Παιδικό pajama party: Πώς να προετοιμαστείς για την… απόβαση των παιδιών στο σπίτι!

Θυμάσαι εκείνη την φορά, που όταν πήγες να πάρεις την μικρή σου από το σχολείο, σου “ξεφούρνισε” πως έχει καλέσει και την κολλητή φίλη της για φαγητό; Και τότε άρχισες να… ψάχνεις τα τηλέφωνα των γονιών της για να τους ενημερώσεις, αγχώθηκες αν το μεσημεριανό που ετοίμασες θα έφτανε για όλους και προσπαθούσες να σκαρφιστείς έναν τρόπο να συνδυάσεις την εκλεκτή καλεσμένη σας με τις 50.000 απογευματινές δραστηριότητες στις οποίες έπρεπε να πας την κόρη σου! Ή θα ξεχάσεις την πρώτη φορά, που μετά από ένα προγραμματισμένο play date στο σπίτι, ο γιος σου και ο φίλος του άρχισαν να σε παρακαλάνε να κοιμηθεί εκεί το βράδυ; Και πάλι έψαχνες πανικόβλητη τα τηλέφωνα των γονιών του και πάλι ανησυχούσες ότι μπορεί κατά την διάρκεια της νύχτας το άλλο παιδί να είναι ανήσυχο και να ζητάει την μαμά του και… έχεις ξεκάθαρη εικόνα, φαντάζομαι, για ποιες καταστάσεις μιλάω! Τα χρόνια, όμως, πέρασαν, τα μικρά σου μεγάλωσαν και ίσως τώρα έρχεσαι αντιμέτωπη με μία μεγαλύτερη πρόκληση: το sleep over! Ναι, ναι, σε αυτή την προεφηβική φάση, τα παιδιά αποφασίζουν πως το να καλέσουν 10 φίλους τους για… pajama party είναι φανταστική ιδέα! Τι μπορείς, όμως, να κάνεις για αυτό;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Αυτά τα… ολονύχτια πάρτι φιλοξενίας είναι κάτι που και εσύ έκανες στην ηλικία των παιδιών σου και όπως θα θυμάσαι είναι φοβερά διασκεδαστικά! Επομένως, η απαγόρευση ή ακύρωση ενός sleep over δεν είναι σε καμία περίπτωση επιλογή! Από την άλλη, όμως, όταν μιλάμε για πολλά παιδιά μαζεμένα σε ένα σπίτι για όλο το βράδυ το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να είσαι επαρκώς προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο, για τις μικρές και μεγαλύτερες ατυχίες και οπωσδήποτε για πολλή διασκέδαση!

Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να βρεις μερικά tips για να είναι το pajama party επιτυχημένο, αλλά να είσαι και έτοιμη για όσα μπορεί να προκύψουν!

♦ Διάλεξε ένα θέμα
Ειδικά στην περίπτωση που το sleep over γίνεται ως γενέθλιο πάρτι του μικρού σου, το κατάλληλο θέμα είναι απαραίτητο για να είναι όλα τα παιδιά ευχαριστημένα! Ζήτησε από το παιδί σου να διαλέξει ποια θα είναι η θεματική και “στήσε” ανάλογα την διακόσμηση, τα σνακ και την μουσική υπόκρουση του πάρτι!

♦ Ενημερώσου για τυχόν αλλεργίες
Πριν από κάθε πάρτι που φιλοξενείς στο σπίτι σου και αφορά παιδιά, θα πρέπει να έχεις προηγουμένως ενημερωθεί από τους γονείς τους είτε για τροφικές αλλεργίες, είτε για οποιαδήποτε άλλη ευαισθησία, όπως αλλεργία στα σκυλάκια ή τις γάτες που ενδεχομένως έχετε στο σπίτι, που μπορεί να έχουν τα μικρά τους, ώστε να αποφύγεις κάποια επείγουσα κατάσταση!

♦ Ετοίμασε διασκεδαστικές δραστηριότητες
Σύμφωνα με το θέμα του πάρτι που έχετε επιλέξει με τα παιδιά, αναλόγως θα πρέπει να προετοιμάσετε και ορισμένες δραστηριότητες και παιχνίδια για να απασχοληθεί η παρέα κατά την διάρκεια του sleep over!

♦ Φρόντισε να έχεις αρκετές εναλλακτικές
Θα ξανατονίσω πως όταν μιλάμε για pajama party και παιδιά, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι πλήρως προετοιμασμένος! Φρόντισε, λοιπόν, να έχεις αρκετές επιλογές τόσο σε φαγητά και ποτά (χυμούς, αναψυκτικά), όσο και σε μουσική, ταινίες και παιχνίδια!

♦ Προετοιμάσου για… τις ατυχίες
Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να προκύψουν απρόοπτα κατά την διάρκεια ενός pajama party. Από το να ξεχάσουν οι καλεσμένοι τα πυτζαμάκια, το κουβερτάκι, την οδοντόβουρτσα ή τα παντοφλάκια τους, μέχρι να ξυπνήσουν στην μέση της νύχτας κλαίγοντας και αποζητώντας τους γονείς τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είσαι σε θέση να αναπληρώσεις τα ξεχασμένα… υπάρχοντα, αλλά και να μπορείς ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσεις με τους γονείς τους, ώστε να τα καθησυχάσεις!

♦ Θέσε κανόνες για τα ηλεκτρονικά μέσα
Είτε πρόκειται για τον υπολογιστή του μπαμπά, είτε για κάποιο smartphone που “έπεσε” στα χέρια των παιδιών ή ακόμη και για τα video games, καλό θα είναι να έχεις συγκεκριμένους κανόνες για την χρήση τους! Το τελευταίο που θέλεις είναι τα παιδιά να είναι συνεχώς απασχολημένα με τις smart συσκευές και να μην απολαμβάνουν το ένα την παρέα του άλλου!

Read More

And More