Το πρώτο μπάνιο του μωρού: 5 βασικοί κανόνες για να γίνει με επιτυχία και ασφάλεια

Το μπάνιο ενός μωρού δεν είναι μία απλή διαδικασία. Είναι ιεροτελεστία. Μία διαδικασία που σε βοηθάει να δεθείς με το μωρό σου, να το γνωρίσεις καλύτερα, να ακουμπήσει το δερματάκι σου και να έρθετε πιο κοντά. Από την άλλη, είναι και μία διαδικασία που θέλει την προσοχή της, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να συμβούν μικρά ατυχήματα, τα οποία θα γεννήσουν δάκρυα και εντάσεις. Για αυτό, σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σου τους 5 βασικούς κανόνες για να γίνουν τα πρώτα μπάνιο του μωρού με ασφάλεια και επιτυχία!

Ξέχνα τα ξηρά αφρόλουτρα
Όσο και αν αρέσει στα μωρά να παίζουν με τις σαπουνάδες, αυτές μπορεί να στεγνώσουν στο ευαίσθητο δέρμα του λατρεμένου μικρού σου και να προκαλέσουν ξηρότητα ή ακόμα και εξανθήματα. Μία μέση λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να περιορίσεις τη χρήση αυτών των προϊόντων σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Καλό θα ήταν να ρωτήσεις και τον παιδίατρο του, ο οποίος γνωρίζει όλο το ιστορικό του μωρού σου και άρα όλες τις ανάγκες του.

Ξεκίνα τη διαδικασία από το πρόσωπο
Δεν είναι λίγα τα μωράκια που φρικάρουν, μόλις συνειδητοποιούν ότι είναι εντελώς γυμνά και ένα κύμα νερού έρχεται κατά πάνω τους. Σταθείτε μαζί μπροστά από τον νιπτήρα. Αρχικά, βρέξε το πρόσωπο του με λίγο νερό, σε μέτρια θερμοκρασία. Με ένα βαμβάκι με ελάχιστο νερό, καθαρίζεις προσεκτικά τα μάτια του, με κινήσεις απαλές από μέσα προς τα έξω. Με μία άλλη μπάλα από βαμβάκι, καθαρίζεις την περιοχή γύρω από τη μύτη. Μη ξεχάσεις να το κρατάς από το χέρι, για να αισθάνεται ασφαλές.

Νερό μέχρι τη μέση της μπανιέρας
Μπορεί να θες να μεταμορφώσεις την μπανιέρα σε παράδεισο για το μικρό σου, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπερβάλλεις με τη στάθμη του νερού. Κάθε άλλο! Για μεγαλύτερη ασφάλεια, γέμισε την μπανιέρα μέχρι τη μέση και σιγά – σιγά προσπάθησε να μάθεις στο μωρό σου να είναι καθιστό, προκειμένου να αποφύγεις ακόμα περισσότερους τραυματισμούς και μικρά ατυχήματα, τη στιγμή που θα στρίψεις, για να πάρεις το αφρόλουτρο ή το σαμπουάν.

Προσοχή στο ξέπλυμα
Αν το τηλέφωνο της μπανιέρας σου είναι πιο… επιθετικό, τοποθέτησε το στη ρύθμιση, στην οποία το νερό ρέει άφθονα και όχι απότομα και έντονα. Επίσης, ξεκίνησε με ζεστό νερό (για να συνηθίσει το μικρό) και ολοκλήρωσε με χλιαρό. Μην κάνεις αυτό το βήμα πολύ γρήγορα, καθώς κανένα μωρό δεν θέλει να νιώθει το σαπούνι παντού πάνω του.

Ολοκλήρωσε με λίγο μασάζ και λοσιόν
Τι καλύτερο από ένα βρεφικό μασάζ; Τίποτα, φίλη μου. Θα το απολαύσεις και εσύ και το μικρό σου. Χαλάρωση και ξεγνοιασιά και για τους δύο!

Read More

And More