Τροφική αλλεργία στο παιδί: όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Σχεδόν ένα στα 15 παιδιά παρουσιάζουν αλλεργία σε τουλάχιστον μία τροφή. Όταν ένα παιδί πάσχει από τροφική αλλεργία η ποιότητα ζωής όλης της οικογένειας επηρεάζεται καθώς ζουν καθημερινά την αγωνία και τον φόβο μήπως παρουσιάσει μία επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση.

Τι είναι η τροφική αλλεργία;
Πρόκειται για μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σε μία ή περισσότερες τροφές. Η αντίδραση μπορεί να είναι πολύ μικρή αλλά μερικές φορές τόσο σοβαρή ώστε και να απειληθεί η ζωή του παιδιού αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.

Πότε ένα παιδί κάνει αλλεργία;

Την πρώτη φορά που το παιδί τρώει μία τροφή δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Από τη δεύτερη φορά και ύστερα ο οργανισμός του αναγνωρίζει αυτή την τροφή σαν απειλή και εμφανίζει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι η είσοδος των αλλεργιογόνων της τροφής μπορεί να γίνει και με άλλο τρόπο εκτός από το στόμα όπως:
α)αν ακουμπήσει ή πιάσει μία τροφή
β)αν χρησιμοποιήσει κρέμες στο δέρμα του που περιέχουν συστατικά αυτής της τροφής
γ)αν εισπνεύσει αέρα που περιέχει σκόνη με σωματίδια αυτής της τροφής στο σπίτι, στο σχολείο, στον κήπο, στην παιδική χαρά κ.λπ.
Αν ένα παιδί προέρχεται από οικογένεια με ιστορικό αλλεργιών τότε έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει τροφική αλλεργία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η αλλεργική αντίδραση σε μία τροφή μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά από την κατάποσή της έως και αρκετές ώρες μετά τη λήψη της. Τα πιο συνηθησμένα συμπτώματα είναι:

1. Φαγούρα στο στόμα και γύρω από τα χείλια
2. Πρήξιμο της γλώσσας και των χειλιών. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πρηστούν και τα μάτια
3. Αν προϋπάρχει έκζεμα τότε αυτό επιδεινώνεται
4 .Εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά
5. Σφίξιμο στο λαιμό και στο θώρακα
6. Δυσκολία στην αναπνοή
7. Φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, βραχνάδα στη φωνή
8. Χαμηλή πίεση (υπόταση)
9. Βραδυκαρδία
10. Λιποθυμία

Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι;
Θεωρητικά σχεδόν όλες οι τροφές θα μπορούσαν να κάνουν αλλεργίες ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε παιδιού. Οι παρακάτω τροφές θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς: αυγό, ψάρι, γάλα, ξηροί καρποί, δημητριακά, οστρακοειδή, μαλάκια, σόγια, φρούτα, λαχανικά.

Τι θα κάνει ο παιδίατρος;

Αν υποψιαζόμαστε ότι το παιδί έχει τροφική αλλεργία ο παιδίατρος θα εξετάσει αρκετά πράγματα γι’ αυτό πρέπει και οι δύο γονείς να παραβρίσκονται στην εξέταση.
1. Θα πάρει ένα λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό για να διαπιστώσει αν και σε άλλα μέλη της οικογένειας υπάρχουν αλλεργίες.
2. Σε πόση ώρα μετά τη λήψη της τροφής εμφανίζονται τα συμπτώματα;
3. Οι αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν πάντα με την ίδια τροφή ή και με άλλες;
4. Οι αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται και με μικρότερη λήψη τροφής ή πρέπει να φάει πολύ;
5. Άτομα του περιβάλλοντος έφαγαν από την ίδια τροφή;
6. Όταν κάνει αλλεργική αντίδραση παίρνει φάρμακα; Ποια είναι; Πόσο βοηθούν το παιδί; Σε πόσες ώρες ή μέρες υποχωρούν τα συμπτώματα;
7. Θα προγραμματίσει ένα ημερολόγιο διαιτολογίου και θα αποκλείσει ορισμένες τροφές.
8. Θα κάνει αλλεργικά τεστ στο δέρμα του παιδιού με τη συνεργασία παιδοαλλεργιολόγου για να εντοπιστούν συγκεκριμένες τροφές που υποψιάζεται ότι προκαλούν την αλλεργία.
9. Θα πάρει δείγμα αίματος για μέτρηση επιπέδων IgE αντισώματα της ύποπτης τροφής.
10. Θα προτείνει να γίνει τροφική πρόκληση από το σώμα. Είναι μία μέθοδος που χορηγώντας εξατομικευμένες δόσεις της ύποπτης τροφής παρακολουθείται για τυχόν εμφάνιση αντίδρασης.

Θεραπεία

Θεωρείται σχεδόν απίθανο ένα παιδί να ιαθεί πλήρως από τροφική αλλεργία. Ειδικά να την απέκτησε σε μεγαλύτερη ηλικία θα την έχει ισόβια. Μπορεί μόνο να προλαβαίνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων αφαιρώντας από το διαιτολόγιό του την ύποπτη τροφή. Πρέπει να προσέχει και να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων μήπως περιέχουν απαγορευμένες ουσίες για την περίπτωσή του, αυστηρή προσωπική καθαριότητα (πλύσιμο χεριών για να απομακρύνονται από τα χέρια του αλλεργιογόνα τροφών).
Σε περίπτωση ταξιδιού και διακοπών πρέπει να έχει μαζί του αντισταμινικά φάρμακα και κορτιζόνη και να γνωρίζει τη δόση και τη χρήση τους σε περίπτωση ανάγκης.

Ετικέτες

Read More

And More