Πάτε ταξίδι με το αυτοκίνητο; Πώς θα διασκεδάσεις τα παιδιά;

Πώς μπορείς να τα κρατήσεις απασχολημένα στο αμάξι ενώ παράλληλα θα είσαι σίγουρη για την ασφάλειά τους;

Οι εξορμήσεις με αυτοκίνητο μπορεί να δίνουν το πλεονέκτημα στους γονείς να προγραμματίζουν το χρόνο τους σύμφωνα με τις οικογενειακές ανάγκες, όταν όμως είναι πολύωρο ή καθώς τα μικρά παιδιά γίνονται ανυπόμονα πολύ εύκολα το ταξίδι μπορεί να γίνει «βραχνάς».

Βασικό μέλημα των γονέων είναι να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή και από την άλλη να τα κρατήσουν απασχολημένα μέχρι να κάνουν στάση ή να φτάσουν στο τελικό τους προορισμό. Τι μέτρα πρέπει να λάβεις για την ασφαλή μετακίνηση της οικογένειάς σου αλλά και τι παιχνίδια προσφέρονται για το αυτοκίνητο;

Πρώτα η ασφάλεια!

Για τις μικρές και τις μεγάλες σου εξορμήσεις, αλλά και τις καθημερινές σου μετακινήσεις είναι χρήσιμο να έχεις κατά νου συγκεκριμένες οδηγίες που θα προστατέψουν και εσένα (είτε ως οδηγό είτε ως συνοδηγό) αλλά κυρίως τα παιδιά και θα μετατρέψουν κάθε ταξίδι σας σε μια ευχάριστη εμπειρία.

1. Κάθε επιβάτης πρέπει να φοράει ζώνη ή να κάθεται στο ειδικό κάθισμα ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεκινάτε τη μηχανή εάν εσύ ή τα παιδιά σου δεν έχετε δεθεί σωστά. Άλλωστε, όλα τα παιδιά κάτω των 12 ετών πρέπει να ταξιδεύουν με τα ειδικά παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου που είναι κατάλληλα για το ύψος, το βάρος και την ηλικία τους.

2. Μάθετε τα παιδιά να μην ανοίγουν τα παράθυρα και να μη βγάζουν ποτέ έξω τα χέρια τους ή το κεφάλι τους ακόμη κι αν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο. Πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά ότι τα παράθυρα του αυτοκινήτου δεν είναι παιχνίδι. Μάλιστα οι πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να ασφαλίζονται απ’ έξω και το άνοιγμα των παραθύρων να ελέγχεται από τον οδηγό και όχι από τους συνεπιβάτες.

3. Μην αφήνεις τα παιδιά σου μόνα στο αυτοκίνητο ακόμη και για μερικά λεπτά. Η θερμοκρασία όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να ανέβει απότομα.

4. Πριν ξεκινήσετε οικογενειακώς για ένα μεγάλο ταξίδι βεβαιωθείτε ότι παιδιά σας και ειδικά τα μικρότερα σε ηλικία, δεν πεινούν, δεν διψούν, έχουν πάει τουαλέτα ή έχουν καθαρή πάνα, δεν ζεσταίνονται ή δεν κρυώνουν και κυρίως δεν ζαλίζονται μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτές είναι οι βασικές αιτίες γκρίνιας είτε πρόκειται για βρέφη είτε για μεγαλύτερα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε υπολογίσει αρκετές στάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας ώστε τα παιδιά να ξεμουδιάσουν και να καλυφθούν οι ανάγκες τους, κάνοντας το ταξίδι ακόμη πιο ευχάριστο για εκείνα και φυσικά ασφαλέστερο.

5. Μην αφήνεις τα παιδιά ελεύθερα στο αυτοκίνητο. Η προσοχή σου δεν αρκεί για να τα προστατέψει, γιατί με ένα φρενάρισμα, μία απότομη αλλαγή πορείας ή στη χειρότερη περίπτωση ένα ατύχημα, το παιδί μπορεί να τραυματιστεί. Ο καλύτερος τρόπος για ένα ασφαλές ταξίδι είναι τα παιδιά δεμένα στο ειδικό κάθισμα με παιχνίδια που θα τα κρατούν απασχολημένα.

