Βούρτσισμα δοντιών: Μερικές συμβουλές για να το κάνει το παιδί σου σωστά…

Οι πρώτες φορές ενός μικρού παιδιού είναι συνήθως δύσκολες και άχαρες. Η πρώτη φορά που θα παίξει και μετά θα μαζέψει τα παιχνίδια του, η πρώτη φορά που θα φάει χωρίς τη βοήθεια σου το φαγητό του, η πρώτη φορά που θα βουρτσίσει τα δόντια του. Pause! Ας κάνουμε μία στάση στο τελευταίο. Ένα ξένο αντικείμενο είναι έτοιμο να τρυπώσει στο στόμα του μικρού σου και αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί, αντί να φροντίσει, να βλάψει τα δοντάκια και την στοματική του κοιλότητα. Καταλαβαίνεις ότι πρέπει να το βοηθήσεις! Πώς; Αν ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές, θα το καταφέρεις!

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται
Δεν χρειάζεται να περιμένεις να “κατέβουν” όλα τα δόντια του μικρού σου για να ξεκινήσετε το βούρτσισμά τους. Και ενώ τα νεογιλά δόντια θα “πέσουν” και θα αντικατασταθούν καθώς το παιδί μεγαλώνει, ωστόσο και αυτά επιτελούν πολύ σημαντικό έργο στην ανάπτυξη του παιδιού. Για αυτό, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Επιπλέον, όταν ξεκινά νωρίς η “μύηση” των παιδιών στην στοματική υγιεινή, είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν με μια συγκεκριμένη ρουτίνα βουρτσίσματος και καθαρίσματος των δοντιών, που θα τους είναι πιο εύκολη. Από μικρό στην… εκπαίδευση, λοιπόν!

Τους πρώτους μήνες μαζί!
Και μόλις κατάλαβες ότι το σωστό βούρτσισμα δοντιών είναι κάτι που δεν θα δείξεις στο μικρό σου μόλις μία φορά. Ούτε καν δύο. Αλλά, πολύ περισσότερες. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου μαζί με το μικρό σου κάθε πρωί και βράδυ. Έτσι, θα μπορέσει από τη μία να αντιγράψει εύκολα την τεχνική σου και από την άλλη να δημιουργήσει μία ρουτίνα στοματικής υγιεινής απαραίτητη σε καθημερινή βάση.

Όλα μαζί
Μπορεί εσύ να έχεις δοκιμάσει και επιλέξει την οδοντόπαστα που σου αρέσει και την οδοντόβουρτσα που σου ταιριάζει, όμως, το μικρό σου δεν έχει προλάβει ακόμα να εκδηλώσει τις προτιμήσεις του. Στην αγορά, θα βρεις πολλές επιλογές. Άφησε, λοιπόν, το παιδί σου να επιλέξει αυτή που του αρέσει περισσότερο (μετά από δοκιμή) και τον πρώτο μήνα, τουλάχιστον, να το ευχαριστηθεί. Γιατί, μην ξεχνάς ότι το σωστό βούρτσισμα δοντιών πολλές φορές είναι και το πιο ευχάριστο. 

Μέτρα τα λεπτά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα πλήρες βούρτσισμα δοντιών χρειάζεται περίπου 2-2,5 λεπτά. Όσο διαρκεί ένα τραγούδι, δηλαδή. Αν δεις, επομένως, ότι το μικρό σου ολοκληρώνει τη διαδικασία αρκετά νωρίτερα, φρόντισε να του δείξεις ότι αν θέλει όλα τα δοντάκια του να είναι καθαρά, θα πρέπει να συνεχίσει το βούρτσισμα για λίγο περισσότερο.

Πρόσεχε την οδοντόκρεμα
Στα μάτια του παιδιού σου η οδοντόπαστα αποτελεί μία λιχουδιά, την οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταπιεί. Εστίασε, λοιπόν, την προσοχή σου εκεί. Είναι σημαντικό… 

 

Read More

And More