Αν είσαι γονιός, ξέρεις καλά πως το “καληνύχτα” δεν σημαίνει πάντα ύπνο. Μπορεί να σημαίνει: “διψάω”, “ξέχασα να σου πω κάτι”, “φοβάμαι τη σκιά μου” ή “θέλω απλώς να σε κρατήσω ξύπνιο γιατί μπορώ”. Ο ύπνος των παιδιών είναι κάτι σαν μυστική επιστήμη: δύσκολος να αποκρυπτογραφηθεί αλλά απαραίτητος για να μην καταρρεύσει όλο το οικογενειακό σύστημα. Το καλό νέο; Μπορείς να τον βελτιώσεις. Το κακό; Θέλει υπομονή. Αλλά όχι, δεν είσαι μόνη. Ούτε μόνη ξύπνια στις 3:47 π.μ.
Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία
Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν μόνο με φαγητό και αγάπη, αλλά και με ύπνο. Κυριολεκτικά. Το σώμα τους αναπτύσσεται, το μυαλό τους οργανώνει όσα έμαθαν μέσα στη μέρα, κι εσύ αποκτάς λίγο χρόνο ησυχίας. Αν αναρωτιέσαι πόσο πρέπει να κοιμάται το δικό σου:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Βρέφη 12–16 ώρες
- Νήπια 11–14 ώρες
- Παιδιά 3–5 ετών: 10–13 ώρες
- Παιδιά 6–12 ετών: 9–12 ώρες
- Έφηβοι: 8–10 ώρες
Αν το παιδί σου δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή κάνει τάντρουμ από το πουθενά, μη βιαστείς να του βάλεις ταμπέλα. Δες μήπως του λείπει ύπνος. (Και ναι, ισχύει και για σένα.)
Η σημασία της σταθερής ρουτίνας πριν τον ύπνο
Η ρουτίνα δεν είναι τιμωρία, είναι δώρο. Και δε χρειάζεται να είναι στρατιωτική. Ένα σταθερό πρόγραμμα με ήσυχη μετάβαση στον ύπνο βοηθάει το παιδί να νιώθει ασφάλεια. Μπάνιο, πιτζάμες, λίγο διάβασμα και αγκαλιά. Τα παιδιά αγαπούν την επανάληψη, όσο κι αν την πολεμάνε. Όταν ξέρουν τι θα ακολουθήσει, νιώθουν ασφάλεια. Και όταν νιώθουν ασφάλεια, κοιμούνται πιο εύκολα. Ακόμα κι αν εσύ εντωμεταξύ έχεις λιποθυμήσει δίπλα τους διαβάζοντας “την Τικ και Τέλα” για δέκατη φορά.
Πώς επηρεάζουν οι οθόνες και η καθημερινότητα τον ύπνο
Ένα παιδί που δεν κοιμάται εύκολα δεν είναι πάντα κακομαθημένο. Άγχος από το σχολείο, αλλαγές στο περιβάλλον του, ακόμα και η υπερδιέγερση από οθόνες πριν τον ύπνο, μπορεί να κάνουν τον εγκέφαλο να “τρέχει” ενώ το σώμα είναι εξαντλημένο. Το φως από τις οθόνες μπλοκάρει τη μελατονίνη, τη βασική ορμόνη του ύπνου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί. Αν θες να βοηθήσεις το παιδί σου να ηρεμήσει, δοκίμασε να μειώσεις την έκθεση σε οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθεί και ρίξε μια ματιά στα συναισθήματά του. Καμιά φορά μια κουβέντα αρκεί για να φύγει το βάρος από μέσα του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σχέση ανάμεσα στο φαγητό και τον καλό ύπνο
Το φαγητό επηρεάζει τον ύπνο περισσότερο απ’ όσο νομίζεις. Ένα βαρύ, λιπαρό γεύμα αργά το βράδυ μπορεί να φέρει αναστάτωση, ενώ ένα ελαφρύ σνακ με καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και λίγη πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθεί πιο εύκολα. Μια μπανάνα με λίγο φυστικοβούτυρο, γιαούρτι ή λίγα καρύδια είναι καλύτερες επιλογές από μια φρυγανιά με μερέντα. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, έλεγξε τι πίνει το απόγευμα. Καφεΐνη και αναψυκτικά μπορεί να το κρατάνε ξύπνιο, χωρίς να το καταλαβαίνετε.
Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επιβίωση. Και όσο κι αν κάποιες νύχτες μοιάζουν ατελείωτες, κάθε μικρή βελτίωση είναι νίκη. Θυμήσου: δε χρειάζεται να αλλάξεις τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Ξεκίνα με μικρά βήματα, παρατήρησε τι λειτουργεί και δώσε στον εαυτό σου τα εύσημα. Κανένα παιδί δεν κοιμήθηκε τέλεια επειδή διάβασες ένα άρθρο – αλλά αν βελτιωθεί έστω και λίγο το βραδινό σας σκηνικό, τότε αξίζει. Καλή νύχτα. Ειλικρινά στο εύχομαι.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το TLIFE έχει γενέθλια και αυτός ο Μάιος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Γίνε μέρος της γιορτής με ένα κλικ εδώ.
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