, γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά και πότε πρέπει να κρατήσεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.

– Θα τραβάς φωτογραφίες συνέχεια. Πόσες φορές έχεις πει “Αγάπη μου υπέροχο αυτό;”, αλλά πέρα από τη μνήμη σου δεν το έχεις κρατήσει πουθενά αλλού; Για αυτό, επειδή έπαθες και έμαθες, πλέον, σε κάθε του κατόρθωμα, πιάσε το κινητό και άρχισε να τραβάς!

– Ετοιμάσου να το μυήσεις γρηγορότερα στην υγιεινή διατροφή. Προσπαθούσες, προσπαθούσες, προσπαθούσες, αλλά άνθραξ ο θησαυρός. Πλέον, τα κόλπα τα ξέρεις. Λίγα λαχανικά στην πίτσα, στη σάλτσα για τα μακαρόνια και όλα τα συναφή που θα σου εξασφαλίσουν ότι, στη συνέχεια, το παιδί θα ακολουθήσει διατροφή θρεπτική.

– Θα καλμάρεις το άγχος σου. Έχοντας ζήσει μία φορά ότι στο τέλος όλα καλά θα πάνε, αισθάνεσαι πιο σίγουρη για τα παιδιά σου και η ανασφάλεια αποτελεί κακό παρελθόν. Ηρεμείς (όσο μπορείς) και το ένστικτο σου σε προειδοποιεί, όταν κάτι πρόκειται να πάει πολύ… στραβά.

Read More

And More