Τα σημάδια ότι το μωρό σου είναι κουρασμένο

Τα μωρά αγαπούν τον ύπνο και ο ύπνος αγαπάει πολύ τα μωρά. Ειδικά, τα νεογέννητα, τα οποία, αν και αντικειμενικά δεν κάνουν τόσα πολλά πράγματα, κουράζονται εύκολα, γιατί είναι μικρά και ζουν τους πρώτες μήνες στον κόσμο αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο συχνή αιτία που ένα μωρό νιώθει κουρασμένο είναι οι διαταραχές στον ύπνο. Λίγο το κλάμα, λίγο οι πόνοι στην κοιλίτσα ή το στοματάκι του αν βγάζει δόντια, το μωράκι σου κάνει διακοπές στον ύπνο του και την άλλη μέρα είναι κουρασμένο. Επειδή, όμως, ακόμα δεν μπορεί να μιλήσει, πώς θα καταλάβεις ότι πράγματι έχει κουραστεί; Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα βασικά σημάδια. Ιδού!

Το πρόσωπο του αποκτά έκφρασης γκρίνιας
Μπορεί να μην πιστέψεις ότι δεν του αρέσει και τόσο το φαγητό που του ετοίμασες ή ότι απλά βαριέται, όμως, η πραγματικότητα ίσως να είναι αρκετά διαφορετική. Είναι πολύ πιθανόν το μικρό σου να θέλει απλά να πάει για ύπνο νωρίτερα και να ξεκουραστεί για λίγες (έως πολλές) ώρες. Επειδή, λοιπόν, όπως σου είπα και στην αρχή, δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει, ο τρόπος για να το εκφράσει δεν είναι άλλος από το να κάνεις γκριμάτσες.

Αρχίζει να ακουμπάει το μάτια του
Τα μικρά του δαχτυλάκια πλησιάζουν τα ματάκια του στην αρχή. Μετά, ανεβαίνουν προς τα μαλλάκια του και κάνουν κινήσεις που θυμίζουν χάδι. Εσείς παίζετε μαζί, αλλά το μωρό σου το μόνο που κάνει είναι να ασχολείται με το πρόσωπο του. Όχι δεν σε βαριέται, απλά θέλει να πάρει έναν υπνάκο.

Ας τεντωθούμε λιγάκι
Και ξαφνικά εκεί που το μωρό σου έκανε μόνο αντανακλαστικές απότομες κινήσεις, αρχίζει να σηκώνει τα χεράκια του πιο σταδιακά, πιο ήρεμα και πιο αρμονικά. Τεντώνεται, όχι για να ξεπιαστεί – άλλωστε μόλις έγινε ενός – , αλλά γιατί θέλει να σου εκδηλώσει την κούραση του.

Το δάχτυλο έγινε πιπίλα
Ο ήλιος έπεσε και εσύ σκέφτεσαι να βγάλεις λίγο την πιπίλα από το στόμα του μωρού σου. Πριν καν προλάβεις, όμως, να την καθαρίσεις και να την αφήσεις σε ένα στεγνό χαρτί, το μωράκι σου πιπιλίζει ήδη το δάχτυλο του. Ώρα για ύπνο!

Δεν έχει και τόσο ενδιαφέρον να παίξει
Ποιος; Το μωρό σου που ήθελε να είστε μαζί κάθε μέρα, όλη μέρα και να παίζετε μαζί ή απλά να ακουμπάει το δέρμα σου. Ε, λοιπόν, αν αισθάνεσαι ότι δεν έχει και τόση όρεξη να ασχοληθεί με εσένα και τα παιχνίδια του, τότε πρέπει να το μεταφέρεις στο κρεβατάκι του.

Ένα γλυκό χασμουρητό την ημέρα
το σημάδι ότι το μωράκι σου θέλει να κοιμηθεί δεν κάνει πέρα. Κάθε άλλο. Δύο αγκαλίτσες, μερικά φιλάκια και όνειρα γλυκά!

Read More

And More