Παιδί: 6 “κόλπα” για πιο εύκολο διάβασμα στο σπίτι!

Το διάβασμα στο σπίτι μετά το σχολείο είναι για πολλά παιδιά μπελάς, μια ανεπιθύμητη υποχρέωση που δεν θέλουν να εκπληρώσουν. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπως επίσης τα παιδιά που πηγαίνουν σε ολοήμερα σχολεία συνήθως διαβάζουν με τη βοήθεια των δασκάλων τους. Για σας που το παιδί σας βρίσκει το διάβασμα στο σπίτι βαρετό και δεν συμμορφώνεται υπάρχουν μερικά “κόλπα” που μπορείτε να δοκιμάσετε!

1. Μεταδώστε του το πνεύμα “Μαζί μπορούμε”! Με άλλα λόγια γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Καθίστε μαζί με το παιδί στο γραφείο ή στο σαλόνι και κάντε παράλληλα τις εργασίες σας, εσείς διαβάζοντας τα mail σας ή ολοκληρώνοντας εκκρεμότητες του γραφείου (αν εργάζεστε) και το παιδί ασχολούμενο με τα σχολικά μαθήματα. Επιπλέον αν χρειαστεί βοήθεια θα είστε δίπλα του.

2. Κάντε τα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα. Πώς; Μα φυσικά με τη βοήθεια του υπολογιστή. Για παράδειγμα το βαρετό μάθημα της ιστορίας αποκτά άλλο νόημα αν ψάξετε με το παιδί να βρείτε φωτογραφίες, χάρτες και συναφή στοιχεία με το μάθημά του που θα το κάνουν να αγαπήσει όσα διαβάζει ενώ παράλληλα να κατανοήσει καλύτερα τι διαβάζει. Ειδικά για τα μαθηματικά μπορείτε να βρείτε δεκάδες ιστοσελίδες που τα κάνουν κυριολεκτικά παιχνίδι!

3. Χωρίστε τα μαθήματα: αν εσείς είστε καλή σε κάποια και ο σύζυγος σε κάποια άλλα αναλάβετε εκ περιτροπής το διάβασμα του παιδιού στα ανάλογα πεδία ώστε να το βοηθήσετε σωστότερα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει εκ των προτέρων να δείξετε υπομονή και να αποφύγετε τις φωνές και τις εντάσεις εάν θέλετε να συνεχίσετε να μπορείτε να διαβάζετε το παιδί και να ελέγχετε την πρόοδό του.

4. Αφήστε το να σας εξηγήσει! Όταν ξεκινάτε να διαβάζετε ένας τρόπος να το κάνετε να ενδιαφερθεί αλλά και να κατανοήσετε αν έχει πράγματι δυσκολίες ή απλώς βαριέται είναι να του ζητήσετε σε κάθε μάθημα που πρέπει να διαβάσει να σας πει τι έχει καταλάβει ή τι απορίες έχει ώστε να τις λύσετε μαζί. Πολλές φορές οι δυσκολίες κατανόησης κατά την παράδοση στην τάξη αποθαρρύνουν ένα παιδί από το να ασχοληθεί με το μάθημα στο σπίτι.

5. Διαίρει και βασίλευε! Φτιάξτε κάθε φορά ένα πινακάκι ή να διατηρείτε ένα τετράδιο (συνήθως οι δασκάλες στο δημοτικό το κάνουν αυτό για όλα τα παιδιά) όπου θα είναι γραμμένο τι υποχρεώσεις έχει το παιδί κάθε μέρα για το σπίτι. Χωρίστε τες ανά ενότητα με συγκεκριμένο χρόνο και κάντε μικρά, ευχάριστα διαλείμματα με το παιδί. Ορίστε επίσης έναν τελικό χρόνο που θα πρέπει να έχει τελειώσει και μετά για ανταμοιβή αφήστε το να κάνει μια δραστηριότητα που επιθυμεί. Ειδικά τα παιδιά με πρόβλημα στη συγκέντρωση χρειάζονται τακτικά διαλείμματα.

6. Ορίστε συγκεκριμένο χώρο για το διάβασμα. Και αυτός ο χώρος καλό θα είναι να βρίσκεται μακριά από την τηλεόραση!Κάθε μέρα το παιδί θα πρέπει να διαβάζει σε συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού ώστε να γνωρίζει ότι εκεί πρέπει μόνο να διαβάσει και τίποτε άλλο. Ελαχιστοποιήστε τις αιτίες που μπορεί να το αποσπάσουν όπως τα μικρότερα αδέλφια, παιχνίδια, τηλεόραση ώστε να συγκεντρωθεί καλύτερα.

Τι πρέπει να θυμάστε
Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια να διαβάσει το παιδί. Βέβαια από την άλλη πρέπει να ξέρετε και τα όριά του και να σταματάτε να επιμένετε όταν δεν υπάρχει περιθώριο να γίνει κάτι. Το παν είναι να προσπαθείτε με υπομονή να διαβάσετε εσείς το παιδί και όχι ένας τρίτος ώστε να του δείξετε ότι ενδιαφέρεστε. Πάντα υπάρχουν τρόποι το διάβασμα να γίνει ευχάριστο. Επιπλέον να θυμάστε ότι η… παράπλευρη γνώση είναι και αυτή χρήσιμη! Με άλλα λόγια, ένα παιδί που δεν του αρέσουν τα σχολικά μαθήματα αλλά για παράδειγμα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για εγκυκλοπαίδειες ή εξειδικευμένο διάβασμα είναι ένα παιδί χαρισματικό!

Read More

And More