Βήμα – Βήμα: Πώς θα κάνεις το παιδί σου ανεξάρτητο

Κάθε μαμά έχει να αντιμετωπίσει αρκετές νέες προκλήσεις, όμως, αυτή είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες. Από τη μία, θέλεις να συμβουλεύεις το μικρό σου μέχρι γίνει και αυτό ενήλικας, από την άλλη θέλεις να γίνει ανεξάρτητο, προκειμένου να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του μόνο του. Το να διδάξεις στο παιδί σου, απλά, σε θεωρητική βάση, τι είναι ανεξαρτησία, καταλαβαίνεις και εσύ η ίδια ότι δεν είναι αρκετό. Πώς, λοιπόν, θα το κάνεις πιο πρακτικά; Ας σε βοηθήσουμε εμείς!

Υπευθυνότητα, η η καλή μας φίλη
Η ανεξαρτησία συνδέεται άμεσα με την υπευθυνότητα. Ένα υπεύθυνο παιδί, μόλις λάβει τις κατάλληλες προσλαμβάνουσες, μπορεί από μόνο του να οργανώσει το πρόγραμμα του, προκειμένου να υλοποιήσει τις ,σχολικές και μη, υποχρεώσεις του εντός χρόνου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ένα υπεύθυνο παιδί, με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει να εμπιστεύεται την εσωτερική του φωνή, το ένστικτο του και την ικανότητα του να φροντίζει τον εαυτό του όπως εκείνο πιστεύει.

Τα βασικά στο σπίτι!
Καλά, προφανέστατα και δεν θα του αναθέσεις τις δουλειές ενός νοικοκυριού, αλλά ξεκινώντας από κάτι που σε σένα φαντάζει απλό, ανοίγεις στα μάτια του παιδιού σου το δρόμο της ανεξαρτησίας. Για παράδειγμα, μπορείτε κάθε Κυριακή να θέτετε από μία μικρή υποχρέωση, την οποία θα ονομάζετε στόχο: να σε βοηθήσει να ετοιμάσεις τη σαλάτα, να φτιάξετε μαζί μπισκότα με σοκολάτα. Μέρα με τη μέρα και φορά με τη φορά, και εσύ η ίδια θα παρατηρήσεις ότι το παιδί σου θα αυτονομηθεί και θα κάνει τα βασικά μόνο του.

Τα ενδιαφέροντα του και ξερό ψωμί
Όσο και να θέλεις να φωνάξεις: “Μα καλά, τι είναι αυτά που μου λες;”, κράτησε αυτή τη φράση μέσα σου. Το μυστικό είναι να εκφράσεις την ανησυχία σου με ένα έμμεσο τρόπο, ώστε και εσύ να διατυπώσεις την αντίρρηση σου, και το παιδάκι να το δεχτεί με ηρεμία.

Και η υπομονή είναι αρετή
Όσες φορές και να κάνει τα λάθη του, άλλες τόσες θα πρέπει να το αφήσεις να το μάθει μέσω της πράξης του. Σίγουρα, η διαδικασία αυτή δοκιμάζει τα όρια σου και την υπομονή σου, όμως, μόνο, αν του παρέχεις το χρόνο που χρειάζεται, θα αισθάνεσαι μετά τη σιγουριά και την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να το κάνει επιτυχώς και μόνο του.

Κάνε μία ζώνη ασφαλείας
Τοποθέτησε το αγαπημένο του επιτραπέζιο στο πιο κοντό τραπεζάκι, τα σνακ και τα μπολάκια του στο πιο χαμηλό ράφι, την κούπα του και το πιατάκι του στο ντουλάπι κάτω-κάτω. Έτσι, θα τα βρει εύκολα μόνο του. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Δεν θα πιστέψεις πόσο σύντομα θα τα κάνει όλα μόνο του…

 

Read More

And More