Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Ποια παιδιά καλό είναι να τα αποφύγουν και γιατί!

Τα παιδάκια αγαπούν τα γλυκά και τα Χριστούγεννα έχουν πραγματικά πάρα πολλά να τους προσφέρουν. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα και είμαι σίγουρος ότι στο επόμενο λεπτό θα έχεις σκεφτεί ακόμα περισσότερα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Υπάρχουν, όμως, μερικά παιδιά που δεν μπορούν να τα καταναλώσουν. Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας εξηγεί το γιατί και βάζει τα συγκεκριμένα γλυκά στο μικροσκόπιο. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνονται επίκαιρα 3 δημοφιλή οικογενειακά γλυκίσματα: τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα. Και τα τρία είναι συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα παιδιά λατρεύουν αυτά τα γλυκά και καθώς βρίσκονται σε ποσότητες εκτεθειμένα στα σπίτια, είναι εύκολη η πρόσβαση τους και η κατανάλωση τους. Τηρώντας κάποιους κανόνες τα γλυκά αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν ωφέλιμα συστατικά για την υγεία των παιδιών. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που κάποια παιδιά θα πρέπει να τα αποφύγουν θα λόγους υγείας.

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα φαίνεται να υπερτερούν σε χρήσιμα συστατικά, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αποφεύγονται για παιδιά κάτω από 12 μηνών. Περιέχουν ελαιόλαδο, το οποιο είναι ευεργετικό για την καρδιά και τα αγγεία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως ω-3 λιπαρά και βιταμίνη Ε. Το μέλι είναι κορυφαία τροφή για τα παιδιά, καθώς περιέχει βιταμίνες Β απαραίτητες για την πρόληψη της αναιμίας και για την ωρίμανση του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην ανάπτυξη του αμυντικού και ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αρρωσταίνουν λιγότερο και να “περνούν” πιο ελαφριά τις ιώσεις.
Τα καρύδια που βάζουν m;esa στη ζύμη ή περιχύνονται από πάνω τους είναι εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν βιταμίνη Ε, βιταμίνες Β2 και Β6, τα καλά λιπαρά ω3 και ω6 και φυτικές ίνες χρήσιμες για την λειτουργία του εντέρου.

Πολλές συνταγές προσθέτουν ξύσμα πορτοκαλιού το οποιο περιέχει την πολύτιμη Βιταμίνη C. Η βιταμίνη αυτή είναι χρήσιμη για την παραγωγή του αίματος και εχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, αρκετές παραλλαγές περιέχουν κανέλα και γαρύφαλλο, τα οποία περιέχουν σίδηρο και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι θερμίδες που δίνει ένα κομμάτι μελομακάρονου είναι περίπου 180-190 και περιέχει 8 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών.

Τα μειονεκτήματα που εχει το μελομακάρονο είναι τα εξής:
Δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των 12 μηνών. Και αυτό, διότι το μέλι γενικώς είναι επικίνδυνο, επειδή μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, αν περιέχει ένα μικρόβιο της αλλαντίασης το παιδί μπορεί να πάθει οξεία τροφική δημλητηρίαση.
• Το καρύδι σε μερικά παιδιά μπορεί να προκαλέσει αλλεργία με κοκκινίλες στο δέρμα, αλλά και σε σοβαρές περιπτώσεις δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, σε παιδιά κάτω των 4 ετών είναι επικίνδυνο να προκαλέσει πνιγμό, αν τους σταθεί στο λαιμό.

Κουραμπιέδες

Ο κουραμπιές, αν και είναι πολύ νόστιμος, υστερεί έναντι του μελομακάρονου λόγω επιβαρυντικών υλικών. Περιέχει βούτυρο, το οποιο υπάγεται στα λεγόμενα κακά κορεσμένα λιπαρά. Όσο δε πιο βαρύ είναι το βούτυρο, τόσο και πιο μυρωδάτος είναι ο κουραμπιές. Αυτά τα λιπαρά κάνουν κακό στην καρδιά και στα αγγεία, αυξάνουν την χοληστερίνη και δίνουν πολλές θερμίδες.
Η ζάχαρη, η οποία είναι αναπόσπαστη για τον κουραμπιέ, δίνει πολλές περιττές θερμίδες, μειώνει το αμυντικό σύστημα του παιδιού, αυξάνει το ρίσκο καρδιακών και αγγειακών παθήσεων, προκαλεί χρόνιες φλεγμονές, αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, προκαλεί λίπος στο συκώτι, προκαλεί ακμή, συμβάλει στην εμφάνιση κατάθλιψης και πολλά άλλα.

Από την άλλη, ο κουραμπιές περιέχει αμύγδαλα. Αυτά είναι πλούσια σε καλά πολυακόρεστα λιπαρά, την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ασβέστιο, το οποιο είναι πολύτιμο για την ανάπτυξη των οστών. Ακόμη, τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες Β,Ε, Α και σε σίδηρο απαραίτητα για τον σχηματισμό των συστατικών του αίματος. Ένα κομμάτι κουραμπιέ εχει, όμως, πολλές θερμίδες αφού μπορεί να δώσει μέχρι και 250 και 10 γραμμάρια κακών λιπαρών. Επίσης, τα αμύγδαλα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, αλλά και κίνδυνο πνιγμού σε παιδιά κάτω από 4 ετών.


Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα είναι βασικά ένα κέικ, το οποίο, όμως, παρασκευάζεται με πολύ διαφορετικές συνταγές και προσθήκη συστατικών κατά βούληση, τα οποία αυξάνουν τις θερμίδες και τις βλαβερές συνέπειες ανάλογα με το περιεχόμενο. Το βούτυρο είναι απαραίτητο και είναι γεμάτο κορεσμένα κακά λιπαρά, επιβλαβή για την καρδιά και τα αγγεία και την ενίσχυση της χοληστερίνης. Η ζάχαρη που πασπαλίζεται πάνω από το γλυκό , προσδίδει όλα τα γνωστά αρνητικά της. Το καλό είναι ότι περιέχει ασπράδια αυγού και γάλα. Αυτά δίνουν πολλές βιταμίνες Α,Β,Ε και ασβέστιο.

Μερικές συνταγές περιέχουν ξύσμα πορτοκαλιού αλλά και άλλα φρούτα, τα οποία δίνουν βιταμίνες χρήσιμες για τον οργανισμό. Ένα κανονικό κομμάτι βασιλόπιτας μπορεί να δώσει μέχρι και 350 θερμίδες και 20 γραμμάρια λιπαρά.

Επομένως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα μπορεί να είναι πολύ νόστιμα και αγαπημένα γλυκά για τα παιδιά, όμως, χρειάζεται ένα μέτρο στην κατανάλωση τους, να αποφεύγεται για τα παιδιά που έχουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς και το αυγό και τα μελομακάρονα για τα παιδιά κάτω των δώδεκα μηνών. Ένας καλός τρόπος για να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες είναι να κάνουμε μικρά κομματάκια (μπουκιές), ώστε να ελέγχεται καλύτερα η ποσότητα τους.

Read More

And More