Έχεις απορία; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ γεια σας! Έχω μια μικρούλα 5 ετών κι ένα γιο 15. Τα δύο τους δεν τα πάνε καθόλου καλά. Τσακώνονται και δέρνονται πολύ. Η μικρή τώρα τελευταία έχει αρχίσει ένα περίεργο τρόπο. Δεν τρώει όπως παλιά, συνέχεια μου λέει ότι νιώθει μοναξιά και εκεί που κάθεται μου λέει θέλω να κλάψω. Τι να κάνω; ζητάει να κοιμάται με τον αδερφό της. Αυτός δε θέλει και εκείνη τη νύχτα κατουριέται και τελικά κοιμόμαστε κι οι δυο στο σαλόνι. Τι να κάνω; Πώς να βοηθήσω και το μικρούλι, αλλά και την ισορροπία όλων μας;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται για ζήλια. Επειδή έχεις φτάσει σε αδιέξοδο και δεν μπορείς να το χειριστείς, θα πρέπει να κάνεις 2 πράγματα. Πρώτον, η πεντάχρονη κόρη σου θα πρέπει να ξεκινήσει παιδικο σταθμό, διότι μόνο έτσι θα αρχίσει να κοινωνικοποιείται, κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη και το έχει καθυστερήσει. Δεύτερον, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό, ας πούμε ψυχολόγο, ο οποίος, αφού μελετήσει το οικογενειακό ιστορικό σας, θα εντοπίσει τι δεν έχετε κάνει καλά και με τις συμβουλές του θα σας βοηθήσει να λύσετε το οικογενειακό σας πρόβλημα.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα! Το ανιψάκι μου (5 ετών) μόλις ξεκίνησε αντιβίωση, λόγω αμυγδαλίτιδας. Σε δύο ημέρες, μας κάλεσαν στο πάρτυ τους. Πόσο επικίνδυνο είναι να κολλήσουν και τα δικά μου;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή θεία, κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό, όπως και κάθε αρρώστια. Για κάλο και για κακό, ακυρώστε την έξοδο μέχρι να γίνει τελείως καλά, διότι κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι δεν θα κολλήσουν.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 27 ημερών. Γεννήθηκε στις 37 εβδομάδες και 4 ημέρες. Εδώ και 2.5 εβδομάδες θηλάζω αποκλειστικά. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι σχεδόν μετά από κάθε θηλασμό, όταν τον βάζω να ρευτεί, αρχίζει και σφίγγεται και γίνεται σαν κουβαράκι και μερικές φορές κλαίει. Δεν ρεύεται πάντα και μερικές φορές βήχει. Με τον βήχα καμιά φορά μπορεί να βγάλει γουλίτσα ή αν τον έχω ξαπλώσει νομίζω ότι θα πνίγει. Είναι ανησυχητικό; Βάρος παίρνει κανονικά αλλά φοβάμαι για γοπ. Μπορεί να είναι και κολικοί; Έχει και πολλά αέρια.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μάλλον πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου -στομάχου, ώστε να μελετηθεί η γοπ, αλλά και το μήκος του οισοφάγου και η ανατομία των νεφρών. Βάσει των αποτελεσμάτων , θα αποφασιστεί και η θεραπεία.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα. Έχω μια μπέμπα 2μιση μηνών και επέστρεψα πίσω στη δουλειά μου πριν λίγες μέρες. Εργάζομαι σε παιδικο σταθμό και έχουν ξεκινήσει οι απουσίες, λόγω ιώσεων. Σαφώς, λαμβάνω όλα τα μέτρα, για να μην μεταδώσω κάτι στο παιδάκι μου, αλλά και πάλι φοβάμαι, γιατί σε άλλους σταθμούς υπάρχουν κρούσματα γρίπης. Έχω κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Μπορεί να την κολλήσω; Να πάρω άδεια ή να παραμείνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι υπερβολικό να σταματήσεις την δουλειά σου, διότι έτσι και αλλιώς οι ιώσεις δεν θα σταματήσουν. Ακόμη και το καλοκαίρι τα παιδιά αρρωσταίνουν. Να πάρεις, όμως, τα μέτρα σου, όπως να φοράς μάσκα και να προσέχεις την προσωπική σου υγιεινή.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Ο γιος μου είναι 4 χρονών και μέχρι τα 2 του αλεσμένες αρκετές τροφές σε μεγάλη ποσότητα. Στα 2 έπαθε ακροαστικά, πήρε αντιβίωση κ μέρα με τη μέρα έκοψε τελείως το φαγητό. Από τότε τρέφεται με γάλα φρέσκο, γιαουρτάκια, κέικ ,μπισκότα κ άλλα διάφορα. Τα περισσότερα ολικής κ με καστανή ζάχαρη .κ το γάλα του είναι ελαφρύ. Δε δέχεται τίποτα που έχει τη μορφή φαγητού. Στην ανάπτυξη είναι φυσιολογικός (19 κιλά και 1,05 ύψος). Οι εξετάσεις αίματος σε γενικές γραμμές είναι καλές , εκτός από λίγο τσιμπημένη τη χοληστερίνη.(170). Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι το μωρό σου κάποια στιγμή μάλλον πνίγηκε με φαγητό ή με φλέματα, και γι’ αυτό φοβάται την στερεά τροφή ή κατά την διάρκεια της ασθενείας του καλόμαθε στα εύκολα και τώρα σας χειρίζεται. Πρέπει να βάλεις καινούργιους κανόνες και να εκμεταλλευτείς την πείνα του, ώστε να αναγκαστεί σιγά-σιγά να φάει κανονικά.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ μου καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 26 μηνών και 2-3 φορές τον μήνα έχουμε βρογχίτιδα και μασκούλες atrovent vendolin και pulmicort. Έπαθε και ασφυξία κατά τον τοκετό. Μήπως προέρχεται από την ασφυξία; Η παιδίατρος μου είπε πώς έχει ψυχοκινητική καθυστέρηση. Tι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν έχουμε ψυχοκινητικά προβλήματα, πιθανόν να μην μπορεί να καταπιεί καλά ή να αναπνέει και γι’ αυτό παθαίνει συχνά βρογχίτιδες. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξεταστεί από αναπτυξιολόγο, μήπως και σας προτείνει κάποιες εργοθεραπείες.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More