Βούρτσισμα δοντιών: Tips & tricks που θα κάνουν την διαδικασία πιο εύκολη και ευχάριστη

Ok, η ζωή με ένα παιδί είναι γεμάτη καινούρια πράγματα και “πρώτες φορές”! Είναι η πρώτη φορά που θα σφίξει το δάχτυλό σου στο μικροσκοπικό χεράκι του, το πρώτο γελάκι, οι πρώτες κουβέντες, τα πρώτα βήματα, οι πρώτες πτώσεις και τα πρώτα χτυπήματα και γενικά όλες εκείνες… οι πρωτιές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας μια αχαρτογράφητη περιοχή που καλείστε να εξερευνήσετε παρέα! Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτές τις περιστάσεις υπάρχει και η μύηση ενός παιδιού στην στοματική υγιεινή! Και μπορεί τα πρώτα δοντάκια που έκαναν την εμφάνισή τους μετά πόνου και βασάνων να σου φάνηκαν… Γολγοθάς, αλλά -λυπάμαι που στο λέω- έπεται και συνέχεια! Όχι, η στοματική υγιεινή δεν περιλαμβάνει πόνο και κλάμα, αλλά σίγουρα μια μικρή δόση δυσφορίας, άρνησης και αδιαφορίας θα την αντιμετωπίσεις. Πώς μπορείς, λοιπόν, να κάνεις το βούρτσισμα των δοντιών και την προστασία της στοματικής κοιλότητας μια -τουλάχιστον- υποφερτή διαδικασία για το μικρό σου;

Παρακάτω σου έχω μερικά tips & tricks για την πιο “ασφαλή” και ήπια μετάβαση στον κόσμο της οδοντόκρεμας και του στοματικούς διαλύματος!

Tip #1: Ξεκίνησε όσο νωρίτερα γίνεται
Είναι βέβαιο πως δεν χρειάζεται να περιμένεις να “κατέβουν” όλα τα δόντια του μικρού σου για να ξεκινήσετε το βούρτσισμά τους. Και ενώ τα νεογιλά δόντια θα “πέσουν” και θα αντικατασταθούν καθώς το παιδί μεγαλώνει, ωστόσο και αυτά επιτελούν πολύ σημαντικό έργο στην ανάπτυξη του παιδιού, όπως είναι η κρανιοπροσωπική ανάπτυξη και η υποστήριξη του λόγου. Επομένως χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Επιπλέον, όταν ξεκινά νωρίς η “μύηση” των παιδιών στην στοματική υγιεινή, είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν με μια συγκεκριμένη ρουτίνα βουρτσίσματος και καθαρίσματος των δοντιών, που θα τους είναι πιο εύκολη!

Tip #2: Κάνε την διαδικασία διασκεδαστική
Όπως και εσύ -κάθε νοήμον ον-, έτσι και τα παιδιά προτιμούν να κάνουν κάτι που τους φαίνεται ευχάριστο και διασκεδαστικό. Ας παραδεχτούμε, επίσης, πως το βούρτσισμα των δοντιών δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα fun πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Έλα, όμως, που δεν είναι απαραίτητο να είναι μια βαρετή διαδικασία! Ειδικά για τα παιδιά, μπορείς να κάνεις την κατάσταση πολύ πιο ενδιαφέρουσα με εύκολους τρόπους! Για παράδειγμα, να τους προσφέρεις μια οδοντόκρεμα με ωραία χρώματα και γεύση που τους αρέσει, μια οδοντόβουρτσα με τον αγαπημένο τους ήρωα από βιβλία και animation, ίσως να “γράψετε” μαζί ένα τραγούδι για τα καθαρά δόντια ή να τους δώσεις μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για παιδιά που σίγουρα θα τα ενθουσιάσει!

Tip #3: Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου
Θα άφηνες το μικρό σου να μαγειρέψει μόνο του το φαγητό του; Προφανώς και όχι. Γιατί, λοιπόν, να το αφήνεις να πλένει μόνο του τα δόντια του; Οι γονείς, λοιπόν, θα πρέπει να είναι παρόντες κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες οι οποίοι λειτουργούν κομβικά στην μετέπειτα συνήθεια του παιδιού. Στην ανάγκη, τον πρώτο καιρό θα πρέπει να πλένουν οι ίδιοι τα δόντια του μικρού τους, ώστε εκείνο να μάθει την διαδικασία, και οι γονείς να βεβαιωθούν ότι γίνεται σωστά. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος βουρτσίσματος πρέπει να φτάνει τα δύο λεπτά και να γίνεται με κυκλικές κινήσεις. Ένα χρονόμετρο ενδεχομένως να βοηθούσε ακόμη περισσότερο.

Tip #4: Πρόσθεσε βήματα καθώς περνά ο καιρός
Όσο τα παιδιά είναι μικρά, το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι μεν απαραίτητο, αλλά και η μοναδική ευθύνη που έχουν. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν θα πρέπει σιγά-σιγά να προστεθούν και μερικά ακόμη βασικά βήματα, όπως είναι το στοματικό διάλυμα και το νήμα. Ποια είναι, λοιπόν, η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει η νέα ρουτίνα στοματικής υγιεινής; Καταρχάς, το στοματικό διάλυμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εισαχθεί στην διαδικασία πριν το παιδί συμπληρώσει τα έξι χρόνια. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς σε μικρότερη ηλικία δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα αντανακλαστικά της κατάποσης και ενδέχεται να καταπιούν το υγρό διάλυμα. Ακόμη και μετά τα έξι έτη, όμως, θα πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη του γονέα. Τέλος, το νήμα πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται όταν τα δόντια έχουν αρχίσει πλέον να συγκλίνουν, ώστε να καθαρίζονται οι ενδιάμεσες -δυσπρόσιτες- περιοχές. Εναλλακτικά, αντί για νήμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παιδικά βουρτσάκια, που είναι περισσότερο ασφαλή.

Tip #5: Δώσε το καλό παράδειγμα
Όπως όλες οι συνήθειες που θέλεις να εμφυσήσεις στο μικρό σου, έτσι και η στοματική υγιεινή είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Άλλωστε, τα παιδιά αντιμετωπίζουν τους γονείς τους ως πρότυπα και μιμούνται όλες τις κινήσεις και συμπεριφορές τους. Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει πως τα παιδιά που από μικρά βουρτσίζουν τα δόντια τους μαζί με τους γονείς τους έχουν καλύτερη στοματική υγεία σε σχέση με εκείνα που έπλεναν μόνα τους τα δόντια τους. Επιπλέον, αυτή η κοινή διαδικασία (γονέα και παιδιού που πλένουν μαζί τα δόντια τους στο μπάνιο) κάνουν το παιδί να νιώθει σαν “μεγάλος” και άρα να αντιμετωπίσει το βούρτσισμα με ενθουσιασμό και πείσμα.

Read More

And More