Work it Out: Έξι κινήσεις που θα εμπνεύσουν το μικρό σου να βάλει την άσκηση στην ζωή του

Work it Out: Έξι κινήσεις που θα εμπνεύσουν το μικρό σου να βάλει την άσκηση στην ζωή του | tlife.gr

Κάποια παιδιά μπορεί να καλωσόρισαν την νέα σχολική χρονιά και γεμάτα ενθουσιασμό να επέστρεψαν στην αίθουσα διδασκαλίας για να καθίσουν στο ίδιο θρανίο με τον καλύτερο φίλο τους και να απολαύσουν τα διαλείμματα στο προαύλιο με τις παρέες τους. Υπάρχουν, όμως, και εκείνα τα παιδιά που δεν ενθουσιάστηκαν καθόλου με την επιστροφή στο σχολείο και που θα προτιμούσαν το καλοκαίρι να διαρκεί για πάντα και οι οικογενειακές διακοπές να μην τελειώνουν ποτέ! Όπως και να έχει, πάντως, η καθημερινότητα επιστρέφει σιγά-σιγά στους κανονικούς ρυθμούς της και αυτό περιλαμβάνει πέρα από το σχολείο και μια σειρά από εξωσχολικές δραστηριότητες, που σκοπός τους είναι να διανθίζεται ο χρόνος των παιδιών με ευχάριστες δράσεις, στις οποίες διοχετεύουν την ενέργειά τους. Και ποια είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο εποικοδομητικές δραστηριότητες; Η άθληση φυσικά!

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα παιδιά σήμερα φαίνεται πως εμφανίζουν μεγαλύτερη ροπή προς τον καθιστικό τρόπο ζωής και τη νωχελικότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο συχνό το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής των γονιών, που μεταφέρεται και στα παιδιά τους, η σωματική άσκηση και η ενασχόληση με τον αθλητισμό μοιάζει να έχει γίνει πλέον… είδος υπό εξαφάνιση! Ωστόσο, το ζητούμενο για κάθε παιδί είναι μία ισορροπημένη ζωή και μέσω της άθλησης και της ενασχόλησης με τα σπορ είναι βέβαιο πως αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη, όμως, και σε πνευματικό επίπεδο, η φυσική άσκηση βοηθάει τα παιδιά να χαλαρώσουν, να διοχετεύσουν εκεί την ενέργειά τους, να κοινωνικοποιηθούν και να γνωρίσουν τη σημασία της συμμετοχής σε ομάδες.

Αν, ωστόσο, παρουσιάζονται δυσκολίες στο να… εμπνευστεί το μικρό σου για να κινητοποιηθεί και να ασχοληθεί με την άθληση, παρακάτω μπορείς να δεις μερικούς τρόπους που θα το βοηθήσουν να ενεργοποιηθεί!

Βάλτε στη ζωή όλης της οικογένειας την κίνηση
Ειδικά αυτή την περίοδο που ο καιρός είναι ιδανικός για εξωτερικές δραστηριότητες, μπορείτε να ασκηθείτε οικογενειακώς! Μία βόλτα μετά το βραδινό γεύμα ή ένας περιπάτος στην πόλη είναι εύκολες λύσεις. Επίσης, τα Σαββατοκύριακα θα μπορούσαν να διανθιστούν με βόλτες στο πάρκο και αθλοπαιδιές!

Μία ώρα την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα
Σύμφωνα με έρευνες, μία ώρα άσκησης την ημέρα είναι αρκετή για να διατηρηθεί μια ισορροπημένη φυσική κατάσταση στα παιδιά. Ακόμη και με μια πρωινή βόλτα του σκύλου, μία ώρα παιχνίδι μετά το σχολείο ή έναν φιλικό αγώνα κάποιου αθλήματος θα επιτευχθεί η σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Ξεχάστε για λίγο το ασανσέρ
Μία από τις πιο εύκολες και απλές λύσεις για να μπει η άσκηση στην καθημερινότητα των παιδιών είναι η ανάβαση της σκάλας! Μπορεί να φαίνεται “μικρό” και ασήμαντο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ εποικοδομητικό και μπορεί να γίνει μία από τις πιο βασικές συνήθειες στην ζωή τους.

Διαγωνιστείτε στις ορθοπεταλιές
Ναι, η απουσία ποδηλατοδρόμων μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας, αλλά ευτυχώς σχεδόν σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα πάρκο, μια πλατεία ή ένα άλσος τα οποία μπορεί το παιδί να εκμεταλλευτεί για να κάνει τις ορθοπεταλιές και την γυμναστική του!

Χρησιμοποίησε το παιχνίδι και όχι την πίεση
Τα παιδιά συχνά αντιδρούν σε οτιδήποτε τους επιβάλλεται, επομένως είναι ανώφελο να τα πιέσεις να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα ή να ασκηθούν σαν να πρόκειται για αναγκαστικό task. Είναι προτιμότερο να εισάγεις το στοιχείο της διασκέδασης και του παιχνιδιού σε εξωτερικές δραστηριότητες που θα απολαύσετε αρχικά μαζί, ώστε να εμπνευστεί και να ανακαλύψει πόσο του αρέσει η άθληση.

Δώσε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά τείνουν να “αντιγράφουν” τις συμπεριφορές των γονιών τους, μιας και αυτοί είναι το σταθερό πρότυπο στη ζωή τους. Αν ο γονιός έχει κακές διατροφικές συνήθειες, το ίδιο θα συμβεί και στο παιδί. Αν η άσκηση είναι λέξη άγνωστη για τους γονείς, άγνωστη θα παραμείνει και για τα παιδιά. Άρα, το πιο σημαντικό είναι η ενθάρρυνση να έρχεται και από την καθημερινότητα της οικογένειας.

READ more