Έστειλες την απορία σου; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα σας! Η κορούλα μου είναι 25 μηνών και σε αναπτυξιολόγο που την έχουνε πάει πριν 6 μήνες μας έκανε λόγο για σφαιρική αναπτυξιακή καθυστέρηση .Η ομιλία της είναι μπαμπαλίσματα εκτός από καμιά 10αριά λεξούλες που πού και πού τις λέει. Οδηγίες απλές ακολουθεί εδώ και τρεις μήνες, κάνει μίμηση, δείχνει, είναι κοινωνική, παίζει μαζί μας και προσεγγίζει άλλα παιδάκια. Στο φαγητό της δυσκολευόμαστε, μόνο με παιχνίδια ή δυστυχώς παιδικά στην τηλεόραση. Τρώει τροφές χωρίς να τις λιώνουμε. Δεν υπάρχει διάλογος, όπως παραδείγματος χάρη να μας απαντήσει ναι ή όχι σε κάτι που την ρωτάμε, μας τραβάει για να μας δείξει αυτό που θέλει. Η αναπτυξιολόγος πρόσφατα την βρήκε βελτιωμένη και της έγραψε εκτός από εργοθεραπεία που έκανε 1 φορά την εβδομάδα και λογοθεραπεία. Συνέστησε 4 φορές συνολικά κι από τις δυο θεραπείες την εβδομάδα, αλλά δεν μπορούμε οικονομικά να ανταπεξέλθουμε και θα το προσπαθήσουμε έστω τρεις φορές (δύο έργο και μία λόγο). Ανησυχώ πάρα πολύ για την πρόοδο της αν θα φτάσει τα άλλα παιδάκια ή αν όλο αυτό δείξει νοητική υστέρηση. Στεναχωριέμαι που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε όπως άλλα δίχρονα παιδάκια παρά μόνο με μπαμπαλίσματα και να μας δείχνει ό,τι θέλει. Θα ήθελα την γνώμη σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, υποθέτω ότι το μωρό σου έχει γεννηθεί φυσιολογικά και όχι πρόωρα, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα πρόωρα έχουν μια μικρή καθυστέρηση τα πρώτα χρόνια. Από αυτά που περιγράφεις, τα πράγματα δεν είναι απελπιστικά. Χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Νομίζω ότι την έχετε χαϊδεμένη και δεν την έχετε αφήσει εγκαίρως να ανεξαρτητοποιηθεί. Το καλύτερο από όλα θα ήταν να ξεκινήσει παιδικό σταθμό, διότι εκεί θα συναναστραφεί με παιδιά της ηλικίας της και θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί τους. Οι εργοθεραπείες είναι καλές, αλλά καλό θα ήταν να μάθετε και εσείς να κάνετε πράγματα στο σπίτι, ώστε να ασκείται περισσότερες ώρες.

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ γιατρέ, έχω έναν εγγονό ενός έτους και θα ήθελα να σας ρωτήσω ένα πρέπει να τρώει αβγό κάθε μέρα και αν είναι επιβαρυντικό για τη χοληστερίνη του. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή γιαγιά, αν δεν υπάρχει κάποιο γνωστό πρόβλημα στο μωρό, η σύσταση είναι να τρώει ένα αυγό μέρα παρά μέρα, δηλαδή 3-4 αυγά την βδομάδα.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα! Η κόρη μου είναι 8μιση μηνών. Όλοι μας λένε ότι έχει αργήσει να μπουσουλίσει και να σηκωθεί. Είναι το πρώτο μας παιδάκι. Να σημειώσω ότι από 6 μηνών βγάζει φωνήματα, όπως μαμαμα μπαμπαμπα ,Τατατατα, ντανταντα, και πρόσφατα, γιαγιαγια. Δουλεύει πολύ καλά τα χέρια της. Από 4 μηνών περνούσε αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο. Πλέον, από 6μιση μηνών, πιάνει και την τροφή μόνη της με τα δύο της δάκτυλα, και στα δύο χέρια και το βάζει κανονικά στο στόμα. Το κρατάω στο χέρι μου και το παίρνει από το χέρι μου. Μου δίνει τα παιχνίδια της να τα βάλω στο στόμα μου. Γελάει συνέχεια και πολύ και έχει πάρα πολύ καλή αντίληψη του χώρου και του ήχου. Κάνει παλαμάκια από 6 μηνών, κουπεπε, πάθω κουλουράκια, και πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε να κουνιέται όπως εμείς όταν τραγουδάμε. Τα γράφω όλα αυτά για να καταλάβετε τη συνολική της εικόνα. Είναι ένα καλόβολο μωρό από την πρώτη στιγμή, καθόλου γκρινιάρικο και πολύ στοργικό. Πρέπει να πάμε σε κάποιον ειδικό να δει για ποιο λόγο δε μπουσουλάει; Εγώ θεωρώ πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Επίσης, δε θέλει να στηριχτεί στα πόδια της όταν τη σηκώνουμε εμείς. Τα πατάει για λίγο και τα μαζεύει γρήγορα. Ευχαριστώ πολύ. Να σημειώσω ότι στέκεται στον ποπό της από 5μιση μηνών χωρίς υποστήριξη. Τι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όλα αυτά που περιγράφεις είναι πολύ καλά και δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς. Άλλα παιδάκια δεν κάνουν τόσα πολλά που κάνει το μωρό σου. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να μπουσουλάει. Πολλά μωρά δεν μπουσουλάνε, αλλά ξαφνικά σηκώνονται και πιάνονται από έπιπλο σε έπιπλο. Επίσης, πολλά μωρά μπουσουλάνε προς τα πίσω. Δηλαδή, θέλω να σου πω, ότι το μπουσούλημα δεν είναι καθοριστικός δείκτης εξέλιξης, όταν το μωρό κάνει τόσα πολλά που κάνει το δικό σου.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, έχω μια κόρη που είναι τώρα 11 χρονών. Το πρόβλημα έγκειται στην σωματική της ανάπτυξη καθώς το ύψος είναι μόλις 130 cm. Έχουμε δει παιδοενδοκρινολόγους, κάποιοι μας μίλησαν για αναστολή εφηβείας(δεν έχει μπει ακόμη στην εφηβεία) και χορήγηση αυξητικής ορμόνης. Να σημειώσω πως και το δικό μου ύψος είναι 1,53 και του πατέρα της 1,76.Ποια είναι η άποψη σας; Να δώσω αυξητική ορμόνη στο παιδί; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης πραγματοποιείται μετα από ειδικές εξετάσεις που έχουν δείξει ότι το παιδί είναι παθολογικά κοντά και η αυξητική ορμόνη θα το βοηθήσει. Αν είναι φυσιολογικά κοντό, λόγω ύψους των γονιών ή κάτι άλλο, τότε δεν είναι απαραίτητο να χορηγηθεί η αυξητική ορμόνη.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι 26 μηνών και την τελευταία εβδομάδα έχεις αρχίσει να ξύνετε στη μύτη τα αυτιά τα μάτια και τα μαλλιά. Της έδωσα xozal, αλλά πάλι τα ίδια. Την ενοχλεί όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συμβουλής παιδιάτρου. Όπως μου τα περιγράφεις μπορεί να είναι μια μορφή αλλεργίας, αλλά μόνο μια εξέταση από γιατρό θα μπορούσε να βάλει την διάγνωση και την σωστή αντιμετώπιση.

 

Read More

And More