Παιδικά παιχνίδια: Ποια είναι τα κατάλληλα με βάση την ηλικία του μικρού σου

Παιδί και παιχνίδι πάνε μαζί. Το ξέρεις. Και εσύ και το μικρό σου. Ποιο παιχνίδι, όμως, ταιριάζει καλύτερα στο δικό σου παιδί; Πρόσεξε! Η απάντηση δεν “κρύβεται” στο προσωπικό του γούστο, αλλά σε μερικά άλλα κριτήρια. Το σημαντικότερο; Μα, φυσικά, η ηλικία. Εμείς συγκεντρώσαμε τα στοιχεία από ορισμένες έρευνες και Voila αυτά είναι όσα χρειάζεται να ξέρεις για να επιλέξεις το κατάλληλο!

Βρέφη και νήπια (6 μηνών έως 2 ετών)
Τα λούτρινα ζωάκια, το “χτίσιμο” και η τοποθέτηση παιχνιδιών, τα μεγάλα κυβάκια, τα απλά παζλ, οι στράτες, τα μουσικά παιχνίδια και τα υφασμάτινα βιβλία με μουσική είναι ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές για αυτές τις ηλικίες. Αυτές οι κατηγορίες παιχνιδιών μπορούν να προκαλέσουν αρκετές ώρες ευχάριστης δραστηριότητας, η οποία ταυτόχρονα διεγείρει τη νοητική, γλωσσική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 6 ετών)
Μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών σε αυτή την ηλικία είναι τα παιχνίδια ρόλων! Φυσικά, τα λούτρινα, οι κούκλες και οι φιγούρες είναι επίσης καλές επιλογές για αυτά τα νήπια! Επιπλέον, εργαλεία ζωγραφικής και γλυπτικής ή οτιδήποτε άλλο καλλιτεχνικής φύσης είναι από εκείνα που τους τραβούν το ενδιαφέρον, όπως και τα παιχνίδια κατασκευών. Μπορείς να συνεχίσεις με τη μουσική για ακρόαση και πιο ρεαλιστικά μουσικά όργανα για παιχνίδι. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν επίσης να απασχοληθούν με υπαίθρια παιχνίδια, όπως τα αθλήματα, τα κουβαδάκια τους, το κουκλοθέατρο και η παιδική χαρά.

Παιδιά σχολικής ηλικίας (6 έως 12 ετών)
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τους συνομηλίκους τους και τις διαφημίσεις ως προς το ποια παιχνίδια επιλέγουν. Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης είναι μια καλή στιγμή για να γνωρίσεις στο μικρό σου τα παιχνίδια που προωθούν την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων και σχετίζονται με το STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά). Επίσης, ορισμένα βιντεοπαιχνίδια και άλλα ψηφιακά μέσα (πάντα με προσοχή) είναι καλοδεχούμενα, ενώ ο αθλητικός εξοπλισμός και το ποδήλατο ή το πατίνι μπορούν να παρακινήσουν τα παιδιά για άθληση και άσκηση. Μάλιστα, σε αυτή τη φάση μπορούν να αποκτήσουν κάποιο χόμπι!

 

Read More

And More