Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού και ενός εφήβου;

Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Είτε πρόκειται για το μωράκι σου που μόλις άρχισε να καταναλώνει στερεές τροφές, είτε για το παιδί σου που βρίσκεται σε ηλικία ανάπτυξης, είτε για το εφηβάκι σου που έχει διαφορετικές ανάγκες όσο μεγαλώνει. Αλήθεια, γνωρίζεις τι πρέπει να καταναλώνει; 

ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ…
Στην παιδική ηλικία, οι διατροφικές ανάγκες για τα αγόρια και τα κορίτσια είναι σχεδόν παρόμοιες. Όμως, με την έναρξη της εφηβείας, οι διατροφικές απαιτήσεις για τις γυναίκες αλλάζουν δραματικά. Το παιδί πρέπει να ξεκινά την ημέρα με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά τον νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά.

Το παιδί κατά την διάρκεια των σχολικών ωρών πρέπει να τρώει ένα ελαφρύ σνακ ενισχύοντας την σωματική του ενέργεια κατά τις σχολικές δραστηριότητες. Το μεσημεριανό φαγητό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας! Είναι προτιμότερο να υπάρχει μια σταθερή ώρα όπου παρευρίσκεται όλη η οικογένεια καθώς συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη διαμόρφωση των διατροφικών τους προτύπων.

Επιπροσθέτως, όσο μεγαλώνουμε, οι διατροφικές ανάγκες του σώματος εξελίσσονται σύμφωνα με πολλές άλλες λειτουργικές και σωματικές αλλαγές.

ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ..
Η εφηβεία είναι μια μοναδική περίοδος που αντιπροσωπεύει μια έντονη βιολογική και κοινωνικο-συναισθηματική εξέλιξη για τους ανθρώπους. Συσχετίζεται με μια σειρά από ορμονολογικές αλλαγές που οδηγούν σε σεξουαλικά ώριμους ενήλικες. Εξαιτίας της γρήγορης σωματικής ανάπτυξης, οι φυσιολογικές δραστηριότητες αυξάνονται και μπορεί να χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Οι ανεπάρκειες σιδήρου στα έφηβα, ειδικά, κορίτσια είναι πολύ συνηθισμένες και μπορούν να επηρεάσουν ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% των έφηβων κοριτσιών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α βρέθηκε να υπάρχει στο περίπου 20% των έφηβων κοριτσιών. Οι θρεπτικές ανεπάρκειες κατά την διάρκεια της εφηβείας μπορεί να έχουν συνέπειες τόσο στην ολοκλήρωση της σωματικής ανάπτυξης (π.χ. διακοπή ύψους) και αυξημένης πιθανότητας οστεοπόρωσης. Η επαρκής λήψη πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας για την εφηβεία. Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, και το ιώδιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην διατροφή ενός έφηβου κοριτσιού.

Συμπεριλάβετε αυτά τα τρόφιμα στην διατροφή σας για να αξιοποιήσετε τις πραγματικές δυνατότητές σας:

  1. Πρωτεΐνη: Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την μυϊκή μάζα και την επιδιόρθωση των ιστών.

Πηγές: άπαχο κρέας, πουλερικά, και ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το γάλα, το γιαούρτι, και το τυρί), όσπρια.

  1. Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που δυναμώνει τα οστά και είναι πολύ σημαντικό όταν τα έφηβα κορίτσια βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης του σκελετού τους.

Πηγές: γάλα, τυρί, γιαούρτι, μπρόκολο, λάχανο, μανιτάρια, ξηροί καρποί, αυγό, μπάμιες.

  1. Σίδηρος: Οι ανεπάρκειες σιδήρου είναι αρκετά συχνές. Η αναιμία προκαλεί μειωμένη φυσική και πνευματική ικανότητα και ελαττωμένη συγκέντρωση στο διάβασμα και στην εκπαιδευτική απόδοση.

Πηγές: τα τρόφιμα με βάση τα ζώα είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου, ειδικά το κόκκινο κρέας. Το κοτόπουλο, τα αυγά, τα ψάρια, το σπανάκι, και το μπρόκολο είναι επίσης σημαντικές πηγές σιδήρου.

  1. Βιταμίνη Α:  Παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και των ωαρίων, στα έφηβα κορίτσια. 

Πηγές τροφίμων: συκώτι, μουρουνέλαιο, κρόκος αυγού, γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκύθα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκιά κόκκινη πιπεριά, μάνγκοπεπόνι.

Read More

And More