Tips για να προστατέψεις το μικρό σου από το (υπερβολικό) κρύο

Ο νέος χρόνος ήρθε και μαζί του έφερε κρύο πολικό. Εντάξει, μπορεί ο ήλιος να έκανε ξανά την εμφάνιση του, όμως, οι θερμοκρασίες δε λένε να ξεκολλήσουν από το μηδέν, κρατώντας το βαρομετρικό αρκετά χαμηλό. Ποια θα ήταν η ιδανική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης; Μα, φυσικά, να κάτσετε οικογενειακώς στον καναπέ. Αγκαλιά. Κάτω από μία ζεστή κουβέρτα. Χαζεύοντας τα στολίδια (που έχεις κρατήσει ακόμα, για να θυμίζουν στο παιδάκι σου ότι κάθε ημέρα πρέπει να έχει συναίσθημα Χριστουγέννων). Ονειρικό. Ποθητό. Αλλά, και δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Γιατί, και εσύ πρέπει να πας στη δουλειά σου, αλλά και το παιδάκι σου στο σχολείο (το οποίο ξεκίνησε αισίως χθες).

Άρα, για να συνοψίσουμε, αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι: παιδί VS κρύο. Ξέρω ότι στην αρχή σου φαίνεται δύσκολο, όμως, τι σου έχω επισημάνει αρκετές φορές μέσα από τη στήλη αυτή; Τίποτα ακατόρθωτο (όλοι μαζί, με μία φωνή).

 

Για αυτό, σήμερα, σου έχω μερικά tips, προκειμένου να εξοπλίσεις το παιδί σου απέναντι στις χαμηλές θερμοκρασίες. Και να τις κερδίσει!

 

– Μη φοβηθείς να το ντύσεις πιο ζεστά από ότι ντύνεσαι εσύ. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο στόχος. Γιατί, κάθε μαμά θέλει το παιδάκι της ζεστό και ασφαλές.

– Ξεκίνα με μία φανέλα. Όσο χοντρό και αν είναι το πουλόβερ του, μην παραλείψεις το φανελάκι από μέσα. Ακόμα, και όταν το θερμόμετρο δείξει διψήφιο. Θωρακίζει την καρδιά και ζεσταίνει το σωματάκι του. Αν έχεις κοριτσάκι, προτίμησε να του φορέσεις ακόμα και κορμάκι.

– Μη ξεχάσεις την κουκούλα, το σκουφάκι, τα γάντια και τα προστατευτικά των αυτιών. Είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά… στη θερμοκρασία. Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, το παιδί πρέπει να έχει πολύ καλά καλυμμένα τα άκρα του, αλλιώς είναι πιθανόν να κρυώσει (ακόμα, και αν φορά δύο μπουφάν!)

– Φρόντισε να τρώει σωστά και να μην παραλείπει κανένα του γεύμα. Το μυστικό για να “νικήσεις” το κρύο βρίσκεται στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Για αυτό, οργάνωσε το εβδομαδιαίο μενού, με βασικό γνώμονα ότι το παιδί πρέπει να τρώει από όλες τις ομάδες τροφίμων. Ναι, και όσπρια και λαχανικά (συγγνώμη, παιδάκι, αλλά είναι για το καλό σου).

– Προσπάθησε να αποφύγετε τη συνεχή εναλλαγή ανάμεσα στο ζεστό και στο κρύο. Το να έχεις στο σπίτι το καλοριφέρ στο 22 και έξω στις οκτώ το πρωί να έχει 2 καταλαβαίνεις ότι δεν κάνει και πολύ καλό. Το σώμα ταράσσεται και το παιδάκι είναι πολύ πιθανόν να αρρωστήσει. Και δεν το θες αυτό…

– Μη ξεχνάς να ανοίγεις τα παράθυρα στο σπίτι δύο λεπτά κάθε πρωί. Γιατί τα μικρόβια σε ζεστό περιβάλλον αναπτύσσονται και μεταδίδονται ταχέως.

– Δώσε ιδιαίτερη προσοχή, όταν το παιδί είναι ιδρωμένο. Εκείνη τη στιγμή οι πιθανότητες να αρρωστήσει αυξάνονται κατακόρυφα. Άκου τι πρέπει να κάνεις αν είστε έξω: πηγαίνετε στο πλησιέστερο WC, αλλάξτε το φανελάκι και σκούπισε το με  λίγο χαρτί. Τοποθέτησε του ένα νέο φανελάκι και μετά τα ρουχαλάκια του. Άφησε το για λίγα λεπτά, μέχρι να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Γιατί… Baby, It’s Cold Outside!

 

 

Read More

And More