Family Q&A: Εσύ ρώτησες τον παιδίατρο του TLife, Δρα. Σπύρο Μαζάνη, τις απορίες σου;

Family Q&A: Εσύ ρώτησες τον παιδίατρο του TLife, Δρα. Σπύρο Μαζάνη, τις απορίες σου; | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, ο γιος μου μόλις έγινε τεσσάρων χρονών. Γενικά είναι ένα χαρούμενο παιδάκι με πολύ πείσμα! Φέτος ξεκίνησε παιδικό σταθμό. Έχει κόψει τα τσίσα στην πάνα και πάει από μόνος του στην τουαλέτα και κάνει τσίσα, πάντα όρθιος, ποτέ δεν ήθελε το γιο γιο. Κοιμάται και με το βρακάκι του τη νύχτα. Όμως, αρνείται πεισματικά να κάτσει να κάνει κακά στην τουαλέτα. Έχω πάρει βοηθητικό κάθισμα για τη λεκάνη… δεν το θέλει. Έχω πάρει σκαλάκι… δεν τον βοηθάει. Όταν έρχεται η ώρα που θέλει να κάνει τα κακάκια του, μου ζητάει πάνα… Δεν λερώνει το βρακάκι του και τα κρατάει μέχρι να του βάλω πάνα. Αν δεν του βάλω, τα κρατάει και μετά αντιμετωπίζουμε για μέρες δυσκοιλιότητα. Έχω προσπαθήσει πολύ. Έχω συμβουλευτεί ψυχολόγο (μου είπε να μην του βάλω πάνα όσο κι αν επιμένει το παιδί, όμως αυτό έφερε ως αποτέλεσμα την δυσκοιλιότητα). Πήγα σε εργοθεραπευτή (μου είπε να κολλήσω την πάνα στη λεκάνη… δεν έπιασε). Έχω κάνει ό,τι κόλπο υπάρχει, έχω διαβάσει βιβλία, έχω αγοράσει αυτοκόλλητα, έχω πάρει γλυκά και το παιδί αρνείται πεισματικά. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Έχω κουραστεί να προσπαθώ να τον πείσω να κάτσει στην τουαλέτα. Όλο λέει ότι δεν θέλει και κλαίει. Όταν του βάλω την πάνα, θέλει να τα κάνει όρθιος πάλι, δεν παίρνει καθιστή στάση! Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Μήπως να περιμένω να γίνει όταν αυτός το θελήσει; Όποιον κι αν ρώτησα, δεν το έχει ξανακούσει… Τι θα με συμβουλεύατε;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, επειδή εγώ έχω ακούσει πολλά τέτοια περιστατικά και έχω αντιμετωπίσει αρκετά, και πιο δύσκολα από το δικό σου, θα σου πω την γνώμη μου. Καταρχάς, σταματήστε να πιέζετε το παιδί. Κάτι έχει συμβεί ψυχολογικό και το παιδί θεωρεί ότι τα κακά του είναι ακόμα δικά του και δεν θέλει να τα χάσει μέσα στην λεκάνη. Δεν αντέχει να το δει. Και φυσικά δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι σφιγκτήρες του. Αυτό θέλει τον χρόνο του. Αφήστε το ήσυχο για λίγο καιρό, ώστε να χαλαρώσει τις αντιστάσεις του. Κανένα παιδί δεν συνέχισε επ’ αόριστον να χρησιμοποιεί την πάνα.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, όταν η κόρη μου έγινε σχεδόν έξι μηνών, μου έπεσε από τον καναπέ και έβγαλε ελάχιστο αίμα από τη μύτη. Εμείς πανικοβλημένοι και όπως μας συμβούλευσε η παιδίατρος, την πήγαμε στο Παίδων και μετά από εξέταση ο γιατρός μας είπε πως είναι εντάξει, αλλά λίγο αργότερα μας είπε να κάνουμε ακτινογραφία κρανίου για να είμαστε σίγουροι. Το παιδί ήταν και είναι μια χαρά! Από τότε σκέφτομαι συνέχεια πως η ακτινοβολία θα την επηρεάσει και θα είναι αιτία να της προκαλέσει κάποια μετάλλαξη στο DNA της αργότερα, καθώς ήταν μόλις έξι μηνών και δεν ξέρω εάν η πληγή που ήταν ανοιχτή έχει σχέση με την ακτινοβολία. Ποια η γνώμη σας; Εφόσον το παιδί φαινόταν μια χαρά, χωρίς συμπτώματα, μήπως έπρεπε να είχε αποφευχθεί η ακτινογραφία; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι υπερβολή να σκέφτεσαι τις συνέπειες μιας μικρής ακτινογραφίας, η οποία ήταν απαραίτητη να γίνει, αφού σε αντίθετη περίπτωση, αν υπήρχε πρόβλημα, θα ήταν πολύ πιο σοβαρό. Σταμάτησε να σκέφτεσαι με τόσο άγχος και πρόσεχε περισσότερο μήπως υπάρξει κάποιο άλλο ατύχημα, διότι στατιστικώς όταν ένα παιδί έχει ένα πρώτο ατύχημα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες κατά 80% να έχει στο μέλλον και κάποιο άλλο.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι τεσσεράμισι-πέντε ετών και σε λίγες μέρες θα γεννηθεί το δεύτερο παιδάκι μου. Πότε θα πρέπει να σταματήσει η μικρή τον παιδικό σταθμό και για πόσο διάστημα; Πρόσφατα είχε κολλήσει και την γρίπη τύπου Α. Υπάρχει περίπτωση να την ξανακολλήσει για φέτος; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι ένα παιδί θα πρέπει να σταματάει τον σταθμό όταν πρόκειται να γεννηθεί το αδελφάκι του. Και τούτο διότι δεν πρέπει να διαταράσσουμε την κανονικότητα του πρώτου παιδιού στο πρόγραμμα ανάπτυξης. Είναι καθαρά θέμα προσωπικό και οικογενειακό αν αποφασίσετε να σταματήσει τον σταθμό.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Η μπέμπα μου γεννήθηκε 3.820 γρ. με ύψος 54 πόντους. Σε μια εβδομάδα κλείνει τον πέμπτο μήνα, αλλά δεν έχει διπλασιάσει το βάρος γέννησης. Της λείπουν 600 γρ. αν και ποτέ δεν έχει χάσει βάρος αυτούς τους μήνες. Από την αρχή του τρίτου μήνα, την θηλάζω αποκλειστικά. Πιστεύετε ότι πρέπει να ξεκινήσω τις τροφές πριν κλείσει τον έκτο μήνα; Και αν ναι, με ποια σειρά; Ακόμη, όταν αρχίσει το νερό, θα προτιμούσα να μην δώσω μπιμπερό. Θα ήταν καλύτερο το καλαμάκι ή το εκπαιδευτικό ποτηράκι που μπορεί να πίνει μόνη της γύρω-γύρω; Σας ευχαριστώ πολύ, Γιώτα.

