“Είναι πολύ λαίμαργος…” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αγαπητέ γιατρέ, το μωράκι μου -σχεδόν 6 μηνών- πριν κοιμηθεί κάνει ένα τρέμουλο δευτερόλεπτων στο κεφάλι μεμονωμένα, ενώ είναι ξύπνια ακόμη, αλλά νυστάζει εμφανώς. Μετά από λίγο την παίρνει ο ύπνος. Δεν το κάνει ούτε στον ύπνο της ούτε στην υπόλοιπη διάρκεια της μέρας. Δεν χάνει το βλέμμα της ούτε γυρίζει το μάτι. Δεν το έκανε ποτέ πριν. Στηρίζει το κεφαλάκι της ήδη από τον 3ο μήνα και είχε πολύ καλό έλεγχο του αυχένα της γενικά. Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση και τη προσοχή.
Ξανθή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, το πιθανότερο από όλα είναι να πρόκειται για καλοήθεις μυοκλονικές εκτινάξεις λίγα δευτερόλεπτα πριν χαλαρώσει για ύπνο, δηλαδή το μυικό σύστημα βρίσκεται μεταξύ ξύπνιου και ύπνου. Θα ήταν χρήσιμο να το γράψεις σε βίντεο και να το δείξεις σε έναν παιδίατρο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 48 ημερών, τρώει γάλα φόρμουλα αντιαναγωγικό της n…. Είναι πολύ λαίμαργος. Ενεργείται κάθε 2 μέρες. Ζορίζεται, συνεχίζει να έχει αναγωγές, του δίνω και τις σταγόνες b…. Τρώει 1 λίτρο γάλα το 24ωρο. Η ερώτηση μου είναι μήπως φταίει η τόσο μεγάλη ποσότητα γάλακτος που το μωρό μου έχει αναγωγές και δυσκοιλιότητα. Επίσης, έχει αρκετή μύξα, νομίζω ότι είναι από το γάλα που ανεβαίνει. Φοβάμαι. Τι προτείνετε να κάνω;
Χρυσούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, δεν ξέρω που ζείτε και πόσο εύκολο είναι να κάνετε ένα ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ οισοφάγου στομάχου. Μόνο έτσι θα διαπιστώσετε αν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτός από το αντιαναγωγικό γάλα θα χρειαστεί να πάρει και ένα ειδικό αντιαναγωγικό σιρόπι. Το μόνο σχετικά δύσκολο είναι να γίνει το υπερηχογράφημα από ειδικό και έμπειρο ακτινολόγο για παιδιά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 32 μηνών και τρώει ακόμα λιωμένα φαγητά και κρέμες. Τρώει μπισκότα, κριτσίνια, πατατάκια και γλυκά, αλλά στο φαγητό φοβάται. Τι μπορώ να κάνω να τον πείσω να φάει;
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι μάλλον σε χειρίζεται και είναι ένας μικρός τεμπέλης. Όλα αυτά που περιγράφεις ότι τρώει είναι πολύ δυσκολότερα από το λιωμένο φαγητό. Δοκίμασε να του δώσεις το φαγητό λιγότερο λιωμένο, μήπως και το θέλει πιο στερεά. Επίσης, δοκίμασε να του το δώσεις με το χέρι και όχι με κουταλάκι.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 5 ετών. Για περίπου 15 μέρες έκανε παράπονο για πόνο στην κοιλιά που ερχόταν κι έφευγε σύντομα μέσα στην ημέρα. Κάναμε υπέρηχο και διαγνώστηκε μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα. Έχουν περάσει 10 μέρες ακόμα από τη διάγνωση και συνεχίζει να πονά. Πρέπει να γίνουν κάποιες περαιτέρω εξετάσεις; Είναι πάλι πόνος που φεύγει σύντομα, εκτός από το βράδυ που κρατά παραπάνω ώρα, μέχρι που κοιμάται για να ησυχάσει.
Ευχαριστώ,
Στέλλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, η μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα μπορεί να έχει συμπτώματα ακόμη και βδομάδες. Μάλιστα παλιότερα που δεν υπήρχαν υπερηχογραφήματα, μερικά παιδιά τα χειρουργούσαν με τον φόβο σκωληκοειδίτιδας. Τώρα πια με τα υπερηχογραφήματα γίνεται σωστή διάγνωση και θέλει υπομονή. Πρόκειται για μια ίωση των αδένων της κοιλιάς. Παρόλα αυτά, όμως, σπανίως μπορεί να γίνει επιπλοκή της μεσεντεριου λεμφαδενίτιδας και να γίνει σκωληκοειδίτιδα. Για αυτό ΚΑΛΟ θα ήταν και εφόσον συνεχίζονται τα συμπτώματα να γίνει ένα καινούριο υπερηχογράφημα.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More