Βήμα – βήμα: Πώς θα βοηθήσεις το μικρό σου να δημιουργήσει τη ρουτίνα του

Λένε ότι η ρουτίνα ή αλλιώς το πρόγραμμα είναι το άλφα και το ωμέγα όσον αφορά την επιτυχία ενός παιδιού. Σκέψου το! Από τη μία, το ίδιο, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και εσύ από την άλλη αισθάνεσαι ασφάλεια ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Ας πάρουμε, όμως, το πράγματα από την αρχή. Γιατί, το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσετε μαζί μία συγκεκριμένη ρουτίνα και στη συνέχεια το μικρό σου να την ακολουθεί. Δες πώς θα τα καταφέρεις!

Φτιάξτε μαζί το πρόγραμμα σας
Αρκετοί γονείς έχουν την τάση να προσπαθούν να διαμορφώσουν το πρόγραμμα του παιδιού τους είτε μόνοι τους είτε πάνω στο δικό τους. Ξέχασε το! Ο διάλογος σε αυτή τη φάση βοηθά. Από τη μία, θα καταλάβεις τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού σου – ακόμα και αν δεν στις πει ξεκάθαρα – και από την άλλη θα είσαι σίγουρη ότι το πρόγραμμα που θα δημιουργήσεις θα είναι εφαρμόσιμο. Συζητείστε και δείτε τι – και το σημαντικότερο πότε – εξυπηρετεί καλύτερα την κάθε πλευρά. Κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η συμβολή στην καθιέρωση του προγράμματος βοηθά το μικρό σου να αισθανθεί αυτοπεποίθηση. 

Άφησε το σε ένα εμφανές σημείο
Και τώρα που το φτιάξατε τι; Πώς μπορείς να είσαι ήσυχη ότι η δύναμη της συνήθειας θα κάνει το θαύμα της; Μα, φυσικά, να το αφήσεις σε ένα εμφανές σημείο. Σε ένα σημείο που όλοι περνούν – και ιδιαίτερα το παιδί σου. Όπως κάνεις με τη λίστα για το σούπερ μάρκετ που το κάθε μέλος της οικογένειας σου συμπληρώνει ό,τι θέλει να του αγοράσεις. Βλέποντας το και στη συνέχεια διαβάζοντας το, το μικρό σου θα συνηθίσει ευκολότερα. 

Ιεράρχησε τις προτεραιότητες
Τίποτα δεν είναι ίδιο με το άλλο και αυτή είναι η μαγεία. Επειδή, όμως, σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε υποχρεώσεις, καταλαβαίνεις ότι πρέπει να έχεις τις απαραίτητες προτεραιότητες. Τίποτα δεν είναι ίδιο με το άλλο. Φρόντισε, λοιπόν, η ρουτίνα του μικρού σου να ξεκινάει με κάτι που το ευχαριστεί, όπως παραδείγματος χάρη το αγαπημένο του πρωινό και να ολοκληρώνεται με κάτι που το κάνει πάλι χαρούμενο – όχι το διάβασμα. 

Δώσε χρόνο
Στα μάτια του παιδιού σου, πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή. Και κάθε αλλαγή, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, θέλει χρόνο. Για να γίνει συνήθεια και να αποδώσει. Συνέχισε να κάνεις τις απαραίτητες υπενθυμίσεις, επισημαίνοντας το γραπτό πρόγραμμα που έχετε ετοιμάσει. 

 

Read More

And More