“Είναι 23 μηνών και δεν μιλάει ακόμη.” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

“Έχω ένα αγοράκι 23 μηνών και δεν μιλάει ακόμη.” “Κάθε φορά που μπαίνει στη θάλασσα παραπονιέται ότι τσούζει.” “Έχω ένα αγοράκι που είναι 2,5 χρόνων και δεν έχουμε βγάλει πάντα ακόμα.”

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις κι εσύ να στείλεις την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 23 μηνών και δεν μιλάει ακόμη, αλλά κάποιες λέξεις που του λέμε προσπαθεί να τις επαναλάβει αλλά όχι πάντα. Το θέμα μου είναι άλλο όμως. Είναι το εξής: όταν βγαίνουμε έξω κολλάει στις πινακίδες που είναι στον δρόμο και θέλει να πηγαίνουμε εκεί και να τις βλέπει και προσπαθώ να τον αποσπώ φωνάζοντάς τον ή να τον κάνω να παίξουμε με αλλά παιχνίδια. Κάποιες φορές το πετυχαίνω αλλά κάποιες φορές κλαίει και δεν θέλει να τον πάρω από εκεί. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είναι πρόβλημα αυτό που κάνει και τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ πολύ!
Έφη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όμως η σύγχρονη αναπτυξιακή παιδιατρική λέει ότι αν ένα παιδί μετά τα δύο χρόνια δεν λέει μικρές προτάσεις με δύο ή τρεις λέξεις, θα πρέπει να εξετασθεί από κάποιον ειδικό παιδίατρο αναπτύξιολογο. Επίσης, η εμμονή που έχει με τις πινακίδες σε πρώτη φάση δεν εμπνέει ανησυχία, όμως μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξή του. Επίσης, αν ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό, τότε μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει να δείτε μεγάλη πρόοδο στην ομιλία του.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα κ. Μαζάνη κι ευχαριστούμε πολύ για το πολύτιμο έργο σας.
Θα ήθελα να μου πείτε πόσος καιρός πρέπει να περάσει μετά το εμβόλιο v… ώστε να κάνουμε εξετάσεις αίματος στο παιδί και να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουν επηρεαστεί κάποιες τιμές λόγω του εμβολίου;
Σας ευχαριστώ
Γιάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, μου κάνει εντύπωση αυτή η σπάνια ερώτησή σου. Γενικά δεν επηρεάζονται οι εξετάσεις μετά από οποιοδήποτε εμβόλιο. Μερικές φορές λόγω αντίδρασης του ανοσοποιητικού μπορεί να αυξάνονται οι τρανσαμινάσες χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί πρόβλημα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω μια κόρη 9 ετών. Κάθε φορά που μπαίνει στη θάλασσα (μόνο τότε) παραπονιέται ότι την τσούζει το “πουλάκι” της. Έχω απευθυνθεί στον παιδίατρό μας, έχει εξεταστεί αλλά δεν έχει βρεθεί λύση. Έχετε να μου προτείνετε κάτι;
Σας ευχαριστώ
Βάσω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, μπορεί να είναι ψυχολογικό ή να αισθάνεται τάση για ούρηση επειδή το νερό είναι κρύο και δεν μπορεί να το εκφράσει αλλιώς. Δοκιμάστε να κάνει μπάνιο σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό ή σε πισίνα για να δείτε αν θα έχει την ίδια αντίδραση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι… Έχω ένα αγοράκι που είναι 2,5 χρόνων και δεν έχουμε βγάλει πάντα ακόμα. Όταν του λες να πάει να κάνει κακά στη λεκάνη, ανεβαίνει στο σκαλάκι και κάθεται στο παιδικό πλαστικό λεκάνης και όταν πας να του κατεβάσεις το παντελόνι δεν θέλει και το κρατάει να μην το κατεβάσουμε. Σαν παιδί είναι πολύ έξυπνος και όλα τα καταλαβαίνει. Το πρόβλημά μου είναι να μάθω αν πρέπει να τον μάθω τώρα ή δεν είναι έτοιμος για να μάθει να τα κάνει στην τουαλέτα. Τι πρέπει να κάνω; Και σου λέει ότι έκανε κακά και τον ρωτάει που κάνει κακά και δείχνει ότι κάνει πίσω στην πάνα.
Εβελίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Μην ανησυχείς. Θέλει ακόμη λίγο χρόνο διότι δεν έχουν ωριμάσει επαρκώς οι σφιγκτήρες του. Μην το πιέζεις. Μια μεταβατική περίοδος είναι. Να τον αφήνεις να αφοδεύει μέσα στην πάνα του, αλλά καθισμένος στη λεκάνη. Όταν θα μάθει αυτήν τη διαδικασία τότε θα βγάλει και την πάνα.

Αν θέλεις κι εσύ να στείλεις την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

Read More

And More