Το παιδί δεν διαβάζει! Τι μπορείς να κάνεις

Η εβδομάδα επιστροφής των μικρών μαθητών έφθασε στο τέλος της. Ναι, τα παιδάκια άφησαν στην άκρη τον υπολογιστή και την τηλεκπαίδευση και επέστρεψαν στα θρανία τους. Μήπως, όμως, το μικρό σου δεν επέστρεψε ακόμα στην παλιά του συνήθεια που δεν είναι άλλη από το διάβασμα; Μην ξεχνάς ότι το διάβασμα στο σπίτι μετά το σχολείο είναι για πολλά παιδιά μπελάς, μια ανεπιθύμητη υποχρέωση που δεν θέλουν να εκπληρώσουν. Τι μπορείς να κάνεις αν το μικρό σου δεν έχει και τόση όρεξη να διαβάσει; Αυτές είναι οι συμβουλές μας!

Μαζί μπορούμε!
Με άλλα λόγια γίνε παράδειγμα προς μίμηση. Κάθισε μαζί με το παιδί στο γραφείο ή στο σαλόνι και κάντε παράλληλα τις εργασίες σας, εσείς διαβάζοντας τα mail σας ή ολοκληρώνοντας τις τελευταίες υποχρεώσεις της ημέρας και το παιδί ασχολούμενο με τα σχολικά μαθήματα. Επιπλέον αν χρειαστεί βοήθεια, να είσαι δίπλα του.

Κάνε το μάθημα… παιχνιδάκι
Πώς; Μα φυσικά με τη βοήθεια του υπολογιστή. Για παράδειγμα το βαρετό μάθημα της ιστορίας αποκτά άλλο νόημα αν ψάξεις με το παιδί να βρείτε φωτογραφίες, χάρτες και συναφή στοιχεία με το μάθημά του που θα το κάνουν να αγαπήσει όσα διαβάζει ενώ παράλληλα να κατανοήσει καλύτερα τι διαβάζει. Ειδικά για τα μαθηματικά μπορείτε να βρείτε δεκάδες ιστοσελίδες που τα κάνουν κυριολεκτικά παιχνίδι!

Βάλε και το σύζυγο στο παιχνίδι
Αν εσύ είσαι καλή σε κάποια και ο σύζυγος σε κάποια άλλα αναλάβετε εκ περιτροπής το διάβασμα του παιδιού στα ανάλογα πεδία ώστε να το βοηθήσετε σωστότερα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει εκ των προτέρων να δείξετε υπομονή και να αποφύγετε τις φωνές και τις εντάσεις, εάν θέλετε να συνεχίσετε να μπορείτε να διαβάζετε το παιδί και να ελέγχετε την πρόοδό του.

Άφησε του να σου εξηγείσαι και αυτό
Όταν ξεκινάτε να διαβάζετε ένας τρόπος να το κάνεις να ενδιαφερθεί αλλά και να κατανοήσετε αν έχει πράγματι δυσκολίες ή απλώς βαριέται είναι να του ζητήσεις σε κάθε μάθημα που πρέπει να διαβάσει να σου πει τι έχει καταλάβει ή τι απορίες έχει ώστε να τις λύσετε μαζί. Πολλές φορές οι δυσκολίες κατανόησης κατά την παράδοση στην τάξη αποθαρρύνουν ένα παιδί από το να ασχοληθεί με το μάθημα στο σπίτι.

Και το διάβασμα έχει τον χώρο του
Και αυτός ο χώρος καλό θα είναι να βρίσκεται μακριά από την τηλεόραση! Κάθε μέρα το παιδί θα πρέπει να διαβάζει σε συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού ώστε να γνωρίζει ότι εκεί πρέπει μόνο να διαβάσει και τίποτε άλλο. Ελαχιστοποίησε τις αιτίες που μπορεί να το αποσπάσουν όπως τα μικρότερα αδέλφια, παιχνίδια, τηλεόραση ώστε να συγκεντρωθεί καλύτερα.

 

Read More

And More