Το εβδομαδιαίο ραντεβού σας με τον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη έφτασε ξανά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα τη γνώμη και τη συμβουλή σας σχετικά με την αντιμετώπιση του ήλιου τώρα το καλοκαίρι. Είχα διαβάσει το σχετικό άρθρο σας για το πόσο σημαντική είναι η προστασία των παιδιών από τον ήλιο. Θα ήθελα, ωστόσο, να ρωτήσω τι γίνεται με το θέμα της βιταμίνη; D; Ισχύει ότι για να έχει επαρκή κάλυψη ένα παιδί θα πρέπει να εκτίθεται 20 λεπτά σε ώρες με επικίνδυνη ακτινοβολία (12:00-17:00) και με ακάλυπτα τα 2/3 του σώματός του; Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες για την προστασία από τον ήλιο; Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, όμως τα παιδιά με έλλειψη βιταμίνης D έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Πώς θα μας συμβουλεύατε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα; Σας ευχαριστώ θερμά.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το θέμα αυτό είναι αρκετά καινούργιο και γι’ αυτό ακόμα βρίσκεται σε διερεύνηση για νέες οδηγίες. Καλό είναι ένα παιδί να εκτίθεται στον ήλιο για κάποια λεπτά την ημέρα, όμως δεν είναι ακόμα προσδιορισμένος ο χρόνος, ανάλογα με την ηλικία, τον όγκο και την επιφάνεια του σώματος, το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται (βουνό ή θάλασσα) και άλλους παράγοντες. Το κάθε σώμα αντέχει διαφορετικά την έκθεση στον ήλιο. Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει ένα “στάνταρ”, θα πρέπει να προσέχουμε διότι η μειωμένη βιταμίνη D μπορεί να βελτιωθεί με την χορήγησή της από το στόμα, ενώ η βλαβερή ακτινοβολία είναι μη αναστρέψιμη και πολύ επικίνδυνη.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κ. Μαζάνη, θα ήθελα τη βοήθειά σας για το μωρό μου. Ο γιος μου γεννήθηκε 40 εβδομάδων και τριών ημερών, στα 3,320 κιλά, με περίμετρο κεφαλιού 33 cm και ύψος 54 cm. Ζω στο εξωτερικό και κάθε δύο με τρεις εβδομάδες τον πηγαίνω για ζύγισμα. Θηλάζει αποκλειστικά και το βάρος του είναι σταδιακά αυξανόμενο. Είναι πεντέμισι μηνών και σύμφωνα με τις χθεσινές μετρήσεις είναι 6,860 κιλά, με περίμετρο κεφαλιού 41-41,5 cm και ύψος 70-71 cm. Θα ήθελα, σας παρακαλώ, να μου πείτε αν σύμφωνα με τις μετρήσεις η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική, ειδικά για το κεφάλι του. Εμφανισιακά το κεφαλάκι του φαίνεται μικρό και συγκριτικά με άλλα παιδιά της ηλικίας του, αλλά δεν μοιάζει δυσανάλογο του σώματος του. Να υπογραμμίσω ότι και εγώ, αλλά και μέλη της οικογένειάς μου και του συζύγου μου, έχουμε σχετικά μικρό κεφάλι, αλλά όχι δυσανάλογο με το σώμα μας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα σωματομετρικά του μωρού σου φαίνονται φυσιολογικά. Ένα παιδί στους πέντε μήνες της ζωής του θα πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε, πράγμα που το δικός σου το έχει καλύψει. Επίσης, στους πρώτους 12 μήνες, το κεφάλι του πρέπει να πάρει 12 πόντους και το ύψος του 20-22 πόντους. Άρα δεν πρέπει να ανησυχείς.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Ο γιος μου είναι 26 μηνών και δεν μιλάει σχεδόν καθόλου. Εκτός από μπαμπά, μαμά και μαμ δεν λέει τίποτα άλλο. Και αυτά τα λέει σαν να τραγουδάει (μπααααα, μπα, μπαααα). Καταλαβαίνει τα πάντα και εκτελεί εντολές, όπως “Φέρε τα παπούτσια σου”, “Πιάσε το γάλα σου”, “Σβήσε το φως”. Πηγαίνει στον παιδικό σταθμό εδώ και πέντε μήνες και περίμενα πως θα είχε αρχίσει να μιλάει. Η παιδίατρος μου είπε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει μιλήσει. Να ανησυχήσω ή θέλει το χρόνο του;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ομιλία ενός παιδιού. Καταρχήν, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί ακούει πολύ καλά, 100% και από τα δύο αυτιά, διότι ένα παιδί που δεν ακούει δεν μπορεί και να μιλήσει. Αυτό διαπιστώνεται μόνο με ακουολογικό έλεγχο. Ακόμη, έχει σημασία η κληρονομικότητα. Επίσης, σημαντικό είναι το περιβάλλον στο οποίο ζει, δηλαδή αν έχει σωστά ερεθίσματα, αν είναι πολύ “χαϊδεμένο” κλπ. Λογικά, όταν πηγαίνει στο σχολειό θα πρέπει, μετά τους πρώτους τρεις μήνες, να αρχίσει να δείχνει κάποια στοιχειώδη βελτίωση στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με παιδιά της ίδιας ηλικίας. Κάνε λίγο υπομονή για άλλους δύο μήνες και αν δεν υπάρχει βελτίωση, τότε θα πρέπει να το δει ωτορινολαρυγγολόγος για παιδιά και ίσως ένας αναπτυξιολόγος.