Τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα: Πώς να διασκεδάσετε με τα παιδιά στην ακροθαλασσιά

Μπορεί ημερολογιακά να βρισκόμαστε ακόμα στο Μάιο (για πολύ λίγο ακόμη), αλλά η αλήθεια είναι πως οι θερμοκρασίες είναι αρκετά… τροπικές! Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου υπερβολή να πούμε πως όχι μόνο ονειρευόμαστε την παραλία, αλλά ήδη οι περισσότεροι -και πιο θαρραλέοι- έχουν κάνει τις πρώτες βουτιές! Άλλωστε αυτό είναι κάτι που και τα παιδιά θα ζητούν επίμονα και θα ξετρελαίνονται στην ιδέα πως ήρθε η αγαπημένη τους εποχή του χρόνου, που θα μπορούν να κολυμπήσουν, να κάνουν βουτιές και να “στήσουν” παιχνίδι στην ακροθαλασσιά είτε με τους φίλους, είτε με τα μικρότερα και μεγαλύτερα αδέρφια τους!

Φυσικά, η θάλασσα και ο ήλιος χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται για παιδιά, διότι και εκεί μπορεί να “κρύβονται” μικροί κίνδυνοι, από την εκτεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως, μέχρι τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμα στο κολύμπι. Πέρα, όμως, από τους τρόπους με τους οποίους πρέπει κάθε γονιός να προετοιμαστεί και να οργανωθεί προκειμένου να νιώθει πως το μικρό του είναι ασφαλές και ήσυχο, ενώ απολαμβάνει το μπάνιο του, θα πρέπει να αναδείξει και την ευχάριστη πλευρά της θάλασσας! Διότι, όλες αυτές τις ώρες που θα παραμείνετε στην παραλία, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε προνοήσει και να έχετε βρει τρόπους για να απασχοληθούν τα παιδιά και να ευχαριστηθούν αυτή τη θαλασσινή εξόρμηση ακόμη περισσότερο!

Αν, λοιπόν, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τα καλοκαιρινά μπάνια σας άμεσα, δείτε παρακάτω μερικές δραστηριότητες και διασκεδαστικά παιχνίδια στην παραλία που μπορείτε να οργανώσετε για τους μικρούς μπόμπιρες!

Ο “εκσκαφέας”
Το σκάψιμο στην αμμουδιά είναι ίσως ένα από τα πιο… παραδοσιακά παιχνίδια που μπορούν να κάνουν τα παιδιά στην παραλία. Αν τους δώσετε αρκετά φτυαράκια και κουβαδάκια, ώστε να ανοίξουν την τρύπα και να κουβαλήσουν την άμμο που σκάβουν, μπορείτε να τους προκαλέσετε να ανοίξουν μια τόσο μεγάλη τρύπα που να σας χωρέσει μέσα της! Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν να διαχειρίζονται τις εργασίες τους και να καταστρώσουν ένα σχέδιο που θα τα βοηθήσει να καταφέρουν το στόχο τους.

Το “υγρό” bowling
Εφοδιαστείτε μια… ντουζίνα μικρά πλαστικά μπουκάλια και τις μπάλες που ήδη έχετε για τις ρακέτες και στήστε ένα αυτοσχέδιο bowling στην ακροθαλασσιά. Μπορείτε μαζί με τα παιδιά να σκάψετε και έναν “διάδρομο” χρησιμοποιώντας τα φτυαράκια τους, ώστε να διευκολύνετε ακόμη περισσότερο τις μπάλες να φτάσουν στον προορισμό τους. Και κάπως έτσι, θα έχετε έτοιμο το beach bowling για τα μικρά σας.

Καλοκαιρινό limbo
Να ένα παιχνίδι που τα παιδιά λατρεύουν, είτε το παίζουν στην παραλία, είτε στο πάρκο και τα παιδικά πάρτι! Δύο άτομα θα πρέπει να τεντώσουν ένα σκοινί στον αέρα και ένα- ένα τα παιδιά να περάσουν από κάτω, με την πλάτη να “κοιτάζει” στην άμμο. Μόλις όλα καταφέρουν να το περάσουν χωρίς να πέσουν, θα πρέπει να μειώσετε το ύψος του σκοινιού (να το χαμηλώσετε) για να ξαναπροσπαθήσουν και ούτω καθεξής!

Αμμο-μαχίες
Το γνωστό παιχνίδι που ίσως πολλές φορές να έχετε παίξει στο πάρκο με τους άλλους γονείς και τους φίλους των παιδιών, μπορεί να αποκτήσει και… beach style! Δέστε μεταξύ τους μερικές πετσέτες θαλάσσης, ώστε να δημιουργήσετε μια μεγάλη λωρίδα- σκοινί και με το χέρι σκάψτε μια μικρή λωρίδα άμμου, ώστε να φτιάξετε το κεντρικό σημείο που δεν πρέπει να ξεπεράσετε. Έπειτα χωριστείτε σε ισόποσες ομάδες και ξεκινήστε τα… τραβήγματα! Η ομάδα που θα τραβήξει το σκοινί με περισσότερη δύναμη και θα καταφέρει να κάνει την άλλη να ξεπεράσει το όριο, είναι και ο μεγάλος νικητής!

Oversized τρίλιζα
Φέρτε το γνωστό και αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών σας χρόνων στην… παραλία και καν’ τε τα μικρά σας να ξετρελαθούν! Χρησιμοποιώντας ένα κλαρί, μια ρακέτα ή ακόμη και τα χέρια σας “σχεδιάστε” στην άμμο τα τετράγωνα της τρίλιζας. Χωρίστε τα παιδιά σε ομάδες των δύο ατόμων που θα διαγωνιστούν μεταξύ τους και αφήστε τα να σχεδιάσουν “κύκλους” και “χι” στην αμμουδιά, προσπαθώντας να συμπληρώσουν μια ενιαία τριάδα από σύμβολα!

Το “κυνήγι του υδάτινου θησαυρού”
Τα παιδιά ενθουσιάζονται πάντα με ένα ωραίο και καλά οργανωμένο κυνήγι του θησαυρού και η παραλία ίσως είναι το πιο ιδανικό “σκηνικό” για να στήσετε ένα τέτοιο παιχνίδι. Εφοδιάστε τα μικρά με τα κουβαδάκια τους και δώστε τους μια λίστα με πράγματα που θέλετε να ψάξουν, να ανακαλύψουν και να σας φέρουν. Μπορεί να είναι κοχύλια, καβουράκια, κόκκινες πέτρες, ελαφρόπετρες, χάβαρα και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε και θεωρείτε πως ταιριάζει στην ηλικία των παιδιών.

Read More

And More