Ποια οφέλη κερδίζει το παιδί μέσα από το παιχνίδι με παζλ;

Αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια. Ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Όσο βρισκόμασταν σε καραντίνα και ψάχναμε λίγο πιο διαφορετικούς τρόπους για να περάσουμε ευχάριστα τη μέρα μας, επανήλθε στη ζωή και τις προτιμήσεις. Γιατί, μη μου πεις ότι δεν σχημάτισες μαζί με το παιδί σου ένα παζλ, όσο ήσασταν σπίτι. Δεν θα σε πιστέψω! Ενώνοντας τα κομμάτια (που λίγα δεν τα λες), το μικρό σου δημιουργεί έναν άλλον κόσμο, μέσα στο ίδιο του σπίτι. Η φαντασία του “ταξιδεύει”. Οι ικανότητες του αναπτύσσονται. Αλήθεια, ξέρεις ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι με παζλ στο παιδί σου;

Μαθαίνει να αναγνωρίζει σχήματα, αριθμούς, γράμματα…

Αν το παιδάκι σου είναι ιδιαίτερα μικρό και ψάχνεις ένα διαφορετικό τρόπο, για να αντιληφθεί βασικές έννοιες, τότε η λύση (ίσως) να βρίσκεται στο παζλ. Αν ψάξεις προσεκτικά, θα βρεις αμέτρητες επιλογές με γράμματα, αριθμούς, σχήματα, ζωάκια, φρούτα. Έτσι, το μικρό σου θα εκπαιδευτεί και θα μάθει στην πράξη πώς ονομάζεται, αλλά και πώς μοιάζει ο ελέφαντας, το καρπούζι, το επτά ή ο κύκλος.

Αναπτύσσει την υπομονή

Αρετή πολύτιμη. Θα του χρειαστεί ιδιαίτερα, όσο μεγαλώνει. Σκέψου απλά τη στιγμή που δε θα μπορείς να του πάρεις αμέσως το δώρο που τόσο πολύ θα σου ζητά. Το (όχι και τόσο) μακρινό μέλλον που θα πρέπει να διαβάσει για τα διαγωνίσματα και τις ασκήσεις στο σχολείο. Για αυτό, παζλ και συμπάθεια.

Μαθαίνει να δέχεται την αποτυχία

Όχι από την πρώτη φορά. Αλλά, αν του αρέσει το συγκεκριμένο παιχνίδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το επαναλάβει αρκετές. Μέχρι να βρει τους κατάλληλους συνδυασμούς. Μέχρι να ενώσει τα κομμάτια και να σχηματίσει αυτό που είδε στο εξώφυλλο της χάρτινης συσκευασίας. Αν δεν τα καταφέρει; Στην αρχή, θα στεναχωρηθεί. Στη συνέχεια, όμως, θα μάθει έμπρακτα ότι και η αποτυχία μέσα στη ζωή είναι.

Βελτιώνουν τη μνήμη

Ξέρεις πόση προσπάθεια θέλει να θυμάσαι τι πρέπει να αποτυπώσεις; Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι ένα παιδί χρειάζεται να θυμάται το μέγεθος, το χρώμα, ακόμα και τα σχήματα όσων πρέπει να φτιάξει. Φυσικά, θα πρέπει να συγκρατεί και κάθε κομμάτι που αρχικά κουμπώνει λάθος, επειδή με την πρώτη δεν ολοκλήρωσε παζλ κανένας μικρός μας φίλος.

Κινητοποιεί την κριτική του σκέψη 

Στη συσκευασία δε θα βρεις manual. Μόνο κομμάτια που πρέπει να ενώσεις. Τον τρόπο και το ταίριασμα το βρίσκει μόνο του. Από ποιο θα ξεκινήσει; Με ποιο θα συνεχίσει; Ποιο από όσα μοιάζουν ίδια πρέπει να ενώσει με αυτό που υπάρχει ήδη στο πάτωμα; Όπως, λοιπόν, κάθε παζλ θέλει το κομμάτι του, έτσι και κάθε πρόβλημα θέλει τη λύση του. Και το κάθε παιδί θα τη βρει μόνο του.

Μαθαίνει να συντονίζει τις κινήσεις του

Για να ολοκληρωθεί το παζλ θα πρέπει να συντονίσει το δεξί του χέρι, το αριστερό και το μάτι. Τα χέρια και τα μάτια παρακολουθούν την κατασκευή, αφαιρούν και προσθέτουν τα κομμάτια, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δημιουργία τους.

Γίνονται πιο εφευρετικά

Από μόνο του, αποτελεί μία άκρως δημιουργική διαδικασία που μόνο χαρά, σπιρτάδα και εξυπνάδα προσδίδουν στο μικρό σου. Γιατί, το κάθε μικρό χαράζει τη δική του πορεία, για να το ολοκληρώσει.

Εσείς, πότε σκοπεύετε να αρχίσετε το επόμενο;

Read More

And More