Αν έχεις βρεθεί να απαντάς σε emails ενώ κόβεις φρούτα για το παιδί και με την άκρη του ματιού να παρακολουθείς επεισόδιο κινουμένων σχεδίων για πέμπτη φορά, τότε ναι, είσαι ένας από εμάς: γονιός που προσπαθεί να συνδυάσει δουλειά και οικογένεια. Και δεν είναι απλό. Ζούμε σε μια εποχή που οι απαιτήσεις είναι πολλές, τα “πρέπει” παντού και ο χρόνος ποτέ αρκετός. Πολλοί γονείς δουλεύουν, μεγαλώνουν παιδιά και προσπαθούν να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό. Όχι, δεν υπάρχουν τέλειες λύσεις. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να νιώσεις ότι κάτι αρχίζει να μπαίνει σε μια σειρά.
1. Ξέχνα την τελειότητα (όσο και να σου αρέσει η τάξη)
Ναι, όλοι θέλουμε να τα κάνουμε όλα τέλεια. Να είμαστε οι καλύτεροι στη δουλειά, να μη ξεχνάμε καμία σχολική υποχρέωση, να μαγειρεύουμε σπιτικό φαγητό κάθε μέρα και να έχουμε και χρόνο για τον εαυτό μας. Η αλήθεια είναι ότι όσο κυνηγάς την τελειότητα, τόσο θα απογοητεύεσαι. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να κάνει λάθη. Δεν θα πειράξει αν το παιδί φάει κατεψυγμένα μια μέρα ή αν απαντήσεις σε ένα email την επόμενη. Αυτό που μετράει είναι η σταθερότητα και η αγάπη, όχι η τελειότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Βάλε όρια (και μετά βάλ’ τα ξανά)
Τα όρια δεν είναι πολυτέλεια, είναι σωτηρία. Αν δεν τα βάλεις εσύ, κανείς δεν θα στα βάλει. Δούλεψε τις ώρες που έχεις πει ότι δουλεύεις. Όταν είσαι με τα παιδιά σου, άσε το κινητό στην άκρη και κοίτα τους στα μάτια. Οι άνθρωποι γύρω σου –συνεργάτες, φίλοι, συγγενείς– πρέπει να ξέρουν πού ξεκινάει και πού τελειώνει η κάθε πλευρά της ζωής σου. Κι αν δυσκολεύεσαι, θυμήσου: το όχι δε χρειάζεται εξηγήσεις. Είναι πλήρες από μόνο του.
3.Μάθε να λες όχι (χωρίς να νιώθεις ενοχές)
Δε χρειάζεται να απολογείσαι κάθε φορά που απορρίπτεις κάτι. Δεν έχεις υποχρέωση να εξηγείς γιατί δεν μπορείς να πας σε μια έξοδο ή γιατί δεν απάντησες στο chat της δουλειάς στις 10 το βράδυ. Το “δε μπορώ” είναι αρκετό. Αν αρχίσεις τα “γιατί”, ανοίγεις χώρο σε κρίσεις και παρεξηγήσεις. Εσύ ξέρεις τι έχει προτεραιότητα και πότε χρειάζεσαι ένα διάλειμμα. Εμπιστεύσου αυτή την εσωτερική σου φωνή που σου λέει “όχι, δε χρειάζεται να κάνεις τα πάντα”.
4. Φτιάξε τη δική σου ομάδα (όχι, δεν είναι πολυτέλεια)
Όσο κι αν θες να δείχνεις υπερήρωας, δεν γίνεται να τα κάνεις όλα μόνος σου. Χρειάζεσαι συμμάχους. Μπορεί να είναι η γιαγιά που θα κρατήσει το παιδί ένα απόγευμα, ο γείτονας που θα περάσει να το πάρει από το φροντιστήριο, ή ένας φίλος που θα σου θυμίσει πως αξίζεις να ξεκουραστείς. Αν έχεις ανθρώπους γύρω σου που θέλουν να βοηθήσουν, άφησέ τους. Και όταν εσύ μπορείς, κάνε το ίδιο. Έτσι χτίζεται η υποστήριξη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
5. Μη ξεχνάς εσένα (σοβαρά τώρα)
Ξέρεις τι είναι πιο σημαντικό από τις υποχρεώσεις σου; Η δική σου ενέργεια. Αν δεν κοιμηθείς, αν δε ξεκουραστείς, αν δεν κάνεις κάτι για σένα (ό,τι κι αν είναι αυτό), δε θα έχεις τίποτα να δώσεις. Δεν είναι εγωιστικό να πας μια βόλτα μόνος, να πας γυμναστήριο ή να δεις έναν φίλο. Είναι αναγκαίο. Τα παιδιά χρειάζονται έναν γονιό με καλή διάθεση και ενέργεια, όχι έναν εξαντλημένο ρομπότ που εκτελεί εντολές.
Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια δεν είναι σταθερή. Κάποιες μέρες θα νιώθεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο και κάποιες άλλες ότι όλα πάνε στραβά. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μην πιέζεσαι να τα κάνεις όλα τέλεια. Κάνε ό,τι μπορείς, ζήτα βοήθεια, φρόντισε τον εαυτό σου και θύμισε στον εαυτό σου συχνά: είσαι ήδη αρκετός.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