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι οκτώμισι μηνών και ενώ από βρέφος  κοιμόταν στην κούνια της, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξυπνάει κλαίγοντας και ο μόνος τρόπος να ξανακοιμηθεί είναι να τη θηλάσω και να κοιμηθεί πάνω μου. Αυτό μπορεί να γίνει και πέντε φορές μέσα σε ένα βράδυ. Τι θα μπορούσα να κάνω για να ηρεμήσει και να κοιμάται όπως παλιά; Επίσης, προσπαθώ να κόψω τον θηλασμό, αλλά αρνείται να πιει ξένο γάλα. Έχω δοκιμάσει πολλά διαφορετικά μπιμπερό και γάλατα. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας για τα παραπάνω.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει τρομάξει από κάτι και να φοβάται να κοιμηθεί. Όμως, περισσότερο νομίζω ότι το ενοχλεί η προσπάθειά σου να διακόψεις τον θηλασμό, γι’ αυτό το έχει πιάσει πανικός και ανασφάλεια και έτσι αντιδρά και συμπεριφέρεται όπως περιγράφεις. Πάντως, δύο αγχωτικά πράγματα ταυτόχρονα δεν είναι εύκολο να γίνουν. Δηλαδή, δεν μπορεί και να κοιμάται μόνο του και να κόβεις τον θηλασμό. Μάλλον, πρώτα θα πρέπει να κόψεις τον θηλασμό και σε δεύτερη φάση να λύσεις το θέμα του νυχτερινού ύπνου.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, θα μπορούσατε να μας προτείνετε κάποιες δραστηριότητες για ένα παιδάκι 15 μηνών, ώστε να βοηθηθεί η νοητική ανάπτυξή του; Δεν έχω κάποια ανησυχία για το γιο μου, απλά θα ήθελα κάποιες ιδέες, ώστε να κάνω τις ώρες παιχνιδιού μας πιο διασκεδαστικές και εποικοδομητικές. Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όλα τα παιχνίδια αναπτύσσουν την ψυχή και το σώμα των παιδιών και μάλιστα τα παιδιά έχουν ανάγκη από πολύ παιχνίδι. Διάβασμα, παραμύθια, χρώματα και ήχοι είναι ό,τι πρέπει. Μακριά από ηλεκτρονικά παιχνίδια και οθόνες.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ χαίρετε! Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Η κόρη μας είναι δυόμισι χρόνων και παρατηρώ ότι δεν μπορεί να κοινωνικοποιηθεί εύκολα με άλλα παιδιά. Ενώ έχει πολύ ανεπτυγμένο λόγο και αντίληψη για την ηλικία της, εντούτοις δυσκολεύεται να παίξει και να συναναστραφεί άλλα παιδιά και τις περισσότερες φορές προτιμά να παίζει μόνη της. Πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και, από ό,τι μαθαίνω από τις δασκάλες της, είναι πάρα πολύ φρόνιμη και της αρέσει να παρατηρεί τα άλλα παιδιά, αντί να παίζει μαζί τους. Συνυπάρχει, αλλά δεν συναναστρέφεται. Στο σπίτι, θα έλεγα πως δεν είναι και τόσο υπάκουη, ενώ συνηθίζει να μου λέει το καθετί που γίνεται στο σχολείο της. Καθώς είναι μοναχοπαίδι, προσπαθώ να την φέρνω σε επαφή με άλλα παιδιά, χωρίς όμως να την πιέζω. Μόνο με παιδιά του πολύ στενού οικογενειακού περιβάλλοντος μπορεί να παίξει και όχι κάθε φορά. Στην παιδική χαρά, όταν την πλησιάζουν άγνωστα παιδιά, τις περισσότερες φορές απομακρύνεται. Τι πιστεύετε πως φταίει;  Και πώς μπορώ να την βοηθήσω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το κάθε παιδί έχει τον δικό του χαρακτήρα. Για να την βοηθήσεις, θα πρέπει σε πρώτη φάση να κάνει παρέα με παιδιά που βλέπει συχνά, ώστε να τα θεωρεί φίλους της. Το καλύτερο από όλα θα ήταν να βρεις δυο-τρία παιδιά από την τάξη της και να βγαίνετε οικογενειακώς έξω ή να ανταλλάσσεται επισκέψεις στο σπίτι. Έτσι, θα αποκτήσει οικειότητα με συγκεκριμένα παιδιά και χαρακτήρες και αφού αποκτήσει θάρρος και συνήθειες κοινωνικοποίησης, τότε θα επεκταθεί και σε άλλα παιδιά.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More