Έστειλες την απορία σου; Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κ. Μαζάνη! Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών, το οποίο έπινε γάλα φόρμουλας (humana 1) και κάναμε την αλλαγή στο νούμερο 2. Όμως, εδώ και καιρό, έχει αρχίσει να το κόβει και να μη θέλει να το πιει. Από ποια ηλικία μπορώ να του δώσω φρέσκο ή κάποιο άλλο σε υγρή μορφή;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η επίσημη θέση της παιδιατρικής είναι ότι τα παιδιά μέχρι 12 μηνών πίνουν το νούμερο 2 σε υγρή μορφή ή σκόνη και απο τους 12 μήνες μέχρι 3 χρονών, το νούμερο 3, πάλι σε υγρή ή σκόνη μορφή. Τα λεγόμενα “φρέσκα” γάλατα, τα δίνουμε μετά την ηλικία των 3 χρόνων. Επομένως, σου προτείνω να δοκιμάσεις μερικά γάλατα 2ης βρεφικής ηλικίας, μέχρι να δεις ποια γεύση θα του αρέσει περισσότερο.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 5 ετών, μόλις τα έκλεισε, έχω παρατηρήσει πως τώρα το καλοκαίρι ο ιδρώτας της μυρίζει όπως των ενηλίκων. Θεωρείται κάτι φυσιολογικό αυτό για την ηλικία αυτή ή μήπως θα έπρεπε να γίνουν κάποιες εξετάσεις. Ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το φαινόμενο αυτό έχει τη ρίζα του στον ιδρώτα. Εξαιτίας του αναπτύσσονται δερματικοί μύκητες και για αυτό μυρίζει η περιοχή. Η συμβουλή μου είναι συνηθέστερο πλύσιμο και καλύτερο στέγνωμα της περιοχής.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω από ποια ηλικία μπορώ να δώσω παγωτό στο παιδί μου. Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το παγωτό θα το θεωρείς ότι είναι ένα κανονικό γλυκό. Επομένως, θα το χειριστείς σαν ένα οποιοδήποτε γλυκό. Δηλαδή θα το αποφύγεις! Από κει και πέρα, αν το πρώτο σενάριο δεν είναι εφικτό, όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση, ίσως λίγο πιο γενική… Η κόρη μου είναι 4 ετών και το τελευταίο διάστημα “κλείνει” η φωνή της πολυ συχνά. Είναι σαν βραχνή, για να είμαι ακριβής. Χρειάζεται να το ψάξω; Αν ναι, σε τι ειδικότητα να απευθυνθώ; Σας ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα πρέπει πρώτα να εντοπίσεις σε τι είναι ευαίσθητη. Δηλαδή, μήπως φωνάζει ή μήπως βρίσκεται σε χώρο που κλιματίζονται με κρύο αέρα ή πίνει κρύο νερό και άλλα. Η ειδικότητα που θα πρέπει να επισκεφτείς είναι ένας ωτορινολαρυγγολόγος για παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Ο γιος μου είναι 11 ετών και έκανε αιματολογικές εξετάσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν του βρήκαν κάτι. Χρειάζεται να κάνει και φέτος μετά τις διακοπές;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν θα ήταν άσχημο αν μια φορά τον χρόνο έκανε ένα μικρό τσεκ απ. Επίσης, καλό θα ήταν να τον δει και ένας οφθαλμίατρος, οδοντίατρος και καρδιολόγος.

 

Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

 

Read More

And More