Προσοχή στα παράσιτα!

Καλοκαίρι και τα παιχνίδια στην εξοχή κρύβουν δυστυχώς τον κίνδυνο το παιδί να έρθει σε επαφή με ενοχλητικά ζωύφια. Πως να αντιμετωπίσεις το τσίμπημα του κοριού ή του ψύλλου; Πως αφαιρείται το τσιμπούρι;


Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης συμβουλεύει:
Οι κοριοί είναι μικρά ζωύφια που τα συναντάμε στο εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο μπορούν να μεταφερθούν στο σπίτι και να φωλιάσουν στο κρεβάτι, το στρώμα ή αλλού.
Τα τσιμπήματα του είναι χαρακτηριστικά καθώς είναι σχεδόν αλυσιδωτά και συγκεντρώνονται σε ένα σημείο με απόσταση χιλιοστών το ένα από το άλλο. Προκαλούν φαγούρα, ερυθρότητα και έπαρμα και θυμίζουν εν μέρει τσιμπήματα κουνουπιού σε σειρά.
Η αντιμετώπιση γίνεται με αντισταμινικές κρέμες ή τοπικές αντιβιοτικές αλοιφές ενώ σε περίπτωση που παρουσιαστεί μόλυνση ενδέχεται να χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα.
Αν αντιληφθούμε την παρουσία κοριού στο σπίτι θα πρέπει να απομακρύνουμε το στρώμα, τα σκεπάσματα και τις μοκέτες, να τα τινάξουμε και να απολυμάνουμε το χώρο.
Οι ψύλλοι μεταφέρονται στον άνθρωπο συνήθως από τα ζώα (ειδικά τα σκυλιά) και η εξόντωση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί (και) στις καιρικές συνθήκες. Οι ψύλλοι συνηθίζουν να φωλιάζουν σε ρούχα, στα χνουδωτά παιχνίδια των παιδιών κτλ
Το τσίμπημα του μοιάζει με του κουνουπιού αλλά είναι μικρότερο σε έκταση και η αντιμετώπιση του γίνεται όπως του τσιμπήματος από κοριό.
Τα τσιμπούρια συνήθως “εγκαθίστανται” στα μη εκτεθειμένα σημεία του σώματος και προτιμούν τις πτυχές του δέρματος που τους επιτρέπουν να κρύβονται (π.χ τις μασχάλες). Τρέφονται όπως και τα υπόλοιπα παράσιτα με αίμα και το τσίμπημα του είναι σχετικά ανώδυνο. Συνήθως στην αρχή νομίζουμε πως πρόκειται για μικρή ελιά. Όσο το τσιμπούρι ρουφάει το αίμα η “ελιά” μεγαλώνει και έτσι αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη του παράσιτου.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται κατά την απομάκρυνση του από το δέρμα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αποκολληθεί το κεφάλι του τσιμπουριού ή άλλα τμήματα και να παραμείνουν στο δέρμα προκαλώντας κοκκίωμα και αυξάνοντας το ενδεχόμενο μόλυνσης.
Γι’ αυτό ιδανικά το τσιμπούρι θα πρέπει να απομακρύνεται από γιατρό. Στην περίπτωση ωστόσο που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, εμποτίζουμε με λάδι λίγο βαμβάκι, το τοποθετούμε πάνω στο τσιμπούρι, καλύπτουμε την περιοχή με ένα τραυμαπλάστ και το αφήνουμε για 2-3 μέρες.
Σε αυτό το διάστημα προκαλείται ασφυξία και το τσιμπούρι πεθαίνει ενώ το λάδι μαλακώνει το δέρμα και διευκολύνει την αφαίρεση του.

Read More

And More