6. Βεβαιώσου ότι τα παιδιά είναι επαρκώς προστατευμένα από τον ήλιο με την κατάλληλη αντηλιακή προστασία στα παράθυρα. Μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι με τον αέρα δεν θα ζεσταθούν όμως ο καλοκαιρινός ήλιος είναι αρκετά θερμότερος από ό,τι υπολογίζετε.

Ώρα για διασκέδαση!
Παρακάτω θα βρεις μερικά χαρούμενα παιχνίδια που θα κρατήσουν τα παιδιά σας απασχολημένα κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Ο καλύτερος τρόπος είναι ο συνοδηγός (συνήθως η μαμά) να ασχοληθεί με αυτή τη διαδικασία ώστε ο οδηγός (συνήθως ο μπαμπάς) να οδηγεί απρόσκοπτα.

Για μωρά

1.Φτιάξτε φούσκες! Με το ειδικό υγρό και το ειδικό πινέλο φτιάξτε φούσκες και να είστε σίγουροι ότι το μωρό θα ενθουσιαστεί.

2.«Πάει ο λαγός να πιει νερό»: το γνωστό παιχνιδάκι που «περπατάς» με τα δάχτυλά σου από τις πατούσες μέχρι το λαιμουδάκι του μωρού είναι μια καλή λύση. Αν του βγάλεις καλτσούλες και παπουτσάκια θα του δώσεις και αέρα να αναπνεύσει!

3.Παιχνίδια με ήχους και φωτάκια που εφαρμόζουν στο καθισματάκι ασφαλείας ή στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος καθώς και πάνινα βιβλιαράκια είναι τρόποι να διασκεδάσει ένα μωρό.

Προσχολική ηλικία

1.Ονομάζω τα σύννεφα: ιδανικό παιχνίδι εάν υπάρχουν νεφώσεις στον ουρανό που παίρνουν διάφορα σχήματα. Βάλε τα παιδιά να περιγράψουν με τι μοιάζουν.

2.Μάθε τους ήχους! Πώς κάνει ένα φορτηγό; Μια αγελάδα; Ένα πουλί; Για κάθε χαρακτηριστικό αντικείμενο συναντάτε μάθε στα παιδιά τους ήχους και όταν τα ξανασυναντήσετε ζήτησέ τους να θυμηθούν τον ήχο!

3.Μαθαίνω τα χρώματα! Ονομάστε με τα παιδιά τα χρώματα πραγμάτων εντός και εκτός αυτοκινήτου και φτιάξτε κατηγορίες ανά χρώμα.

4.Οι 10 ερωτήσεις: για παιδιά + 5 ετών ενίοτε και για μικρότερα, βάλε μια λέξη στο μυαλό σου (πράγμα, ζώο κ.τ.λ.) και βάλε τα παιδιά να μαντέψουν τι σκέφτεσαι με ερωτήσεις. Ανάλογα με την ηλικία και τις γνώσεις των παιδιών δώσε τους βοήθεια και αύξησε το όριο των ερωτήσεων.

Σχολική ηλικία

1.Βρες πόσα αυτοκίνητα! Καλή μαθηματική άσκηση είναι να βάλεις τα παιδιά να μετρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα σε συγκεκριμένο χρόνο που θα τους βάλεις, π.χ. 1 λεπτό. Όποιος μετρήσει τα περισσότερα μπορεί να κερδίσει ένα έπαθλο.

2.Τραγουδήστε! Βάλτε μια λέξη και ο καθένας με τη σειρά πρέπει να τραγουδήσει τους στίχους ενός τραγουδιού που να περιέχει τη λέξη. Εάν τα παιδιά αγαπούν τα παιδικά τραγουδάκια βάλε λεξούλες από εκεί.

3.Βρες την πόλη! Αυτό μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο παιχνίδι για μεγαλύτερα παιδιά. Βάλτα να προσπαθήσουν να διαβάσουν τα γράμματα στις πινακίδες κυκλοφορίας των διερχόμενων αυτοκινήτων και να βρουν την πόλη που ξεκινάει με αυτά τα γράμματα ή μια λέξη με αυτά. Αρκεί τα γράμματα να παραμένουν πάντα στην ίδια σειρά. Μπορούν ν’ αποκλειστούν τα ονόματα όπως Νίκος, Μαρία, Κική, Σταμάτης κ.λ.π. ή και να επιτρέπονται. Έτσι μια πινακίδα ΔΟΚ 2568 να παράγει δοκάρι, διοίκηση, δοκιμή, δούκας κ.ά.

Read More

And More