“Έχει χαμηλό ύψος για την ηλικία του…” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

“Είναι χαμηλό το ύψος του για την ηλικία του…”, “Από τότε που ξεκίνησε το προνήπιο κρατάει τα ούρα του και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνει πάνω του τσίσα…”, “Το παιδί μου είναι 13 μηνών και κάνει βήματα στις μύτες…”

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω έναν ένα γιο, ο οποίος θα γίνει 12 τέλος Οκτωβρίου. Είναι χαμηλό το ύψος του για την ηλικία του, 1,32μ. Η εξέταση οστικής ηλικίας δείχνει ότι είναι 2 χρόνια πίσω. Αυτό είναι καλό ή κακό; Τον έχω πάει κατά καιρούς σε 2 ειδικούς γιατρούς και είναι εναντίον της χορήγησης αυξητικής ορμόνης. Το παιδί ξεκίνησε να επηρεάζεται από αυτό, να νιώθει άβολα σε σχέση με τους συνομήλικους του. Τι να κάνω, έχω απελπιστεί. Σημειώστε ότι δεν τρέφεται σωστά (καθόλου θαλασσινά, ούτε χόρτα…)
Ευχαριστώ πολύ
Κιμ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, είναι ΚΑΛΟ που η οστική ηλικία είναι μικρότερη από την ημερολογιακή του ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι ο γιος σου πρόκειται να ψηλώσει στο μέλλον, απλώς δεν έχει την ωριμότητα που έχουν τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Αφού μάλιστα έχεις επισκεφθεί και ειδικούς γιατρούς για αυτό το θέμα, θα πρέπει απλώς να περιμένεις. Βλέπουμε πολύ συχνά τα παιδιά να κάνουν άλματα ανάπτυξης. Όσο αφορά στην διατροφή του, έτσι κι αλλιώς και ανεξάρτητα από το ύψος του, θα πρέπει να εκπαιδευτεί να τρώει πιο υγιεινά. Η προεφηβεία στην οποία βρίσκεται τώρα, είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους: για το παιδί και για τους οικείους του. Θέλει πολλή υπομονή και τρόπο προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, να περάσει και την εφηβεία του και μετα να “συνέλθει”.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Συγχαρητήρια για την στήλη σας! Έχω ένα αγόρι 4 ετών. Πάει προνήπιο. Έχει κόψει την πάνα από 3 ετών. Από τότε που ξεκίνησε το προνήπιο κρατάει τα ούρα του και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνει πάνω του τσίσα. Είτε είναι σχολείο είτε σπίτι. Τις περισσότερες φορές έχει συμβεί σπίτι. Όταν τον ρωτάμε γιατί τα κάνει πάνω του λέει δεν πρόλαβε. Αυτό γίνεται τώρα μέρες και αν όχι κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα.Τι μπορώ να κάνω για να μην συνεχιστεί; Σας ευχαριστώ πολύ!
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, είναι πολύ συχνό φαινόμενο όταν ένα παιδί ξεκινάει “το σχολείο” να αισθάνεται ανασφάλεια και με κάθε τρόπο προσπαθεί να το δείξει, έστω και υποσυνείδητα. Για παράδειγμα το δικό σου παιδί παρουσιάζει πρόβλημα με την ούρηση, άλλο παιδί δεν τρώει, άλλο παιδί δεν κοιμάται κ.λ.π. Η μέθοδος για να το βοηθήσετε είναι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Χρειάζεται υπομονή και αγάπη. Χρειάζεται και η βοήθεια της δασκάλας. Πάντως είναι ένα θέμα που είναι αναστρέψιμο. Είναι βασικά θέμα χρόνου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας γιατρέ μου. Το παιδί μου είναι 13 μηνών και κάνει βήματα στις μύτες. Είναι καλό; Πρέπει να κάνω κάτι;
Με εκτίμηση
Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, πολλά παιδιά στα πρώτα βήματά τους πατάνε στις μύτες του πέλματος. Αυτό δεν είναι παθολογικό εφόσον βλέπετε ότι είναι ικανό να πατάει και όλο το πέλμα. Αν καθώς περνάει ο χρόνος διαπιστώνετε ότι πατάει πολύ περισσότερο με τις μύτες, τότε θα ΠΡΕΠΕΙ να το δει ορθοπεδικός μήπως και έχει κοντούς τους τένοντες του πέλματος, κάτι που είναι πάρα πολύ σπάνιο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Μαζάνη, μπορείτε σας παρακαλώ να μας δώσετε βασικές οδηγίες για κόψιμο της πάνας; Υπάρχει κάποια μέθοδος; Συμφωνείτε ότι πρέπει να κοπεί μαζί με την βραδινή ταυτόχρονα; Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει;
Σας ευχαριστώ,
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό όπως και η κάθε μάνα. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε την προσπάθεια τόσο καλύτερα. Συνήθως μετά τα δύο χρόνια και μέχρι την ηλικία των 5 – 6 χρόνων ολοκληρώνεται η ωρίμανση των σφιγκτήρων. Η πρώτη ένδειξη ότι έχει αρχίσει η ωρίμανση είναι όταν αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί προσπαθεί να αφοδεύσει. Δηλαδή το βλέπετε να σταματάει τις δραστηριότητες που κάνει εκείνη τη στιγμή, να πηγαίνει σε μια άκρη και να σφίγγεται. Τότε μπορείτε να το βάλετε όπως είναι με την πάνα στο γιο γιο ή στην λεκάνη, ώστε αρχικά να μάθει αυτήν την κίνηση – διαδικασία. Έτσι, σιγά σιγά θα περάσετε στο επόμενο στάδιο που θα είναι η αφαίρεση της ΠΑΝΑΣ και η τοποθέτηση του στο γιο γιο ή την λεκάνη χωρίς αυτή.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

 

Read More

And More