Το μωρό έγινε ενός: αυτά πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις τα ατυχήματα

Σε λίγες μέρες το μωράκι σου γίνεται ενός και πλέον είναι έτοιμο να εξερευνήσει τον κόσμο. Να ανακαλύψει το χώρο μπουσουλώντας, να βάλει το χεράκι του σε πολλά αντικείμενα που δεν πρέπει κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να το προσέξεις λίγο πιο πολύ. Αλήθεια, τι ατυχήματα μπορεί να συμβούν; Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης των κινδύνων; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον ίδιο…

Μέχρι τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του, σχεδόν ελέγχεις όλη την κίνηση του και την δραστηριότητα του. Μετά τα πρώτα του γενέθλια το παιδί αρχίζει να ανεξαρτητοποιείται. Αποκτάει μεγάλο ενδιαφέρον για το περιβάλλον, στο οποίο ζει και θέλει να το εξερευνήσει μόνο του.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτή την ηλικία είναι ότι το παιδί είναι πολύ παρορμητικό. Δεν πρέπει να καυχιέσαι που βλέπεις το παιδί να κάνει πράγματα που μέχρι τώρα δεν τα έκανε, αλλά να προσέχεις, διότι είναι ανεκπαίδευτο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εχει ένα ατύχημα, καθώς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον κίνδυνο.

Μετά τον πρώτο χρόνο το μωρό:

– Αρχίζει να μπουσουλάει και ανακαλύπτει οτιδήποτε βρίσκεται στο πάτωμα, κάτω από το κρεβάτι και πίσω από τα έπιπλα.
– Προσπαθεί να πιαστεί από τα έπιπλα και να σηκωθεί στα ποδαράκια του για να φτάσει αντικείμενα που είναι πιο ψηλά από το σώμα του. Άρα, μπορεί να φτάσει τα μάτια της κουζίνας, τον νεροχύτη και το τραπέζι.
– Αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις και την αίσθηση του χώρου. Άρα ξέρει που είναι η κουζίνα, το μπάνιο, το σαλόνι, η πόρτα και το μπαλκόνι. Του κάνουν πολλή εντύπωση οι τρύπες και οι χαραμάδες και ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τις τρύπες στις πρίζες. Πιάνει πολύ καλά με τα χεράκια του αντικείμενα και τα βάζει στο στόμα του για να τα εξερευνήσει ή για να τα φάει.
-Έχει μεγάλη περιέργεια και είναι ικανό να σκαρφαλώσει στα κάγκελα της κούνιας για να βγει έξω.
-Ενδιαφέρεται για τα ζώα (γάτες και σκυλιά) και τα πλησιάζει να τα χαϊδέψει. Επειδή μπορεί να το κάνει απότομα και άγαρμπα , το ζώο στην προσπάθεια του να αμυνθεί μπορεί να γρατζουνίσει ή να δαγκώσει το μωρό.

Σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα ατυχήματα που οδηγούν στην απώλεια της ζωής είναι από την κατάποση και τον πνιγμό από αντικείμενα που θα φράξουν τους βρόγχους του.

Ποια είναι τα μέτρα για αντιμετώπιση των κινδύνων;

– Bάλτε κάγκελα στους χώρους που δεν θέλετε ή δεν πρέπει να εχει πρόσβαση το παιδί.
– Καθαρίζετε και ελέγχετε κάθε μέρα το πάτωμα για τυχόν αντικείμενα, όπως κουμπιά, μπαταρίες, τρόφιμα κλπ.
– Να έχετε σύστημα διακοπής της ηλεκτρικής παροχής ρεύματος στην περίπτωση που βάλει το δάχτυλο του ή κάποιο αντικείμενο στην πρίζα.
– Από πολύ νωρίς να μάθει να ανεβαίνει και να κατεβαίνει τις σκάλες.
– Μαζέψτε τα σπίρτα, τα απορρυπαντικά, τα εργαλεία και κάθε αντικείμενο που θεωρείται επικίνδυνο.
– Να μην παραμένει μόνο του σε χώρους με ζώα, όσο και να εμπιστεύεστε το κατοικίδιο σας.
– Γενικά, να μην μένει ποτέ μόνο του στο χώρο χωρίς επίβλεψη. Να θυμάστε το παλιό ρητό: όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει όλος ο χρόνος!

Read More

And More