Βιταμίνη D: Ο σημαντικός της ρόλος στην ανάπτυξη του παιδιού

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τα παιδιά. Μάλιστα, οι περισσότεροι την αναφέρουν ως η βιταμίνη του ήλιου. Σε ποια στάδια ζωής ενός παιδιού είναι απαραίτητη; Πώς θα προσλάβει την ποσότητα που χρειάζεται; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Η βιταμίνη D έχει μία σχέση με τον ήλιο: στο δέρμα βρίσκεται η προ- βιταμίνη D, η οποία για να ενεργοποιηθεί σε βιταμίνη D εχει την ανάγκη της επίδρασης του ηλίου. Γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια λόγω των προφυλάξεων που λαμβάνονται για την ηλιοπροστασία (αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, αντιηλιακά, καπέλα κλπ) η αλυσίδα προβιταμίνη D-ήλιος-βιταμίνη D δεν ενεργοποιείται και τα παιδιά έχουν χαμηλά έως πολύ χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό τους.

Ποια είναι περισσότερο ευάλωτα;
Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα μωρά κάτω των 6 μηνών, τα οποία δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των συνεχών απαγορευτικών και της παραμονής στο σπίτι, το φαινόμενο της έλλειψης της βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα εμφανές.

Τι σχέση έχει με την εγκυμοσύνη;
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη ακόμα και στο έμβρυο και την εγκυμονούσα, διότι συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυττάρων και στην δομή των οστών. Μάλιστα, αν η έγκυος εχει έλλειψη και δεν φροντίζει να προσλαμβάνει την βιταμίνη με το φαγητό ή με σκευάσματα, τότε πολύ πιθανόν το έμβρυο να μην προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα και θα γεννηθεί με έλλειψη. Μετά την γέννηση, τα μωρά έχουν ανάγκη την βιταμίνη D, διότι αυτή βοηθάει στην σωστή απορρόφηση του ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την καλή δόμηση των οστών, αλλά και των δοντιών.

Μωρά χωρίς Βιταμίνη D μπορεί να έχουν παραμόρφωση του σκελετού τους και κακή ποιότητα των δοντιών τους.
Επίσης, η βιταμίνη D ενισχύει το αμυντικό και ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, για να αρρωσταίνει λιγότερο. Ειδικά, τα παιδιά που πηγαίνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στο σχολείο έχουν ανάγκη την βιταμίνη για να μην “κολλάνε” εύκολα.

Πώς γίνεται η σωστή πρόσληψη;
Για την πρόληψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης D τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλα τα μωρά μετά την γέννηση τους χορηγείται προληπτικά Βιταμίνη D σε μορφή σταγόνων, τουλάχιστον για το διάστημα των χειμερινών μηνών.
Από εκεί και πέρα σχεδόν κάθε χρόνο που είθισται να γίνεται ένα μικρό τσεκ-απ αίματος, μετράται και η ποσότητα της βιταμίνης D, ώστε σε περιπτωση έλλειψης να χορηγηθεί από το στόμα κάποιο συμπλήρωμα.

Υπάρχουν τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε Βιταμίνη D, οι οποίες, όμως, από μόνες τους δεν είναι ικανές να καλύψουν πλήρως την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός του παιδιού. Τέτοιες τροφές είναι τα ψάρια, τα επονομαζόμενα “λιπαρά” (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί κλπ), το χοιρινό, ο κρόκος αυγού, τα δημητριακά ολικής και άλλα.

Επομένως, και λόγω της ιδιαιτερότητας της βιταμίνης D, και επειδή η έλλειψη της είναι σιωπηρή, μέχρι να εμφανιστούν τα παθολογικά συμπτώματα, θα πρέπει να μπει στην ρουτίνα ο έλεγχος επάρκεια της και να διορθώνεται. Και τούτο διότι είναι απαραίτητη ιδιαίτερα στην περίοδο της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών.

Read More

And More