Εσύ τι απορία έχεις; Ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, είναι εδώ για να σου την λύσει

Εσύ τι απορία έχεις; Ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, είναι εδώ για να σου την λύσει | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα αγοράκι οκτώ μηνών. Από τους πρώτους ένα-δύο μήνες άρχισε να έχει αρκετά έντονες φλέβες στο κεφαλάκι του, στο μέτωπο συγκεκριμένα. Αυτή την περίοδο είναι αρκετά έντονες, ιδιαίτερα στο επάνω μέρος της μύτης, ανάμεσα στα φρύδια. Είναι κάτι ανησυχητικό; Να σημειώσω πως και το άλλο παιδί μου έχει έντονες φλέβες κάτω από τα μάτια και γενικά είμαστε πολύ ανοιχτόχρωμοι στο δέρμα αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο. Απλά δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στο μέτωπο και ανησυχώ λιγάκι. Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αφού το χρώμα του δέρματος είναι αρκετό ανοιχτό, δικαιολογείται να φαίνονται οι επιφανειακές φλεβίτσες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς βρίσκονται παντού, σε όλη την επιφάνεια του δέρματος και επομένως και στην μύτη. Γενικά, καθώς θα μεγαλώνει και το δέρμα του θα σκουραίνει, τότε δεν θα φαίνονται οπός τώρα.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, έχω ένα αγοράκι τριών μηνών. Έχει χαλινό, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω αν είναι κοντός. Έχω μιλήσει με κάποιον ειδικό για το θέμα αυτό, αλλά μου είπε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να το κόψουμε και ότι αυτό κόβεται σε ηλικία 11 με 12 μηνών. Εγώ, όμως, βλέπω ότι το μωρό μου δυσκολεύεται να καταπίνει το σάλιο, ενώ θέλει να βγάλει την γλώσσα του προς τα έξω και δεν μπορεί. Ποια είναι η συμβουλή σας;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, όπως τα περιγράφεις, δίνεις την εντύπωση ότι ο χαλινός είναι αρκετά κοντός, αφού δυσκολεύεται να βγάλει και την γλώσσα. Αν είναι έτσι, τότε ο χαλινός μπορεί να κοπεί ακόμη και μέσα στο μαιευτήριο. Συνήθως, αποφεύγουμε να τον κόψουμε μετά τους 12 μήνες, διότι σκληραίνει και ενώ τώρα μπορεί να κοπεί χωρίς νάρκωση και χωρίς ράμματα, μετά θα χρειαστεί να γίνουν και τα δύο. Σε συμβουλεύω να το εκτιμήσει ένας χειρουργός για παιδιά ή ένας ωτορινολαρυγγολόγος για παιδιά. Αυτές οι δυο ειδικότητες είναι πιο έμπειρες σε αυτά τα θέματα και έτσι κι αλλιώς ένας από αυτούς θα πρέπει να τον κόψει.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα! Έχω δύο γιους 16 και επτά ετών. Πριν από ένα μήνα τους έκανα το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, αλλά με έχουν φοβίσει πολύ ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες, μέχρι και καρκίνο. Έχω αγχωθεί πάρα πολύ και δεν ξέρω αν έπραξα σωστά ή όχι. Εσείς τι γνώμη έχετε;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αυτά που σου είπαν είναι ανοησίες. Πρόκειται για αμαθείς και παραπληροφορημένους από τα fake news. Έκανες πολύ καλά που προστατεύεις τα παιδιά σου από τον μηνιγγιτιδόκκοκο Β και να κάνεις και την δεύτερη δόση. Και να έχεις την συνείδησή σου ήσυχη, ότι έκανες το καθήκον σου για το μέλλον των παιδιών σου.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι που έκλεισε τα τρία χρόνια του τον Οκτώβρη και τότε κόψαμε και την πάνα. Ενώ με τα τσίσα πήγε πολύ καλά και γρήγορα κόψαμε και την βραδινή πάνα, με τα κακά έχουμε πρόβλημα. Τα κάνει πάνω της ή κάνει λίγο πάνω της και μετά τρέχει στο γιογιό. Δεν δείχνει καμία διάθεση να το αλλάξει αυτό ό,τι κι αν κάνουμε. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μην ανησυχείς. Το μωρό σου ακόμη είναι λίγο ανώριμο για να ελέγξει πλήρως τους σφιγκτήρες του. Θέλει ακόμη λίγο χρόνο. Μην το πιέζεις. Διακριτικά να το βοηθάς και θα δεις ότι πολύ σύντομα θα ελέγχει και τα κακά του.

 

⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα κοριτσάκι πέντε μηνών που θηλάζει αποκλειστικά από την αρχή. Γεννήθηκε 2930 γραμμάρια και έπαιρνε πολύ ικανοποιητικό βάρος έως τον τέταρτο μήνα. Ξαφνικά, τον τέταρτο μήνα πήρε μόνο 400 γραμμάρια και αυτό τον μηνά μόνο 300 γραμμάρια. Το παράδοξο είναι ότι τρώει ανά δίωρο ακόμη. Τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ ανήσυχη και στον ύπνο. Τινάζεται σαν τόξο, κλαίει και πεινάει διαρκώς. Της ξεκινήσαμε σιρόπι για τον οισοφάγο, αλλά η αναστάτωση συνεχίζεται. Κανείς δεν μου απαντά τι έχει το παιδί μου και έχω εξαντληθεί.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, θα πρέπει καταρχάς να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά από τρεις ώρες νηστείας σε ένα έμπειρο υπερηχογραφιστή για παιδιά. Αν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τότε βάσει του αριθμού των αναγωγών θα χορηγήσεις την σωστή ποσότητα του φαρμάκου epadoren που είναι αντιαναγωγικό. Υπόψιν ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία είναι εκ γενετής, γύρω στον τέταρτο με πέμπτο μήνα επιδεινώνεται και μετά τον έκτο μήνα αρχίζει να βελτιώνεται.

 

⇒ Ερώτηση:
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αναφορικά με την θέρμανση του δωματίου όπου θα βρίσκεται το βρέφος. Μένουμε σε ένα διαμέρισμα παλαιότητας με προβλήματα μόνωσης, αλλά και έλλειψη ικανοποιητικής κεντρικής θέρμανσης (το καλοριφέρ λειτουργεί μόνο τρεις ώρες την ημέρα). Με ποιο μέσο θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την θέρμανση, χωρίς πρόβλημα για το βρέφος που περιμένουμε σε λίγες ημέρες; Εμείς τώρα χρησιμοποιούμε μία σόμπα που λειτουργεί με καύσιμο την κηροζίνη (βελτιωμένης σύνθεσης για να μην αφήνει μυρωδιά). Διαθέτει κι ένα μικρό ανεμιστηράκι που διαχέει την θερμότητα. Παρακαλώ για την άμεση απάντηση σας δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και καθώς η πληροφόρηση που λαμβάνουμε είναι συγκεχυμένη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς ένα είναι το σίγουρο: δεν πρέπει να έχετε θέρμανση με εκπομπή ζεστού αέρα, όπως air condition και αερόθερμα. Τα ηλεκτρικά σώματα και οι ηλεκτρικές σόμπες είναι τα πιο κατάλληλα.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more