Πώς θα ξεκολλήσει από την οθόνη του κινητού; 7 (δοκιμασμένα) κόλπα!

Αυτός και η οθόνη του. Το παιδάκι σου και το κινητό του. Έτσι, είναι πλέον τα πράγματα. Αν κάτσεις ένα λεπτό και σκεφτείς πόσο διαφορετικό είναι να είσαι γονιός ή παιδί το 2019 με το 1999, θα σοκαριστείς με τις ελάχιστες ομοιότητες και τις αναρίθμητες διαφορές. Η κοινωνία και ο τρόπος ζωής έχουν αλλάξει, με την τεχνολογία να μη βρίσκεται απλά στο απόγειο της, αλλά να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε μας στιγμής.

Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδάκια έρχονται σε επαφή με οποιοδήποτε gadget μπορείς να φανταστείς πολύ σύντομα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μικρό παιδάκι μπορεί να μαγευτεί από την οθόνη του υπολογιστή ή ενός κινητού πριν καν πει τις πρώτες του λεξούλες. Σοκαριστικό, αν σκεφτείς ότι εμείς για να μιλήσουμε στο τηλέφωνο (χωρίς να είναι οι γονείς μας μπροστά) έπρεπε να πηγαίνουμε τουλάχιστον στο Γυμνάσιο.

Φυσικά, δε σου λέω να μην περνάει λεπτό μπροστά από την οθόνη μίας ηλεκτρονικής συσκευής. Άλλωστε, δεν είναι καλό να είμαστε των άκρων, αλλά ούτε και να επιδιώκουμε μη ρεαλιστικές λύσεις. Πώς μπορείς, λοιπόν, να το απομακρύνεις από την επιβλαβή οθόνη και να εστιάσει την προσοχή του σε κάτι διαφορετικό;

– Μέτρα αντίστροφα. Όχι, την υπομονή σου. Τα πορίσματα μίας πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου του Κολούμπια έδειξαν ότι αρκετοί γονείς γίνονταν ο χρονοδιακόπτης του παιδιού τους. “Δέκα λεπτά ακόμα”, “Πέντε Λεπτά ακόμα” και όλα τα συναφή είχαν γίνει η καθημερινή τους ατάκα. Και μπορεί να πιστεύεις ότι αποτέλεσμα δε θα δεις, όμως, η έρευνα έχει διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, το 60% των οικογενειών που εφάρμοζαν τη συγκεκριμένη τακτική, μείωσαν αρκετά σύντομα το χρόνο που το παιδί τους ήταν κολλημένο στον υπολογιστή.

– Δώσε το καλό παράδειγμα. Δηλαδή, μην κάτσεις για πολλές ώρες πάνω από το κινητό σου, όση δουλειά και αν έχεις. Άλλωστε, δε θέλω να ξεχνάς ότι μέχρι την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά μιμούνται και επηρεάζονται σημαντικά από τη συμπεριφορά των γονιών τους.

– Απομάκρυνε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το δωμάτιο του. Γιατί άλλο να τις έχει δίπλα του και άλλο να πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι του (ειδικά, μετά από μία άκρως κουραστική ημέρα στο σχολείο) και να φτάσει στο σαλόνι.

– Δώσε του τη μορφή παιχνιδιού με βραβείο το χρόνο που θα περάσουν στο αγαπημένο τους gadget. Για παράδειγμα, πες του ότι αν τελειώσει τα διαβάσματα του, πριν το ρολόι δείξει έξι, θα μπορεί να παίξει στον υπολογιστή μία ώρα. Αν τελειώσει στις επτά, σαράντα λεπτά και πάει λέγοντας. Έτσι, θα κατανοήσει ότι για να απολαύσει αυτό που θέλει, θα πρέπει πρώτα να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του.

– Δώσε εναλλακτικές. Μην του απαγορεύεις απλά να κάνει κάτι, εκτός, αν θέλεις, να δημιουργηθεί ένταση και εκνευρισμός. Μία αντιπρόταση (τη) χρειάζεται. “Μήπως να βγείτε σήμερα με την κολλητή σου στην πλατεία αντί να τα πείτε μέσω τηλεφώνου;” αποτελεί ένα καλό (και πειστικό) παράδειγμα.

– Κλείσε όλες τις συσκευές μία ώρα πριν κοιμηθεί. Να δει τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια, αλλά όχι πέντε λεπτά πριν “πέσει” για ύπνο. Θέσε έναν πολύ απλό κανόνα: κινητό, υπολογιστής και τηλεόραση μέχρι τις οκτώ το βράδυ. Μετά, χαλάρωση μακριά από τις οθόνες και τον εικονικό κόσμο.

– Θέσε κάποια όρια. Ξέρω ότι σου ακούγεται φυσικό, όμως δεν είναι για όλους. Εξήγησε του ότι μπορεί να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι, αλλά με μέτρο. Όχι πάνω από τριάντα λεπτά συνεχόμενα μπροστά στην οθόνη.

Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με ψυχραιμία και χωρίς εκνευρισμό. Να είσαι σίγουρη ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί λύση.

Read More

And More