Τι πρέπει να κάνεις αν μυρίζει ο ιδρώτας στις μασχάλες του παιδιού σου

Ίσως έχεις παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό ότι το παιδί σου ιδρώνει πιο συχνά και πολλές φορές μυρίζει… δυσάρεστα, ιδιαίτερα στην περιοχή της μασχάλης. Αν αναρωτιέσαι τι είναι εκείνο που προκαλεί τον έντονο ιδρώτα του, αν υπάρχει κάποια κίνηση που πρέπει άμεσα να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις, αν ανησυχείς πως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό και πρέπει να το διερευνήσεις, ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου δίνει βασικές και καθοριστικές οδηγίες!

Πολλές μητέρες ανησυχούν όταν διαπιστώνουν ότι οι μασχάλες του παιδιού αρχίζουν να μυρίζουν. Είναι κάτι ανησυχητικό; Πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρο ή κάποιον άλλο γιατρό περισσότερο εξειδικευμένο; Είναι κάτι που οφείλεται σε αστοχία της περιποίησης του παιδιού;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδρώτας είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού. Επίσης, όλοι ξέρουμε ότι κάτω από ειδικές συνθήκες, όπως σωματική άσκηση, άγχος, ζέστη από βαρύ ρουχισμό ή από υπερβολική θερμοκρασία του περιβάλλοντος, μπορεί το παιδί να ιδρώσει. Οι ιδρωτοποιοί αδένες, δηλαδή οι “σακουλίτσες” που παράγουν τον ιδρώτα, βρίσκονται σχεδόν σε όλο το σώμα και για αυτό το λόγο βλέπουμε ότι μπορεί να μην ιδρώνει ταυτόχρονα όλη η επιφάνεια του σώματος.

Τι συμβαίνει, όμως, και μερικά παιδιά ιδρώνουν ιδιαίτερα στις μασχάλες; Και τι είναι εκείνο που κάνει τον ιδρώτα να μυρίζει τόσο άσχημα;

Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους και αιτίες που μπορεί να προκαλούν αυτή την “αντιπαθητική” αντίδραση του οργανισμού, που κάνει τον παθόντα να ντρέπεται και τους γύρω του να απομακρύνονται ή να πιάνουν τη μύτη τους από την κακοσμία.

  • Έντονη εφίδρωση που μπορεί να προέρχεται από φυσιολογική σωματική άσκηση, μετά από παιχνίδι. Συνήθως στις μασχάλες, επειδή είναι ανοιχτές στο περιβάλλον με σκόνες και μικρόβια, μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες που είναι η αιτία να διαχέεται αυτή η περίεργη και άσχημη μυρωδιά.
  • Κακή ή πλημμελής καθαριότητα της περιοχής. Αυτό συμβαίνει στην ηλικία που το παιδί αρχίζει να αυτοεξυπηρετείται και να πλένεται μόνο του. Ανάλογα με την ηλικία του και την ικανότητά του, προφανώς δεν το κάνει με την επιμέλεια που απαιτείται και έτσι δεν επιτυγχάνει το σωστό αποτέλεσμα.
  • Τα συνθετικά ρούχα είναι μια βασική αιτία του προβλήματος! Τα συνθετικά υφάσματα σε μια περιοχή όπως οι μασχάλες ιδρώνουν υπερβολικά και μυρίζουν. Το καλύτερο θα ήταν τα παιδιά να φορούν βαμβακερά ρούχα που πλένονται και σιδερώνονται συχνά.
  • Υπάρχουν μερικές τροφές που μπορεί να περνούν στον ιδρώτα και να είναι η αιτία του προβλήματος, καθώς εκπέμπουν περίεργες μυρωδιές. Τέτοιες τροφές είναι το σκόρδο, τα καρυκεύματα όπως το κάρυ, τα αλλαντικά όπως ο παστουρμάς και άλλα παρόμοια τρόφιμα.
  • Υπάρχουν παιδιά που κάνουν χρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων για κάποια πάθησή τους. Μερικά από αυτά μπορεί να βγαίνουν στον ιδρώτα και να μυρίζουν ανάλογα με την ουσία που περιέχουν.
  • Η πρώιμη ήβη είναι ίσως και η πιο σοβαρή αιτία, με την έννοια ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά! Αυτό σημαίνει ότι το παιδί άρχισε να μεγαλώνει πιο γρήγορα από τον αναμενόμενο για την ηλικία του ρυθμό και παράγονται ορμόνες οι οποίες συνήθως παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη ηλικία (εφηβεία). Αυτές οι ορμόνες έχουν μια ιδιαίτερα άσχημη μυρωδιά. Αν επίσης έχει αρχίσει να εμφανίζει τριχοφυΐα στη μασχάλη, τότε είναι ένας λόγος παραπάνω που το παιδί πρέπει να εξετασθεί από τον παιδίατρο, ο οποίος θα συστήσει ειδικό ορμονολογικό έλεγχο.

Επειδή, μερικές φορές οι γονείς ή το παιδί ντρέπονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, παρατηρείται το φαινόμενο να καθυστερείται λόγω άγνοιας η διάγνωση σοβαρών παθήσεων και για αυτό πρέπει να ξέρουν ότι οφείλουν άμεσα να το συζητήσουν με τον παιδίατρό τους.

Read More

And More