Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο: Κανόνες ασφαλείας για τη μεταφορά των παιδιών

Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και οι περισσότερες οικογένειες ξεκινούν τώρα τις ολιγοήμερες εκδρομές και τα ταξίδια για να περάσουν τις ημέρες των γιορτών κοντά σε αγαπημένα τους πρόσωπα και φίλους! Άλλωστε, ο καιρός και το ανοιξιάτικο κλίμα είναι ιδανικό για τις μικρές και μεγαλύτερες εξορμήσεις με τα παιδιά εκτός πόλης! Ωστόσο, είτε πρόκειται για μικρή απόσταση, είτε για μεγαλύτερη, τα μικρά θα πρέπει να είναι τοποθετημένα με προσοχή στο όχημα και να τηρούνται φυσικά όλοι οι κανόνες ασφαλείας και Οδικής Κυκλοφορίας! Φυσικά, αν το αμάξι είναι το μέσο που χρησιμοποιείς καθημερινά για τις μετακινήσεις με τα παιδιά, θα πρέπει να είσαι συνεχώς σε… επαγρύπνηση και να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνονται για την ασφάλεια των παιδιών. Ακόμη περισσότερο αναγκαίο είναι, όμως, όταν πρόκειται να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις και να κινηθείτε σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, όπου οι ταχύτητες των άλλων οχημάτων μπορεί να υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο, οι δρόμοι να “κρύβουν” παγίδες και οι γενικότερες περιστάσεις να εμπεριέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να είσαι πάντοτε σίγουρη πως το παιδί βρίσκεται στο κάθισμά του και επαρκώς “ασφαλισμένο” από τις ζώνες του αυτοκινήτου και του ειδικού καθίσματος. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ΚΟΚ (Κώδικας οδικής Κυκλοφορίας): “Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ.” ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται “η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους”. Μάλιστα, σύμφωνα με τη νομοθεσία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τα παιδιά από νεογέννητα έως να συμπληρώσουν τα δώδεκα χρόνια τους θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό κάθισμα και όχι να χρησιμοποιούν το σύστημα ασφαλείας του αυτοκινήτου (ζώνες), τουλάχιστον μέχρι να φτάσει το ύψος τους στο ενάμισι μέτρο! Στην ελληνική αγορά υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού και ο αντίστοιχος τρόπος πρόσδεσης για κάθε ένα από αυτά. Για παράδειγμα, από τη γέννηση έως τους 15 μήνες, το κάθισμα είναι ξαπλωτό και πρέπει πάντα να έχει φορά αντίθετη με εκείνη της κίνησης του αυτοκινήτου.

 

Αν θέλεις, λοιπόν, να έχεις μια πλήρη εικόνα για όσα οφείλεις να προσέχεις κατά τη μετακίνηση των παιδιών με το αυτοκίνητο, διάβασε παρακάτω μερικές συμβουλές!

♦ Αν μεταφέρεις ένα μωρό στο αυτοκίνητο μην αντικαθιστάς τα επίσημα ειδικά καθίσματα με πορτ- μπεμπέ και καλαθούνες.
♦ Ποτέ μην μεταφέρεις το παιδί στην αγκαλιά σου, ακόμη και όταν φοράτε ζώνη.
♦ Μην “ασφαλίζεις” δύο παιδιά ή ένα παιδί στην αγκαλιά ενός ενήλικα με μία ζώνη.
♦ Μην επιτρέπεις στο παιδί να παίζει με αιχμηρά αντικείμενα, όσο το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει.
♦ Μην αφήνεις σακούλες με πράγματα ή αποσκευές δίπλα στο κάθισμα του παιδιού, η θέση τους είναι στο πορτ- μπαγκάζ.

 

Και μερικά tips για να είναι το ταξίδι πιο ευχάριστο για τα μικρά σου, που ίσως ταλαιπωρούνται από τις μεγάλες διαδρομές…

♦ Φρόντισε να κάνετε συχνές στάσεις, ώστε να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και να τρώει.
♦ Έχε στο αυτοκίνητο την αγαπημένη τους μουσική και παιδικά τραγούδια που θα τους φτιάξουν το κέφι και τη διάθεση.
♦ Μίλα τους και απάντησέ τους σε απορίες που μπορεί να εκφράσουν. Το ταξίδι μπορεί να τα γεμίσει περιέργεια ή και άγχος και ο ήχος της φωνής σου να τους προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία.
♦ Φέρε μαζί σου μικρά σνακ που μπορείς να τους προσφέρεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
♦ Δώσε τους τα αγαπημένα τους κουκλάκια, ώστε να νιώθουν ασφάλεια και συντροφιά.

Read More

And More