⇐ Απάντηση:
Φίλη Γιώτα, εφόσον θηλάζεις, μπορούμε να έχουμε μια μικρή ανοχή στο βάρος του μωρού αν κατά τα άλλα είναι όλα εντάξει -όσον αφορά την κινητική και νευρολογική συμπεριφορά της. Έτσι κι αλλιώς, σε ένα μήνα θα ξεκινήσει και στέρεες τροφές και τα φρούτα. Διαφορετικά, για μεγαλύτερη σιγουριά, θα μπορούσες να κάνεις εξετάσεις αίματος και ούρων μήπως και έχει κάποια αναιμία ή υποβόσκουσα ουρολοίμωξη.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλήμερα γιατρέ μου, σας παρακολουθώ και σας θαυμάζω, έχω όμως απορίες. Είμαι γιαγιά 63 ετών και τα παιδιά έχουν επιλέξει για παιδίατρο γνωστό συνάδελφό σας, επικουρικό καθηγητή στο Αγλαΐα Κυριακού. Δεν θέλω να τον προσβάλω, όμως έχω απορίες που δεν μου λύνει κάνεις. Η μικρή εγγονή μου είναι τεσσεράμισι και θα γίνει πέντε τον Ιούνιο. Ήθελα να ρωτήσω αν το εμβόλιο μηνιγγίτιδας και μηνιγγιτιδόκοκκου πρέπει να γίνει; Οι γνώμες διχάζονται και εγώ αγωνιώ. Επίσης, εμβόλιο γρίπης επιτρέπεται να κάνει σε τόσο μικρή ηλικία; Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων, να είστε πάντα καλά

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή γιαγιά, δεν μου γράφεις αν η εγγονή σου είναι μηνών ή ετών. Πάντως, τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας και της γρίπης πρέπει να γίνονται από δύο μηνών και έξι μηνών αντίστοιχα.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Το αγοράκι μου είναι δυόμισι μηνών και ενώ δεν ξέραμε τι θα πουν γουλίτσες μετά το φαγητό, τώρα ρεύεται πολλές φορές και αργά, ενώ βγάζει πολλές και μεγάλες γουλιές (όχι απαραίτητα σε όλα τα γεύματα). Επίσης, ξυπνάει με κλάμα και πάλι ρεύεται, ενώ μπορεί να έχει περάσει μεγάλο διάστημα αφότου έχει φάει. Η παιδίατρος μας είπε ότι έχει ΓΟΠ και μας συμβούλευσε να αγοράσουμε το epadoren. Διάβασα, όμως, ότι έχει parabens και γενικά είναι πολύ βαρύ ως φάρμακο. Συμφωνείτε να το πάρει; Μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για να τον βοηθήσουμε; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πρώτα-πρώτα να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου, ώστε να διαπιστωθεί αν πραγματικά έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σε ποιο βαθμό. Εφόσον είναι διαγνωσμένο σωστά, τότε θα πρέπει να πάρει το σιρόπι στην σωστή δόση και ένα αντιαναγωγικό γάλα -αν δεν θηλάζει (ποτέ δεν σταματάμε τον θηλασμό).

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more