Ξέρεις τι βλέπει το παιδί σου στο internet; 6 βήματα για να είναι τα μικρά πιο ασφαλή

Αν δεν είναι αυτή η εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης, τότε δεν ξέρω ποια είναι. Πέρα, όμως, από τους ραγδαίους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσονται τα τεχνολογικά και ηλεκτρονικά μέσα, εκείνο που γίνεται πιο αντιληπτό από ποτέ είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά καταπιάνονται και αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία και το internet! Όπως και εσύ θα έχεις καταλάβει, η επαφή των παιδιών με “έξυπνες” συσκευές από πολύ μικρή ηλικία -μιας και είναι κάτι που συνηθίζουν να βλέπουν από την ώρα που… γεννιούνται- έχει οδηγήσει σε μια ιδιαιτέρως διευρυμένη χρήση τους από τα παιδιά. Επιπλέον, πέρα από το παιχνίδι, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, το internet παρέχει και μια απύθμενη πλατφόρμα μάθησης και διαπαιδαγώγησης, μιας και οι πληροφορίες και οι γνώσεις που μπορούν να αντλήσουν τα μικρά από αυτό είναι κυριολεκτικά αμέτρητες! Τι γίνεται, όμως, με τους κανόνες ορθής χρήσης του διαδικτύου;

Ως μια μη μετρήσιμη μονάδα, το internet περιέχει πληροφορίες, εικόνες και επικοινωνιακά μέσα τα οποία δεν έχουν όριο. Αυτό σημαίνει, πως ο εκάστοτε χρήστης του διαδικτύου “εκτίθεται” σε άπειρο όγκο στοιχείων και κατ’ επέκταση κινδύνων. Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση των παιδιών, όπου η αίσθηση του κινδύνου μπορεί να μην είναι πλήρως ανεπτυγμένη, αλλά και η αθωότητα της ηλικίας τούς επιτρέπει να κάνουν αλόγιστη χρήση των δυνατοτήτων που τους δίνει το internet, οι επικίνδυνες ή έστω απρεπείς καταστάσεις ελλοχεύουν διαρκώς! Για αυτό και είναι απολύτως απαραίτητο να έχουν επίγνωση όσων ενδέχεται να “συναντήσουν” online, αλλά και να προστατευτούν από κάθε ενδεχόμενο!

Παρακάτω μπορείς να βρεις έξι βασικά βήματα που είναι αναγκαίο να γίνουν για να είσαι λιγάκι πιο ήσυχη κάθε φορά που τα μικρά χρησιμοποιούν το internet!

♦ Συζητήστε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κάθε φορά που… σερφάρουν
Αν τα παιδιά είναι σε ηλικία και θέση που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το internet, σημαίνει πως είναι και σε θέση να αντιληφθούν τους κινδύνους που κρύβει. Δεν χρειάζεται να δώσεις… γραφικές πληροφορίες και να τα τρομοκρατήσεις, αλλά είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τι είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα και οι “κυβερνο-εγκληματίες”, ώστε να προστατευτούν από αυτό.

♦ Θέσε όρια στο τι μπορούν και τι απαγορεύεται να κάνουν online
Τα όρια είναι εκείνα που θα καθορίσουν και τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το internet. Ανάλογα με την ηλικία τους, θα πρέπει να έχουν και συγκεκριμένες ελευθερίες. Όσο είναι μικρά, είναι λογικό να μην τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε social media και οποιουδήποτε είδους chatroom και η χρήση του διαδικτύου θα πρέπει να είναι καθαρά ψυχαγωγική και εκπαιδευτική. Καθώς φτάνουν στην εφηβεία, το πλαίσιο μπορεί να αλλάξει ελαφρώς, αλλά ταυτόχρονα να θεσπίσετε από κοινού νέους κανόνες, όπως ο χρόνος που θα περνούν online, οι συσκευές που θα χρησιμοποιούν και τα site που θα έχουν πρόσβαση.

♦ Εγκατάστησε τα απαραίτητα parental controls
Ανεξαρτήτως παρόχου internet και τηλεφωνίας, αλλά και της συσκευής που χρησιμοποιείτε στο σπίτι, υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να εγκαταστήσουν οι γονείς στη σύνδεση του internet, ώστε να μπλοκάρουν ιστοσελίδες και περιεχόμενο που θεωρείται ακατάλληλο για τα παιδιά. Όπως εγκαθιστάς στον υπολογιστή προγράμματα anti-virus για την προστασία από τους ιούς, το ίδιο μπορείς να κάνεις με τα parental controls, ώστε να ελέγχεις το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθεται το παιδί σου! Έτσι, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για sites με άσεμνο περιεχόμενο ή επικίνδυνα chatrooms, καθώς θα είσαι σε θέση να τα αφαιρέσεις από το σύστημα περιήγησης στο internet!

♦ Εξερεύνησε το internet παρέα με το παιδί σου
Μία από τις πιο βασικές διαδικασίες είναι να γνωρίσει το μικρό σου το διαδίκτυο μέσα από εσένα. Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά έχουν “μιμητικές” τάσεις και παίρνουν παράδειγμα για τη συμπεριφορά τους από τους γονείς τους. Ξεκινώντας, λοιπόν, από μικρή ηλικία να τους μάθεις τι είναι το internet, πώς το χρησιμοποιούμε, γιατί το χρησιμοποιούμε και για ποιο λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, θα βάλεις τις καλύτερες “βάσεις” και θα τα βοηθήσεις μεγαλώνοντας να αναπτύξουν υγιή σχέση με το διαδίκτυο και τις χρήσεις του!

♦ Μίλησέ τους για το ηλεκτρονικό bullying
Ο σχολικός και εξωσχολικός εκφοβισμός είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει και τα δικά σου παιδιά. Ζώντας, όμως, στην εποχή της τεχνολογίας, το online bullying είναι άλλος ένα κίνδυνος που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή και από τον οποίο πρέπει να προστατευτεί το μικρό σου. Μίλησέ τους, λοιπόν, για αυτό και ζήτησέ τους να απευθυνθούν σε εσένα σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, είναι αναγκαίο να κατανοήσουν πως δεν πρέπει να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες και ιδιωτικά δεδομένα σε social media και chatrooms, καθώς έτσι θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε κινδύνους.

♦ Τόνισε τον κίνδυνο που κρύβουν οι online “φίλοι”
Τα παιδιά δεν έχουν κανένα λόγο να διατηρούν προφίλ και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αν κάτι τέτοιο συμβεί θα πρέπει να είναι ενήμερα για τους διάφορους “φίλους” που ενδέχεται να αποκτήσουν εκεί. Είναι απαραίτητο να τους εξηγήσεις πως υπάρχει πιθανότητα εκείνος/η με τον/την οποίο/α συνομιλούν να μην είναι αυτός/ή που φαίνεται. Πως αν δεν γνωρίζουν κάποιον/α, δεν πρέπει να συνομιλούν μαζί του/της και πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον/την εμπιστευτούν.

Read More

And More