Πριν την εγκυμοσύνη

Πριν την εγκυμοσύνη | tlife.gr

Έχεις αποφασίσει να μείνεις έγκυος. Γνωρίζεις ποιες είναι οι απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν συλλάβεις;

Κάνε ένα check up. Προγραμμάτισε μια επίσκεψη στον παθολόγο και το γυναικολόγο σου προκειμένου να ελέγξεις τη γενικότερη κλινική σου εικόνα εν όψει της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός θα φροντίσει για εμβόλια ή εξετάσεις που πρέπει να κάνεις και θα καταγράψει το προσωπικό και οικογενειακό σου ιστορικό.

Κλείσε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο σου. Η υγεία των δοντιών επηρεάζει τη συνολική υγεία, γι’ αυτό καλό θα ήταν πριν μείνεις έγκυος να περάσεις από μια οδοντιατρική εξέταση. Επίσης έρευνες έχουν δείξει πως η περιοδοντίτιδα συνδέεται με περιστατικά πρόωρου τοκετού καθώς και με τις γεννήσεις βρεφών χαμηλού βάρους.
Απόκτησε ένα υγιές σωματικό βάρος. Αυτό αφορά στις γυναίκες που είναι είτε υπέρβαρες είτε πολύ αδύνατες πριν την εγκυμοσύνη. Ο γιατρός θα σε βοηθήσει να βρεις το ιδανικό σου βάρος.
Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιέχει μεγάλη ποικιλία από υγιεινές τροφές από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων. Θα πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, όπως το συκώτι. Φρόντισε επίσης να παραμένεις ενυδατωμένη πίνοντας πολύ νερό.
Έλεγξε αν η λήψη φολικού οξέος και της βιταμίνης Β που προλαμβάνει τις γενετικές ανωμαλίες είναι ικανοποιητική. Καλές πηγές φολικού οξέος είναι τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι φακές, τα χόρτα, ο χυμός πορτοκαλιού κ.α.
Αν έχεις διαγνωστεί στο παρελθόν για αναιμία, αυτό πρέπει να επιλυθεί πριν από τη σύλληψη μέσω της διατροφής σου και συμπληρωμάτων σιδήρου κατόπιν ιατρικής συνταγής.
Ξεκίνησε την προοδευτική μείωση κατανάλωσης καφέ και απόφυγε τις άλλες πηγές καφεΐνης όπως τα αναψυκτικά, τα φάρμακα και οι τροφές που την περιέχουν.
Σταμάτησε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα καθώς και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η απαγόρευση αφορά και στους μπαμπάδες. Μια γυναίκα που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της πίνει, καπνίζει ή παίρνει ναρκωτικά θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του παιδιού της και αυξάνει το ενδεχόμενο εκείνο να γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος.
Χρησιμοποίησε όλα τα μέτρα προφύλαξης από την έκθεση σε χημικές ουσίες. Απόφυγε τα χημικά καθαριστικά και χρώματα καθώς και τα φυτοφάρμακα. Αν οι σωλήνες νερού στο σπίτι σου είναι παλιοί, έλεγξε τους για μόλυβδο.
Απόφυγε τις περιστασιακές μολύνσεις. Πλένε τακτικά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό. Πες όχι στο ωμό κρέας και τα ωμά ψάρια καθώς και στο μη παστεριωμένο γάλα. Επιπλέον, οι μελλοντικές μαμάδες ας αφήσουν στο εξής την αλλαγή της άμμου για τις γάτες σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.
Οργάνωσε ένα τακτικό και λογικό πρόγραμμα άσκησης. Το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης πριν την εγκυμοσύνη θα προσδιορίσει πόσο μπορείς να ασκείσαι κατά τη διάρκεια της κύησης. Καλές επιλογές άσκησης είναι η κολύμβηση, η γιόγκα και το περπάτημα.

READ more