Τα σημάδια ότι το μωρό σου πεινάει

Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Μέσω της σωστής διατροφής, αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Μπορεί, λοιπόν, τα μεγαλύτερα παιδιά να μπορούν να σου πουν πότε πεινάνε, αλλά τα μικρότερα νήπια και τα μωρά αδυνατούν, καθώς ακόμη δεν έχουν μάθει να μιλούν και να σχηματίζουν ολοκληρωμένες προτάσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το μωρό σου δεν επικοινωνεί και δεν στέλνει τα δικά του μηνύματα. Τα μωρά λειτουργούν με ενδείξεις. Σημάδια που κάτι “κρύβουν”. Ποια είναι, λοιπόν, τα σημάδια ότι το μωρό σου πεινάει;

Κάνει τα χεράκια του γροθιά
Όχι, δεν είναι θυμωμένο. Περισσότερο πεινασμένο. Το μωράκι σου χόρτασε από το προηγούμενο γεύμα που του έδωσες και τώρα περιμένει με αγωνία το επόμενο. Αν δεις, λοιπόν, να σφίγγει το μικρό και τόσο μαλακό χεράκι του, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Μπες στην κουζίνα, άνοιξε τα ντουλάπια, άλεσε τις τροφές ή δώσ’ του τες σε στερεή μορφή αν βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο και δες το ξανά ήρεμο.

Ρουφάει τα χείλη του
Δεν έχει ακόμα δυνατά δόντια, για να αρχίσει να τα δαγκώνει. Για αυτό, προτιμά να ρουφάει τα χείλη του, προκειμένου να σου πει με ευγενικό τρόπο ότι μαμά πρέπει να του προσφέρεις κάτι για να χορτάσει.

Κάνει γκριμάτσες
Μήπως το προσωπάκι του μωρού σου αρχίζει να αποκτά διάφορες γκριμάτσες και εσύ έχεις να το ταΐσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα; Αν ναι, τότε κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι οι συγκεκριμένες γκριμάτσες μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πεινάει.

Βάζει τα χεράκια του στόμα
Κακό αυτό! Αν δεις το μωρό σου ότι θέλει έντονα να μεταφέρει τα χεράκια του στο στόμα, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να το σταματήσεις. Γιατί, τα χεράκια του μπορεί να μεταφέρουν στον οργανισμό του μικρόβια. Μετά, να αποκωδικοποιήσεις το μήνυμα και να του ετοιμάσεις λίγα φρούτα ή κρέμα για να φάει.

Στρίβει προς το στήθος σου όσο το κρατάς
Ένα είναι σίγουρο. Αν όσο το κρατάς, το μωράκι σου στρίβει προς το στήθος σου και έχεις σταματήσει τη διαδικασία θηλασμού, τότε καλύτερα να φέρεις το καλά καθαρισμένο σου μπιμπερό και αφού το γεμίσεις με την τροφή του να του το προσφέρεις απλόχερα. 

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More