“Δυσκολεύεται πολύ με τον βραδινό ύπνο…” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Έχω ένα μωρό 1,5 έτους το οποίο δυσκολεύεται πολύ με τον βραδινό ύπνο. Από τότε που άρχισαν τα δόντια έχει να κοιμηθεί ολόκληρο το βράδυ. Κλαίει και είναι πολύ ανήσυχο όλη τη νύχτα. Είναι δυνατόν όλα αυτά να οφείλονται στα δόντια και να κρατάει τόσους μήνες;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ευαγγελία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, μερικά παιδιά μέχρι να βγάλουν τα πρώτα δόντια ταλαιπωρούνται με πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως μέχρι να αποδώσουμε την αιτία του πόνου ή της ανησυχίας στα δόντια, θα ΠΡΕΠΕΙ πρώτα να αποκλείσουμε άλλους παράγοντες όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πείνα, σκουληκάκια στο έντερο και ψυχολογικούς παράγοντες, όπως ανασφάλεια και εφιάλτες. Αυτό θέλει καλή παρατηρητικότητα και κάποιες εξετάσεις. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω το παιδί μου 6 χρόνων με γρίπη τύπου Α. Έχει υψηλό πυρετό και βήχα. Μπορώ να του κάνω α… μάσκα;
Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το α… είναι ένα δυνατό φάρμακο, το οποίο ΜΠΟΡΕΙ να κάνει και ταχυκαρδία. Για αυτό όπως και όλα τα φάρμακα ΔΕΝ πρέπει να χορηγούνται αν δεν το έχει εξετάσει παιδίατρος. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας ασφάλειας για το όφελος του παιδιού. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη βλέννη που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στις κενώσεις του γιου μου. Είναι 11 ετών, λεπτός, με δυσανεξία στη λακτόζη. Πίνει γάλα χωρίς λακτόζη. Ωστόσο κάποιες φορές τον τελευταίο καιρό κι ενώ έχει πάει στην τουαλέτα, έχει ξανά την τάση, αλλά βγάζει μόνο λίγη βλέννη. Επίσης τον πονάει πολύ έντονα η κοιλιά του και παρουσιάζει φούσκωμα (όχι απαραίτητα την ίδια μέρα της κένωσης). Πριν 3 χρόνια λόγω του επαναλαμβανόμενου -όμως σχετικά ήπιου πόνου, του είχαν κάνει γαστροσκόπηση που ήταν καλή, και μετά διέγνωσαν τη δυσανεξία. Είχαν προτείνει και κολονοσκόπηση αλλά ήταν αδύνατον να πιει το υγρό που απαιτείται. Σας παρακαλώ πείτε μου την άποψη σας γιατί ανησυχώ πολύ. Σας ευχαριστώ.
Αγγελική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, είμαι της γνώμης ότι ΠΡΕΠΕΙ να εξαντλήσετε τις εξετάσεις που απαιτούνται για να μπει σωστή διάγνωση. Μόνο τότε θα βοηθήσεις το παιδί σου. Πάντως σκεφτείτε και την περίπτωση να έχει σκουληκάκια στο έντερό του. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ένα μωρό κοριτσάκι 4,5 μηνών. Θηλάζω αποκλειστικά και είναι 8 κιλά και περίπου 65 πόντους. Από την αρχή είναι πολύ δύσκολη με τον ύπνο της και λόγω κολικών και παλινδρόμησης καταλήξαμε να την κοιμίζουμε και να την έχουμε μέρα νύχτα αγκαλιά σε βάρδιες με τον άντρα μου. Γύρω στους 3 μήνες ξεκίνησε να μένει το βράδυ στο λίκνο της με 3-4 αφυπνίσεις για φαγητό αγκαλιά κ.λ.π.. Αυτό πήγαινε καλά για 2-3 εβδομάδες και μετά από τότε ξαφνικά σταμάτησε να κοιμάται στο λίκνο της και με το που την ακουμπήσω έστω και κοιμισμένη ξυπνάει και προσπαθεί να σηκωθεί σε καθιστή θέση με αποτέλεσμα να τρώει τούμπες και να μπουρδουκλώνεται. Θα φτιάξει ποτέ ο ύπνος της και θα κοιμηθεί ξανά στο λίκνο της χωρίς πολλά κλάματα;
Νικολέττα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί καούρες και τσουξίματα στον οισοφάγο και για αυτό το μωρό σου προτιμάει την όρθια θέση ώστε το γάλα να μην παλινδρομεί από το στομάχι προς τα πάνω στον οισοφάγο. Μετά όμως αναπόφευκτα έρχεται η συνήθεια της αγκαλιάς. Για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός θα πρέπει να γίνει ένα ΚΑΛΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ οισοφάγου – στομάχου και μετά να δοθεί ειδικό γάλα αντιαναγωγικό (αν φυσικά δεν θηλάζει) και ένα ειδικό σιρόπι για την παλινδρόμηση. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ. Ταλαιπωρούμαι εδώ και πάρα πολύ καιρό με τον βήχα της κόρης μου, 19 μηνών. Είχε περάσει βρογχιολίτιδα μαζί με αμυγδαλές, πήρε αντιβίωση, πήγαινε πολύ καλά και πριν 1 βδομάδα είχε πάλι φλέμματα και βήχα χωρίς ακροαστικά. Η παιδίατρος μας έδωσε 2 μέρες s… γιατί φοβήθηκε για λαρυγγίτιδα από κάτι που άκουσε. Μετά τις 2 μέρες που την ακροάστηκε ξανά είπε πως πάει καλύτερα και να συνεχίσουμε τις εισπνοές a… και f…, τις όποιες κάνουμε από όταν ήταν άρρωστη ωστόσο και καθάρισμα μύτης. Έχουν περάσει κάποιες μέρες και ο βήχας παραμένει, το παιδί δεν μπορεί να κάνει εμετό τα φλέμματα. Τι με συμβουλεύετε να κάνω. Έχω απελπιστεί.
Αμαλία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, είναι πολλές οι αιτίες του βήχα και για αυτό θέλει περαιτέρω διερεύνηση. Δηλαδή ΜΠΟΡΕΙ να πρόκειται για αλλεργία, ξένο σώμα που έχει καταπιεί στο αναπνευστικό, θυροειδοπάθεια κ.λ.π. Για αυτό αφού η κατάσταση παρατείνεται θα ΠΡΕΠΕΙ να γίνει ένας γενικότερος έλεγχος εργαστηριακός και αλλεργιολογικός ώστε αφού γίνει η σωστή διάγνωση να δοθεί και η σωστή θεραπεία. 

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More