Πάμε θέατρο; Οι παιδικές παραστάσεις που θα απολαύσει το μικρό σου με ασφάλεια

Τι έχεις κανονίσει για αυτό το ΣΚ; Μήπως, να ντύσεις ζεστά το μικρό σου, να το πιάσεις από το χέρι, να φορέσετε τη μάσκα σας και να παρακολουθήσετε μαζί μία θεατρική παράσταση. Γιατί, και το παιδικό θέατρο επανήλθε, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με πληρότητα 30%, αριθμός που εξασφαλίζει την σωστή απόσταση ανάμεσα σε εσένα και το παιδί σου και τις υπόλοιπες οικογένειες. Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, μέσα στην αίθουσα, σύμφωνα πάντα με τα τρέχοντα δεδομένα, μπορείς να αισθάνεσαι ασφαλής. Ποια από τις παρακάτω παραστάσεις θα επιλέξεις;

Ο Μικρός Πρίγκιπας (Θέατρο Μικρό Χορν)

Ο Αντουάν ντε Σαιντ – Εξιπερί επανέρχεται στο θεατρικό σανίδι, μέσα από το κλασικό έργο αγάπης, φιλίας και συναισθημάτων: τον “Μικρό Πρίγκιπα”. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης μεταμορφώνεται στον πιο αγαπησιάρικο Πρίγκιπα και ζητά από τους μικρούς μας φίλους την υποστήριξη τους. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία ανάμεσα στα Αθηναϊκά Θέατρα και τις Μαγικές Σβούρες. Την ιστορία του μικρού πρίγκιπα την ξέρουμε όλοι. Είναι μία ιστορία για την αθωότητα, για το πόσο σημαντικό είναι να ψάχνουμε την αλήθεια. Η παράστασή μας, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και για εμάς, γιατί περιέχει όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε με τα παιδιά. Την αθωότητα που είναι ευκαιρία να ξαναζήσουμε, ένα αγαπημένο παιδικό παιχνίδι, το κρυφτό ή το κυνηγητό, ένα ηλιοβασίλεμα ή ένα τραγούδι. Το πιο γλυκό τραγούδι απ’ όλα. Και όχι μόνο αυτά, αλλά και όσα έχουμε κρυμμένα στην ψυχή μας από τότε που ήμασταν κι εμείς παιδιά. Ψίθυρους, μυστικά, γέλια, ιστορίες που αξίζει να διηγηθούμε. Κάθε Σαββατοκύριακο στην σκηνή του Μικρού Χορν. 

Τέσσερις Εποχές (Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Ένα διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, οι Τέσσερις εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι έρχονται μέσα από μια πρωτότυπη παράσταση με «πράσινο» χαρακτήρα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι Τέσσερις εποχές, ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της μπαρόκ μουσικής, ζωντανεύουν στη σκηνή με τρόπο μοναδικό σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει. Θέματα όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία παρουσιάζονται στα παιδιά με τρόπο παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία. Από τις 3 Νοεμβρίου και για 32 πρωινές παραστάσεις για παιδιά και νέους.

Ο Γιάννης και το Πεύκο (Θέατρο 104)

Η θεατρική ομάδα Hippo παρουσιάζει στο Θέατρο 104, από την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή, τη διαδραστική θεατρική παράσταση, οικολογικού περιεχομένου με τίτλο “Ο Γιάννης και το Πεύκο” βασισμένο στο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Η κατάρα του Πεύκου» και με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για μία οικολογική και άκρως φιλική προς το περιβάλλον παράσταση. Γιατί, το σπίτι όλων μας είναι ο Πλανήτης Γη. Μέσα στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση σε αξίες όπως σεβασμός και αγάπη για την Φύση, ενώ τονίζεται το αίτημα για καθαρό περιβάλλον και για ανακύκλωση. Γιατί, το περιβάλλον είναι ο χώρος που μένουμε μικροί και μεγάλοι. 

Η Βασίλισσα των πάντων (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

Η παράσταση, με όχημα την φαντασία, ταξιδεύει μωρά, παιδιά και γονείς σε ένα κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Μέσα σε 40 λεπτά ξεδιπλώνονται μαγικά μέρη με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ψάρια, άγριες ζούγκλες, ορμητικά ποτάμια, θορυβώδεις πόλεις, έναστρους ουρανούς και πλούσια παλάτια! Καθισμένοι σε μαξιλάρια οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους παρακολουθούν μια ταλαντούχα χορεύτρια – performer και έναν ιδιαίτερα πολύπλευρο μουσικό κρουστών που δημιουργεί μουσική παίζοντας ποικίλα όργανα από όλο τον κόσμο, αλλά και καθημερινά αντικείμενα, και συμμετέχουν ενεργά τραγουδώντας, χτυπώντας καμπάνες, δημιουργώντας τον άνεμο και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να βοηθήσουν την βασίλισσα στο ταξίδι της για την αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας. Θα καταφέρει η Βασίλισσα να βρει την ευτυχία; Η απάντηση κάθε Κυριακή στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”.

To Καπλάνι της Βιτρίνας (Θέατρο Τζένη Καρέζη)

«Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη το μαύρο… Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι; Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους; Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι;». Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι το  πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη,  και αποτελεί  έργο – σταθμό  για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται  ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας τα ιστορικά γεγονότα και την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια στην τρυφερή παιδική της ηλικία, με ρεαλισμό και ενάργεια αλλά και μια ανάλαφρη περιπαικτική διάθεση, απόρροια της παιδικότητας της. Κάθε Κυριακή στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Μια γιορτή στου Νουριάν (Σύγχρονο Θέατρο)

Η παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και άφησε «εποχή», επιστρέφει ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο αλλά και σε «μεταφερόμενη μορφή» σε σχολεία. Η ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση του Volker Ludwig, απευθύνεται σε ανθρώπους από 5 ετών! Το έργο προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Από αυτή την Κυριακή και κάθε εβδομάδα στο Σύγχρονο Θέατρο.

Μήλα, Ζάχαρη, Κανέλα (Θέατρο Φούρνος)

Η παράσταση που αγαπήθηκε πολύ από χιλιάδες θεατές συνεχίζει να προσφέρει τα μηνύματα και τις «γεύσεις της», ανανεωμένη για 13 η χρονιά. Μια γιαγιά αποφασίζει να φτιάξει μια μηλόπιτα για να την πάει στα εγγονάκια της όμως τι απελπισία διαπιστώνει ότι αντί για μήλα έχει ροδοκόκκινα κεράσια! Τι να κάνει; Αποφασίζει να βρει κάποιον που θα αντάλλασσε τα κεράσια της με τα μήλα που ήθελε. Στην πορεία διαπιστώνει ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Ξεκινάει μια διαδρομή όπου έρχεται σε επαφή με διαφορετικούς ήρωες ώσπου να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της και να αποδείξει ότι όταν θέλουμε πολύ κάτι μπορούμε να το καταφέρουμε. Έτσι δεν είναι; Κάθε Κυριακή στο Θέατρο Φούρνος. 

 

Read More

And More