Πόνος στο στήθος του παιδιού: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τι μπορεί να σημαίνει και γιατί εμφανίζεται

Μήπως σου έχει τύχει το παιδί σου να παραπονιέται πως έχει έντονους πόνους στην περιοχή του στέρνου του; Σίγουρα θα έχεις ανησυχήσει, μην γνωρίζοντας τι μπορεί να προκαλεί ένα τέτοιο φαινόμενο, σε τόσο νεαρές ηλικίες. Δεν χρειάζεται, όμως, να πανικοβάλλεσαι, γιατί οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και συνήθως καθόλου ανησυχητικές! Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου αναλύει τους λόγους πρόκλησης του πόνου και σε καθοδηγεί στους τρόπους αντιμετώπισής του:

Πολλές φορές, οι γονείς ανησυχούν όταν το παιδί τους ξαφνικά παραπονιέται ότι πονάει στο στήθος. Η ανησυχία τους είναι δικαιολογημένη. Στη σκέψη, ότι μπορεί να έχει κάτι που σχετίζεται με την καρδιά, τους πανικοβάλει. Όμως, πολύ λίγες φορές θα πρόκειται για κάτι σοβαρό.
Πότε θα πρέπει να ανησυχείς και πότε πρέπει να το δει ο παιδίατρος;

  • Πόνο στο στήθος εμφανίζουν συνήθως τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβική ή και την εφηβική ηλικία. Δηλαδή μεταξύ οκτώ και δέκα πέντε χρονών.
  • Ο πόνος εντοπίζεται στο πίσω μέρος του στέρνου ή πίσω από την αριστερή θηλή, στο μέρος της καρδιάς.
  • Ο πόνος διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα ή και μερικά λεπτά.
  • Το παιδί νομίζει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, καθώς φοβάται να κάνει καλές αναπνευστικές κινήσεις, μήπως και επιδεινώσει τον πόνο.
  • Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται τις βραδινές ώρες ή γενικά τις στιγμές που το παιδί είναι σε ήρεμη φάση.

Τι πρέπει να κάνεις;

  • Καταρχάς ηρέμησε για να ηρεμήσει και το παιδί.
  • Δώσε στο παιδί λίγο αναλγητικό (depon) μήπως και περάσει οι πόνος.
  • Σκέψου μήπως έχει χτυπήσει ή έκανε κάποια απότομη κίνηση.
  • Βάλε θερμόμετρο μήπως και έχει πυρετό.
  • Παρατήρησε μήπως η περιοχή είναι πρησμένη ή κόκκινη.
  • Ενημέρωσε τον παιδίατρο.

Ο παιδίατρος θα σου κάνει διάφορες ερωτήσεις για το ιστορικό του συμβάντος. Θα σε ρωτήσει και θέματα ψυχολογικά (σχολείο, ενδοοικογενειακά προβλήματα κλπ). Θα κρίνει αν πρέπει να κάνετε κάποιες εξετάσεις, όπως ακτινογραφία θώρακος και τρίπλεξ καρδιάς.

Ποιες είναι οι πιο πιθανές αιτίες πόνου στο στήθος;

Ψυχολογικά προβλήματα και άγχος: Στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, τα παιδιά διακατέχονται από διάφορα άγχη. Η σχολική επίδοση, η αποδοχή ή όχι στις παρέες, τα πρώτα φλερτ, ενδοοικογενειακά προβλήματα και άλλα μπορεί να αγχώσουν ένα παιδί και αυτό να προκαλέσει πόνο στο στήθος, συνήθως πίσω από το στέρνο. Η αντιμετώπιση είναι στον εντοπισμό του ψυχολογικού προβλήματος και την επίλυσή του.

Τραυματισμοί: Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή κατά την διάρκεια των γυμναστικών και αθλητικών ασκήσεων, μπορεί να υπάρξει ένας τραυματισμός στο στήθος χωρίς απαραίτητα να γίνει αντιληπτό από το παιδί. Αυτό μπορεί να προκαλεί πόνο στο στήθος, ο οποίος μάλιστα να διαρκέσει και μερικές εβδομάδες. Αυτές οι θλάσεις αντιμετωπίζονται με ξεκούραση, αναλγητικά φάρμακα και θερμαντικές αλοιφές.

Μολύνσεις των χόνδρων και των μυών: Τα μαλακά κόκαλα που συνδέουν τις πλευρές με το στέρνο (χόνδρος) μπορεί να πάθουν μια άσηπτη μόλυνση (δηλαδή μόλυνση χωρίς μικρόβιο) και αυτό να προκαλεί πόνο. Συνήθως, οφείλεται σε κάποιο μικροτραυματισμό. Η θεραπεία είναι συμπτωματική, δηλαδή χορήγηση κάποιου παυσίπονου και φυσικά χωρίς αντιβίωση.

Αύξηση του μεγέθους του στήθους: Αγόρια και κορίτσια κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους έχουν φυσιολογικά μια αύξηση του στήθους τους, καθώς μεγαλώνει και το σώμα τους. Η αύξηση του μεγέθους του μαστού μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή της θηλής ή πίσω από αυτή.

Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Καθησύχασε το παιδί, συμβούλευσέ το να μην ακουμπάει το στήθος του, διότι έτσι το ερεθίζει, και εξήγησέ του ότι ο πόνος θα περάσει σε μερικούς μήνες από μόνος του.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.
Στείλε την ερώτησή σου

Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More