Πότε χειρουργούνται οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια;

Από τις πιο δημοφιλείς παιδικές παθήσεις των οποίων η αντιμετώπιση είναι σχετικά εύκολη είναι τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές. Ωστόσο η χειρουργική αφαίρεση δεν είναι η πρώτη και μοναδική λύση. Ο παιδίατρος Δρ.Σπύρος Μαζάνης μας εξηγεί…
ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ
“Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί γονείς δεν είναι ένα άχρηστο πράγμα που ταλαιπωρεί απλώς τα παιδιά. Έχουν μεγάλη σημασία για την προφύλαξη από τις λοιμώξεις. Παράγουν αντισώματα και εξασφαλίζουν τοπική ανοσία έναντι ιών και μικροβίων. Επειδή στη νηπιακή ηλικία, οι πρώτες “μάχες” που δίνουν οι αμυγδαλές με τα μικρόβια είναι πολλές υπάρχει μια σχετική υπερτροφία. Αυτό μέχρι ένα σημείο είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο. Εκτός βέβαια και αν οι αμυγδαλές έχουν γίνει τόσο μεγάλες που δημιουργούν πρόβλημα στην αναπνοή του παιδιού αλλά και στην κατάποση. Η φλεγμονή των αδένων αμυγδαλών ονομάζεται αμυγδαλίτιδα. Μπορεί να οφείλεται σε ιούς κατά ένα ποσοστό 80% ή στο μικρόβιο Β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο” σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη.

Τα συμπτώματα…
-Η ιογενής αμυγδαλίτιδα συνήθως συνοδεύεται από καταρροή, βήχα, βραχνάδα, επιπεφυκίτιδα. Κάνει πυρετό που υποχωρεί από μόνος του, χωρίς αντιβίωση, μέσα σε 2-3 ημέρες.

-Η στρεπτοκοκκική ή πυώδης αμυγδαλίτιδα παρουσιάζεται συνήθως με βαρύτερη εικόνα, δηλαδή με κακουχία, πυρετό, ρίγος, έντονο τοπικό πόνο και δυσκολία στην κατάποση. Ο φάρυγγας του παιδιού είναι πολύ κόκκινος και οι αμυγδαλές πολύ διογκωμένες και συνήθως έχουν ένα λευκωπό επίχρισμα.
Σπάνια προσβάλλονται παιδιά μικρότερα από 2 ετών. Μόλις διαπιστωθεί ότι πρόκειται για στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα είτε από την κλινική εικόνα, είτε κάνοντας ένα ειδικό τεστ από το λαιμό, παίρνοντας υγρό από το λαιμό, πρέπει το παιδί να πάρει αντιβίωση για 8-10 μέρες, διότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα πολύ επικίνδυνο μικρόβιο που μπορεί να κάνει ρευματικό πυρετό και οξεία ή χρόνια νεφρίτιδα.
Πότε χειρουργούνται;
“Σήμερα με τα αντιβιοτικά που έχουμε η αφαίρεση δεν είναι τόσο επιτακτική όπως παλιότερα” επισημαίνει ο κ.Μαζάνης. “Εάν η αμυγδαλίτιδα θεραπευτεί σωστά δεν υπάρχει κίνδυνος. Αντίθετα, θεωρούμε κύριες ενδείξεις αμυγδαλεκτομής της εξής:
-Εάν το παιδί έχει πάνω από 5 φορές αμυγδαλίτιδα.
-Εάν η διόγκωση των αμυγδαλών είναι τόσο μεγάλη που προκαλείται εμπόδιο στην αναπνοή αλλά και στην κατάποση.
-Όταν υπάρχει σημαντική και επώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων της τραχηλικής περιοχής.
-Όταν υπάρχει περιαμυγδαλικό απόστημα.

Γενικά η αμυγδαλεκτομή σπάνια συνιστάται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών. Μέχρι τότε κάνουμε υπομονή διότι αργότερα μειώνεται η συχνότητα των προσβολών και οι αμυγδαλές κατά κάποιο τρόπο υποχωρούν”.

ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ
“Αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι ένας λεμφικός ιστός σαν τις αμυγδαλές που είναι κρυμμένα πίσω στον οπίσθιο φάρυγγα. Τα μικρόβια τα οποία περνούν από τη μύτη ή από τον φάρυγγα προκαλούν φλεγμονή και κατά συνέπεια διόγκωση και στα κρεατάκια. Λόγω της θέσης τους όταν διογκωθούν φράζουν τις οπίσθιες χοάνες της μύτης και δυσχεραίνουν την αναπνοή του παιδιού από τη μύτη. Καθώς επίσης φράζουν και ευσταχιανές σάλπιγγες των αυτιών και έτσι προδιαθέτουν τα παιδιά και για ωτίτιδες” εξηγεί ο παιδίατρος Δρ.Σπύρος Μαζάνης.
Τα συμπτώματα…
-Μια χαρακτηριστική ομιλία σαν να μιλάει με τη μύτη (ένρινος ομιλία).
-επίμονες ρινίτιδες.
-Μόνιμη αναπνοή με ανοικτό το στόμα, ακόμη και όταν κοιμάται, με αποτέλεσμα να ερεθίζεται ο λάρυγγας και να προκαλείται ξερός βήχας.
-Η συνήθεια να κρατά μόνιμα το παιδί ανοιχτό το στόμα και την ώρα που κοιμάται να ροχαλίζει.

Πότε χειρουργούνται;
“Αν τα παραπάνω συμπτώματα γίνουν μόνιμα και έντονα και δεν παρουσιάζεται βελτίωση τότε μιλάμε για μόνιμη υπερτροφία και συνιστάται εγχείριση” σύμφωνα με τον Δρ.Σπύρο Μαζάνη.

Τα παιδιά που έχουν χρόνια διόγκωση παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό προσωπείο που λέγεται αδενοειδές προσωπείο, δηλαδή, υπάρχει ανύψωση του πάνω χείλους και διόγκωση της μύτης. Προκειμένου το παιδί να μπορεί να αναπνεύσει καλύτερα. Πολλά παιδιά για να μπορέσουν να αναπνεύσουν από το στόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιούν συνεχώς την πιπίλα. Συνιστούμε εγχείριση σε ένα παιδί όταν έχει αρχίσει να σχηματίζεται το αδενοειδές προσωπείο το οποίο δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα και δεύτερον όταν έχουμε επανειλημμένες προσβολές από ωτίτιδες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε βαρηκοΐα

Read More

And More