Πώς να διαλέξεις τα σωστά παιχνίδια!

Ίσως δεν υπάρχει πιο μεγάλη ευχαρίστηση για τα παιδιά κάθε ηλικίας από το να παίζουν. Επειδή, όμως, δεν είναι όλα τα παιχνίδια κατάλληλα για όλα τα παιδιά σου δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές!

Το παιχνίδι ανταποκρίνεται στην ανάγκη των παιδιών για διασκέδαση και γνώση. Ο ρόλος του είναι πρωτεύουσας σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών σε κάθε επίπεδο, από το νοητικό μέχρι το σωματικό. Για να επιτελεί, όμως, σωστά τον διδακτικό και ψυχαγωγικό του ρόλο το παιχνίδι πρέπει να είναι και ασφαλές. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουν οι γονείς επιλέγοντας τα παιχνίδια του παιδιού τους;

Τι να προσέξεις!

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία έχει δημοσιεύσει μια χρήσιμη λίστα οδηγιών για να επιλέξεις με ασφάλεια τα κατάλληλα και ασφαλή παιχνίδια για το παιδί σου.

1.Διάβασε την ετικέτα πριν αγοράσεις το παιχνίδι. Οι προειδοποιητικές ετικέτες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού, τις ηλικίες για τις οποίες είναι ασφαλές και για το αν απαιτείται η επίβλεψη ενός ενηλίκου. Δείξε στο παιδί σου πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι.

2.Καλό είναι να βεβαιωθείς ότι όλα τα παιχνίδια και τα εξαρτήματά τους είναι μεγαλύτερα από το στόμα του παιδιού σου και απέφυγε τα μικρού μεγέθους παιχνίδια που έχουν σχεδιασθεί για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μειώσεις τον κίνδυνο πνιγμού.

3.Απέφυγε τα παιχνίδια που εκσφενδονίζουν μικρά αντικείμενα στον αέρα. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς των οφθαλμών ή πνιγμό.

4.Απέφυγε τα παιχνίδια με δυνατό ή διαπεραστικό θόρυβο για να προστατεύσεις την ακοή του παιδιού σου. Δoκίμασε το παιχνίδι στο κατάστημα, ελέγχοντας την ένταση του ήχου που βγάζει. Μην αγοράζεις παιχνίδια που μπορεί να είναι πολύ θορυβώδη για την ευαίσθητη ακοή του παιδιού σου.

5. Πρόσεξε να είναι σταθερή η κατασκευή του παιχνιδιού. Όταν αγοράζεις ένα μαλακό παιχνίδι ή ένα λούτρινο, βεβαιώσου ότι τα μάτια, η μύτη και γενικά όλα τα μικρά τμήματά του δεν αφαιρούνται εύκολα, καθώς και ότι πλένεται στο πλυντήριο. Έλεγξε τις ενώσεις και τις άκρες του παιχνιδιού και, αν έχει ελεύθερες κορδέλες και κορδόνια, αφαίρεσέ τα, για να αποφύγεις τον κίνδυνο στραγγαλισμού. Απέφυγε τα παιχνίδια που περιέχουν μικρές μπαλίτσες ή γέμιση που μπορεί να προκαλέσει πνιγμό ή ασφυξία αν το παιδί την καταπιεί.

6.Δώσε σημασία να μην υπάρχουν αιχμηρά σημεία ή άκρες στα παιχνίδια και απέφυγε τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από λεπτό πλαστικό ή γενικά υλικό που είναι εύκολο να σπάσει. Μην αγοράζεις μεταλλικά παιχνίδια για ένα μωρό ή νήπιο. Αν το παιδί σου είναι μεγαλύτερο και παίζει παιχνίδια με βελάκια ή βέλη, βεβαιώσου ότι οι άκρες τους είναι από μαλακό καουτσούκ ή εύκαμπτο πλαστικό και δεν αφαιρούνται.

7.Απέφυγε τα τοξικά αντικείμενα και υλικά που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Αναζήτησε στα καταστήματα υλικά ζωγραφικής, χρώματα και μαρκαδόρους που γράφουν στην ετικέτα τους ότι δεν είναι τοξικά. Οι μικρές μπαταρίες που συνήθως υπάρχουν στα παιχνίδια όχι μόνο είναι τοξικές, αλλά μπορούν και να προκαλέσουν πνιγμό αν το παιδί τις καταπιεί.

8.Τα ηλεκτρικά παιχνίδια θα πρέπει να έχουν την ένδειξη « UL Approved » ή «Εγκεκριμένα από την ΕΕ». Έλεγξε την ετικέτα για να βεβαιωθείς ότι το παιχνίδι είναι εγκεκριμένο.

9. Δώσε μεγάλη προσοχή όταν αγοράζεις παιχνίδια για την κούνια του νηπίου. Τα κορδόνια που κρέμονται πάνω από την κούνια πρέπει να έχουν μικρό μήκος, καθώς, όταν το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει ή να στέκεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στραγγαλισμού. Βγάλε τα παιχνίδια που κρέμονται πάνω από την κούνια όταν το παιδί αρχίσει να σηκώνεται στηριζόμενο στα χέρια και τα γόνατά του.

Read More

And More