Πώς να επιλέξετε τα σωστά παιδικά παπούτσια

Η επιλογή των παιδικών παπουτσιών μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι. Τα κριτήρια δεν θα πρέπει να περιορίζονται στην αισθητική και τη μόδα. Τι άλλο πρέπει να προσέξεις πριν τα αγοράσεις;

Από τη στιγμή που το παιδί θα αρχίσει να περπατάει χρειάζεται τα πρώτα του παπούτσια για να προστατεύονται τα ποδαράκια του.
Η πίεση από παπούτσια (αλλά και κάλτσες) που δεν του ταιριάζουν μπορεί να παραμορφώσει το σχήμα του ποδιού, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες. Επειδή τα κόκαλα είναι μαλακά, μπορεί το παιδί να μη διαμαρτυρηθεί ότι πονούν τα πόδια του. Γι΄ αυτό, τα παπούτσια πρέπει να του τα δοκιμάζει ένας εκπαιδευμένος πωλητής.
Τι να προσέξετε:
– Τα παιδικά παπούτσια πρέπει να είναι εύκαμπτα, ελαφρά, μαλακά αλλά όχι χαλαρά, ώστε να συγκρατούν το πόδι στη σωστή θέση, χωρίς να το πιέζουν.
– Τα παπούτσια που θα αγοράσετε πρέπει να είναι σχεδιασμένα για το παιδικό πόδι και να έχουν το σωστό φάρδος και μέγεθος.
– Πρέπει να έχουν επίπεδη και αντιολισθητική σόλα.
– Τα υλικά πρέπει να είναι φυσικά, όπως το δέρμα, το βαμβάκι ή το καραβόπανο τα οποία επιτρέπουν τον καλό αερισμό του ποδιού.
– Πρέπει να έχουν άφθονο χώρο μπροστά, για τα δάχτυλα που μεγαλώνουν, και να είναι σφικτά στη φτέρνα, για να αγκαλιάζουν το πόδι σωστά χωρίς να σφίγγεται ή να γλιστράει.
– Κάθε δύο μήνες πρέπει να ελέγχετε τα παπούτσια αν εξακολουθούν να εφαρμόζουν σωστά. Μέχρι να γίνει πέντε ετών θα του αγοράζετε παπούτσια σχεδόν κάθε έξι μήνες.
– Τα παιδιά κουμπώνουν πιο εύκολα τις αγκράφες ή τις ταινίες βέλκρο απ’ όσο τα κορδόνια, γι΄ αυτό καλύτερα είναι να αγοράσετε πρώτα τέτοια παπούτσια.
– Το μπροστινό μέρος του παπουτσιού θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο, ώστε να κουνιούνται τα δάχτυλα. Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού πρέπει να απέχει από την άκρη του παπουτσιού από 0,5 έως 1,25 εκατοστά.
– Οι μύτες των παπουτσιών να ακολουθούν το σχήμα του ποδιού, να είναι πάντα φαρδιές, σχεδόν τετράγωνες, ποτέ μυτερές.
– Οι ραφές του παπουτσιού πρέπει να είναι φινιρισμένες για να μην ερεθίζουν το δέρμα του παιδιού.
– Τα σανδάλια είναι πιο δροσερά το καλοκαίρι, αλλά αν δεν ταιριάζουν σωστά μπορεί να βλάψουν το πόδι του παιδιού επειδή γλιστρούν εύκολα και δεν είναι κατάλληλα για τρέξιμο.
Επίσης, πρέπει να ελέγχετε και την κάλτσα να είναι το σωστό νούμερο. Αν οι κάλτσες είναι μεγάλες, θα χαλάσουν ένα ταιριαστό παπούτσι, αφού θα πιέζουν το πόδι. Αν είναι πάλι μικρές, θα παραμορφώσουν τα δάχτυλα που δεν θα μεγαλώνουν ίσια. Τα καλτσάκια θα πρέπει να αλλάζονται όταν υγραίνονται από νερά ή ιδρώτα για να μην αναπτύσσονται μύκητες.
Σε περίπτωση που το παιδί σας πάσχει από κάποιο νόσημα, όπως για παράδειγμα εγκεφαλική παράλυση, τότε πιθανόν ο γιατρός σας να σας συστήσει παπούτσια που να καλύπτουν τον αστράγαλο.
Αποφύγετε:
-τα πλαστικά παπούτσια, γιατί δεν παίρνουν το σχήμα του ποδιού, αλλά αντίθετα δυσκολεύουν τα πόδια να πάρουν το σχήμα τους.
-τα παντοφλάκια γιατί φεύγουν εύκολα από το πόδι, καθώς και τα βαριά μποτάκια που δυσκολεύουν το παιδί να περπατήσει.
– να αγοράζετε μεταχειρισμένα παπούτσια στο παιδί ή να του φοράτε τα παλιά των μεγαλύτερων αδερφών.

Read More

And More