“Έκανε το αντιγριπικό εμβόλιο και μετά από 4 μέρες ξεκίνησε πυρετό.” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ μου. Θέλω να κάνω μια ερώτηση. Ο γιος μου 5 χρόνων έκανε το αντιγριπικό εμβόλιο και μετά από 4 μέρες ξεκίνησε πυρετό και δυνατό πονοκέφαλο. Είναι δυνατόν να είναι παρενέργειες του εμβολίου; Τεστ κόβιντ και γρίπης έκανε προληπτικά. Χρειάζεται να προσέξουμε κάτι; 
Γιάννης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ φίλε, συνήθως ο πυρετός από εμβολιασμό τοποθετείται μέσα στα επόμενα 2 εικοσιτετράωρα. Μόνο το εμβόλιο MMR, δηλαδή της ιλαράς ευθαρσώς παρωρίτιδας μπορεί να κάνει πυρετό μέσα στις επόμενες 15 μέρες. Μάλλον, λοιπόν, δεν είναι από το εμβόλιο αλλά από κάποια άλλη αιτία.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα σας. Συγνώμη για την ενόχληση αλλά είμαι πολύ προβληματισμένη! Έχω ένα μωράκι ενός έτους, πίνει και τρώει κανονικά όλα τα φαγητά της και το γάλα της. Ξαφνικά έχει δύο εβδομάδες που κάνει διάρροια! Η παιδίατρος μας μας είπε να φτιάξουμε τη διατροφή της και να της δώσουμε κάτι προβιοτικές σταγόνες αλλά δεν είδα αλλαγή. Της έκοψα τελείως το γάλα και είδα διαφορά. Εκεί που πήγαινε καλύτερα, επειδή βαρέθηκε να τρώει συνέχεια ρύζι και κοτόπουλο, της έδωσα μπισκότοκρεμα του εμπορίου και πάλι τα ίδια! Από την εμπειρία σας τι μπορεί να φταίει;
Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει κάποια εξέταση;
Σας ευχαριστώ πολύ,
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι κάποια ίωση και το αντιμετωπίζουμε με διατροφή και προβιοτικά, όπως έκανες σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σου. Από εκεί και μετά, αν δεν βελτιώνεται υπάρχουν κι άλλες σκέψεις. Για παράδειγμα μια αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα, κάποια άλλη λοίμωξη του πεπτικού συστήματος και για αυτό μπορεί να χρειαστούν ειδικές ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ αίματος, ούρων, καλλιέργεια κοπράνων κ.λ.π.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν 8 ετών και διαπίστωσα την παρουσία λευκών τριχών στην κορυφή του κεφαλιού (3-4). Το κορίτσι έχει μαύρα μαλλιά με σταρένιο δέρμα. Θα ήθελα τη βοήθεια σας.
Ευχαριστώ,
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, η εμφάνιση λευκών τριχών στο κεφάλι ενός παιδιού είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και τις περισσότερες φορές δεν είναι παθολογικό. Καθώς πρόκειται για κάποιο αποχρωματισμό των συγκεκριμένων τριχών. Αν όμως διαπιστώσετε ότι οι λευκές τρίχες πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό, τότε θα πρέπει να το δει ένας δερματολόγος για παιδιά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Έχω ένα δίχρονο κορίτσι. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι στο παιδί ώστε να έχει πειθαρχία και να γίνει ένας σωστός άνθρωπος αργότερα.
Ευχαριστώ,
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, χρησιμοποιείς δύο λέξεις επικίνδυνες: πειθαρχία και σωστός άνθρωπος. Χρειάζεται πολύ κουβέντα για το τι ακριβώς θέλεις από το παιδί σου και για το αν αυτό που θέλεις είναι ΣΩΣΤΟ για την ανάπτυξη ενός υγιούς σύγχρονου ανθρώπου. Για τόσο σοβαρά θέματα θα πρέπει να μιλήσεις με ειδικούς ψυχολόγους, κοινωνιολόγους κ.λ.π.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More