Blast from the past: Οικογενειακές ταινίες από τα 80s και τα 90s

Ίσως να φταίει το… κύμα νοσταλγίας που «σαρώνει» τα τελευταία χρόνια, κάνοντας trend οτιδήποτε θυμίζει παρελθόν ή επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από πολύ καιρό. Μπορεί από την άλλη, να οφείλεται στο γεγονός πως τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν με πολύ πιο εξελιγμένους τρόπους ψυχαγωγίας, με πλήρη εξοικείωση απέναντι στις νέες τεχνολογίες, αλλά και με μεγάλη προτίμηση στις παιδικές ταινίες animation, με αποτέλεσμα να είναι αισθητή και η μείωση των κινηματογραφικών ταινιών για όλη την οικογένεια! Ένα είδος που μεσουράνησε στα 80s και τα 90s και… γαλούχησε πολλά παιδιά και εφήβους μέχρι τώρα! Μήπως, λοιπόν, αξίζει να κάνουμε ένα flashback και να συστήσουμε τις οικογενειακές ταινίες στα παιδιά μας;

Αν ανήκεις κι εσύ στη γενιά που έζησε τη δεκαετία του 90 ως παιδί, τότε μάλλον βρέθηκες στην προνομιακή θέση να περάσεις τα κυριακάτικα μεσημέρια σου με τη μαμά και τον μπαμπά, βλέποντας το «Στάσου πλάι μου» και τον «E.T.». Κάτι που δεν συμβαίνει πλέον σε σχεδόν κανένα ελληνικό σπίτι! Βλέπεις, τα παιδιά των 90s (μαζί κι εγώ!) είχαν το φοβερό πλεονέκτημα να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν τις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές του ’80 όσο ακόμα ήταν «φρέσκες», αλλά και να ζήσουν από πρώτο χέρι την ανάπτυξη ενός κινηματογραφικού είδους που πλέον έχει εκλείψει! Άλλωστε, οι τελευταίες μεγάλες παραγωγές για μικρούς και μεγάλους μάλλον ήταν η σειρά ταινιών Harry Potter και αυτές τελείωσαν το 2011!

Προς τιμήν, λοιπόν, της διάχυτης νοσταλγίας, αλλά και ενός κινηματογράφου που σιγά- σιγά χάνεται, αυτές είναι μερικές από τις ταινίες που ήρθε η ώρα να μάθεις στα μικρά σου!

Στάσου πλάι μου (1986)

Ο φιλήσυχος μικρός Gordie μαζί με τους τρεις φίλους του ξεκινούν ένα ταξίδι αναζήτησης και εξερεύνησης με μακάβριο «θησαυρό». Όμως, παρά τις δύσκολες περιπέτειες που θα ζήσουν και τις δυσμενείς καταστάσεις που θα συναντήσουν, αυτό το ταξίδι των αγοριών είναι ο δρόμος προς την ενηλικίωσή τους και δείχνει πως τίποτα δεν μπορεί να μπει ανάμεσά τους!

E.T. ο εξωγήινος (1982)

O μικρός Elliot βρίσκει κάτι εξαιρετικά σπάνιο στον κήπο του σπιτιού του: έναν αξιαγάπητο εξωγήινο! Οι μέρες που θα περάσουν μαζί, προσπαθώντας ο ένας να καταλάβει και να επικοινωνήσει με τον άλλο θα είναι η αρχή μιας βαθιάς φιλίας! Ο E.T. μπαίνει στη ζωή του Elliot και θα του μάθει τι θα πει φιλία, φροντίδα και αυτοθυσία!

The Goonies (1985)

Η οικογένεια του Mikey κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της λόγω κατάσχεσης και η παρέα του δεν θα μπορούσε να τον αφήσει μόνο του! Όλοι μαζί θα… βουτήξουν σε φοβερές περιπέτειες, στην προσπάθειά τους να βρουν το χαμένο θησαυρό ενός πειρατή και να σώσουν την οικογένεια. Πολλά απρόοπτα και κωμικές στιγμές σε αυτή την ιστορία για τη φιλία και την ανιδιοτελή αγάπη!

Mrs. Doubtfire (1993)

Ο Robin Williams είναι ο διαζευγμένος πατέρας που θα ενσαρκώσει την αγαπητή… νταντά Doubtfire για να βρεθεί κοντά στα παιδιά του, την επιμέλεια των οποίων έχει κερδίσει η πρώην σύζυγός του (Sally Field). Απολαυστικές στιγμές από ένα κωμικό είδος που δύσκολα συναντάται στο σύγχρονο κινηματογράφο, αλλά και ένα μεγάλο «σχολείο» για το διαζύγιο και τη ζωή μετά.

Free Willy (1993)

Ο μικρός Jesse ρισκάρει τα πάντα για να σώσει τη φάλαινα που θεωρήθηκε επικίνδυνη από τους ιδιοκτήτες του θαλάσσιου πάρκου και πρόκειται να θανατωθεί. Κλασική ταινία της εποχής με σημαντικές αναφορές στην προστασία της άγριας ζωής, αλλά και στο θάρρος που χρειάζεται για να καταφέρεις να ξεπεράσεις τα λάθη σου και να φτάσεις στον προορισμό σου.

Μόνος στο σπίτι (1990)

Ναι, ok, αυτή τη θρυλική ταινία μπορεί να την έχετε πετύχει στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της τηλεόρασης, αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια λίστα! Είναι η (παρατραβηγμένη) ιστορία των McCallister που ξεκινούν το ταξίδι για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τουςς, ξεχνώντας πίσω στο σπίτι τον… Βενιαμίν της οικογένειας! Ο μπόμπιρας, όμως, είναι ικανός να φτάσει στα άκρα για να επιβιώσει μόνος του στη χειμωνιάτικη Νέα Υόρκη!

Το κορίτσι μου (1991)

Μια από τις πιο συγκινητικές και αγαπημένες ταινίες της εποχής, με τη μικρή Vada να ζει στην πιο ανορθόδοξη οικογένεια, έχοντας «χάσει» τη μητέρα της και μεγαλώνοντας με έναν γλυκύτατο πατέρα που έχει δικό του γραφείο κηδειών και μια γιαγιά που τα έχει γενικώς… χαμένα. Μαζί με τον καλύτερο φίλο της Thomas J. θα γνωρίσουν μεγάλες περιπέτειες και θα μάθουν τι σημαίνει ζωή και… θάνατος.

Matilda (1996)

Η αξιολάτρευτη Matilda είναι ένα πανέξυπνο κοριτσάκι με… μαγικές ικανότητες, που μεγαλώνει με κακούς γονείς και με ακόμη χειρότερη διευθύντρια στο σχολείο της. Έχει, όμως, δίπλα της την καλύτερη δασκάλα του κόσμου να της υπενθυμίζει πόσο ξεχωριστή και δυνατή είναι! Συγκίνηση και χαρά «συναντιούνται» πολλές φορές σε αυτή τη γλυκιά μεταφορά που στόχο έχει να αναδείξει τη μαγεία που όλοι κρύβουμε μέσα μας!

Read More

And More