Το μωρό “έχασε” για λίγο την αναπνοή του. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τι πρέπει να κάνεις

Το μωράκι σου μόλις άνοιξε τα μάτια του και ήρθε στον κόσμο αυτό. Είσαι μία νέα μαμά και πλέον κρατάς στην αγκαλιά σου τη ψυχή που τόσο καιρό ήταν στην κοιλιά σου. Όμως, όπως πάρα πολύ καλά γνωρίζεις, κάθε νέος ρόλος στη ζωή σου έχει και τις δυσκολίες του. Μία από τις πιo αμήχανες στιγμές είναι εκείνη που το μωρό σου χάσει για λίγο το ρυθμό της αναπνοής του. Τι μπορείς να κάνεις, για να την επαναφέρεις; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου δίνει τις απαραίτητες οδηγίες. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

 

Μία από τις πρώτες αγωνίες των νέων γονιών είναι το τι πρέπει να κάνουν αν το μωρό τους για κάποιο λόγο σταματήσει να αναπνέει. Τι μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση; Αυτό μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, είτε από πνιγμό, είτε από κατάποση ξένου σώματος, είτε από ανωριμότητα του αναπνευστικού συστήματος.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορείς να του προσφέρεις;

– Αρχικά, και μετά την άφιξη σας στο σπίτι, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το πως είναι η φυσιολογική αναπνοή σε ένα βρέφος. Συνήθως, τα μωρά έχουν άρρυθμη αναπνοή. Δηλαδή, μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να αναπνέουν πιο αργά και ύστερα πάλι να αναπνέουν κανονικά.

Ελέγχετε συχνά το χρώμα του δέρματος του μωρού. Το φυσιολογικό χρώμα είναι ροζ ή μπεζ. Αν έχει μελανιάσει, τότε σημαίνει ότι το οξυγόνο δεν είναι επαρκές.

Προσπαθήστε να διεγείρετε την αναπνοή του τρίβοντας την κοιλίτσα του ή την πλάτη του ή χτυπώντας με την παλάμη σας τις πατούσες του.

Ξαπλώστε το σε μια σταθερή επιφάνεια (τραπέζι ή πάτωμα).

– Τοποθετήστε το ένα χέρι σας στο μέτωπο και το άλλο στο πηγούνι του, ώστε να σηκωθεί το κεφάλι προς τα πίσω για να διευκολυνθεί η αναπνοή του.

Ελέγξτε αν αναπνέει βάζοντας το αυτί σας κοντά στο στόμα του και την μύτη του, ώστε να διαπιστώσετε αν εκπνέει.

Κοιτάξτε και το στήθος του για να δείτε, αν κάνει κινήσεις.

Ανοίξτε το στόμα του, για να διαπιστώσετε αν υπάρχει ξένο σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να βγάλετε το ξένο σώμα με τα δάχτυλα σας.

– Αν δεν αναπνέει, βάλτε το στόμα σας πάνω από το στόμα του και την μύτη του και δώστε δυο μεγάλες αναπνοές (εκπνοές) με μεσοδιάστημα δυο δευτερολέπτων η μια από την άλλη.

– Αν το φιλί της ζωής πέτυχε, τότε το μωρό αρχίζει να αναπνέει, βήχει και κινείται.

– Αν δεν διαπιστώνετε κάποια βελτίωση, τότε εφαρμόζετε την επόμενη φάση που είναι πιέσεις στο στήθος με τα δάχτυλα σας ή την παλάμη σας. Βάλτε τα δυο δάχτυλα σας ανάμεσα στις ρώγες του στήθους, πάνω από το στέρνο.

Πιέστε το στήθος προς τα κάτω με ρυθμό 100 φορές το λεπτό.

– Δώστε 5 πιέσεις στο στήθος και, μετά μια αναπνοή, το φιλί της ζωής.

– Αν το μωρό δεν συνέρχεται, δώστε μια αναπνοή ανά τρία δευτερόλεπτα.

– Σταματήστε την τεχνητή αναπνοή, μόνο για να ζητήσετε βοήθεια (αν την χρειάζεστε).

– Συνεχίστε τις προσπάθειες μέχρι το μωρό να συνέλθει ή μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More