Tips για να αντιμετωπίσεις την γκρίνια του παιδιού σου…

Όλοι έχουμε τις δύσκολες μέρες μας. Εκείνες που κάτι πάει στραβά και απογοητεύεσαι. Αποσυντονίζεσαι. Και το χαμόγελο εξαφανίζεται από τα χείλη σου. Ναι, αυτό ακριβώς το συναίσθημα μπορεί να δημιουργηθεί και στο παιδί σου. Κάτι θα του πει ένας συμμαθητής του. Κάτι θα πάει λίγο στραβά με τη δασκάλα του, που θα του πει ότι δεν έχει διαβάσει και πολύ καλά το μάθημα του. Συναίσθημα γνωστό. Συναίσθημα, το οποίο γεννά δύο αντιδράσεις: Είτε θα απογοητευτεί και θα το δεις να κλαίει, είτε θα αρχίσει να γκρινιάζει… σαν να μην υπάρχει αύριο. Σε σημείο, που να μη ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και πώς να το διαχειριστείς.

Επειδή, λοιπόν, η γκρίνια γεννά γκρίνια και τα mood της ημέρας δεν αργεί να “φορέσει” τα μαύρα του και ξαφνικά στο σπίτι να υπάρξουν νεύρα και μελαγχολία, σήμερα σου έχω τη λύση!

 

Έψαξα και βρήκα μερικούς τρόπους, για να αντιμετωπίσεις τη γκρίνια του μικρού σου…

 

– Αρχικά, μην είσαι γκρινιάρα μαμά. Μέσα από αυτή τη στήλη, σου έχω αναφέρει αρκετές φορές ότι στα μάτια του παιδιού σου είσαι το πρότυπο του. Πώς να ηρεμήσει και αυτό, όταν σε βλέπει να γκρινιάζεις με το παραμικρό;

Πες του ένα μεγάλο “Μπράβο”, όταν δε γκρινιάζει. Σε εκείνες τις καταστάσεις, που περιμένεις να μη θέλει να κάνει τίποτα, αλλά τελικά είναι πιο δεκτικό από πριν. Ναι! Τα αξίζει τα “Συγχαρητήρια” του. Μην τα τσιγκουνευτείς.

– Δείξε του έμπρακτα τι σημαίνει “καλοί τρόποι”. Γιατί, η θεωρία σε περιορίζει και το δυσκολεύει να το μάθει… Για παράδειγμα, όταν τρώμε, δε μιλάμε, πόσω μάλλον, δε γκρινιάζουμε.

– Μην του κάνεις το χατίρι κάθε φορά, μόνο και μόνο, για να σταματήσει την γκρίνια του. Σημασία έχει να μάθει. Γιατί, και σε σένα, αν σου έλεγαν ότι θα φας το αγαπημένο σου σοκολατάκι, θα γινόσουν Αγγελούδι στο πι και φι.

– Εξήγησε του ότι η ευγένεια είναι αρετή. Δύναμη. Το στοιχείο που το διαφοροποιεί και το κάνει μοναδικό!

– Μάθε του να κάνει μερικά πράγματα μόνο του. Άκουσε με: Το κέρδος θα είναι διπλό. Και εσύ θα έχεις για λίγο την ησυχία σου, γιατί το παιδί θα μάθει να εκτελεί μόνο του βασικές πράξεις για την καθημερινότητα του, όπως, παραδείγματος χάρη, να βάζει μόνο του το φαγητό στο πιάτο. Και θα έχει την ευθύνη αν πάει κάτι στραβά. Οπότε, λιγότερη γκρίνια μέσα στο σπίτι.

– Μην του βάζεις τη ταμπέλα του “γκρινιάρη”. Αλλιώς, ετοιμάσου να υιοθετήσει την αντίστοιχη συμπεριφορά. Όμως, αυτό δε θες να αποφύγεις ή να περιορίσεις;

– Προσπάθησε να στρέψεις την προσοχή του αλλού. Ένα έξυπνο τρικ που παραμένει αποτελεσματικό όσα χρόνια και αν περάσουν. Τη στιγμή που η ένταση είναι στο απόγειο της, προσπάθησε να του αποσπάσεις την προσοχή, δείχνοντας του κάτι περίεργο που παρατήρησες στον τοίχο ή κάτι που ξέρεις ότι θα το εντυπωσιάσεις. Σε δύο λεπτά θα έχει ξεχάσει για ποιο πράγμα διαμαρτυρόταν…

 

 

Read More

And More